• Blæsevejr gav pumpeopgaver i sommerhusområder

    04. februar 2016
    De sidste to døgn har været en blæsende fornøjelse. Især i det jyske forvoldte blæsevejret store problemer med vindstød af orkanstyrke, der fik vandstanden til at stige kraftigt. Sommerhusområder i både Nord- og Sydjylland havde problemer, mens en vindmøllepram ud for kysten i Hvide Sande væltede.

    De sidste to dage har det været med at holde fast på både hat og briller, når man bevægede sig rundt udenfor.

    Et kraftigt blæsevejr passerede nemlig landet, og flere steder oplevede man vindstød af orkanstyrke. Det drejer sig blandt andet om Hals i den sydøstlige del af Vendsyssel, hvor DMI målte vindstød på helt op til 32,9 meter i sekundet.

    Væltet vindmøllepram

    Onsdag fik blæsten så godt fat i vindmølleprammen Sea Worker, der var gået på grund ud for kysten i Hvide Sande, at den væltede.

    Vindmølleprammen var forsøgt bugseret fra Frederikshavn til Esbjerg ugen før, men på grund af uvejr sprang trosserne, hvorefter man evakuerede besætningen ombord og lod vindmølleprammen gå på grund.

    Herefter blev prammen stående under observation – lige indtil onsdag, hvor den altså væltede.

    Brand & Redning MidtVest blev tilkaldt. Det samme gjorde miljøskibe, hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen. Ombord på vindmølleprammen er 178.000 liter dieselolie, men på grund af blæsevejret var det ikke muligt at bjærge vindmølleprammen.

    ”Vi er meget bekymrede for, om der går hul på det,” sagde beredskabschef i Brand og Redning MidtVest, Kim Bjerg Vemmelund, kort efter prammen væltede.

    ”Vores udfordring er, at vejret lige nu fortsat er meget blæsende, og det betyder, at det bliver meget svært at samle olien op, hvis der først går hul på det. Der ligger en bjærgningsplan, men vi afventer, at det bliver bedre vejr, for det kan simpelthen ikke lade sig gøre at komme til derude på grund af vejret.”

    Fare for olieudslip afblæst – indtil videre

    Heldigvis forløb dagen uden olieudslip. Til gengæld var det en stor udfordring for beredskabet at overvåge den kilometerlange kyststrækning, hvor vraggods fra vindmølleprammen drev ind i løbet af eftermiddagen – til stor nysgerrighed for besøgende på stranden.

    ”Vi har været nødt til at bede hjemmeværnet om hjælp til at bevogte stranden, fordi der er enkelte personer herude, som ikke er klar over, at man ikke må tage vraggods,” fortalte Kim Bjerg Vemmelund.

    Onsdag sidst på eftermiddagen pakkede beredskabet sammen og kørte hjem efter at have observeret vindmølleprammen det meste af dagen.

    Beredskabschef Kim Bjerg Vemmelund oplyser, at man fortsat holder et vågent øje med vindmølleprammen, der forhåbentlig snart kan bjærges og fragtes det sidste stykke til Esbjerg.

    Sommerhusområder i problemerIMG_3365

    I sommerhusområdet Sneum Sluse syd for Esbjerg fik det voldsomme blæsevejr vandstanden til at stige kraftigt. I løbet af tirsdag nåede vandstanden i Esbjerg en højde på 2,5 meter over normalen, viser vandstandsmålinger fra DMI.

    Tirsdag eftermiddag blev Sydvestjysk Brandvæsen derfor tilkaldt i forsøget på at dæmme op for de store vandmasser.

    Det, der forårsagede problemerne, var overskydende vand fra en nærliggende å, også kaldet bagvandet, som ikke kunne løbe ud i havet på grund af blæsten, fortæller indsatsleder Kjeld Tauman.

    ”Da vi kom frem, kunne vi godt fornemme, at vandet kunne ende med at tage nogle sommerhuse derude. Det var ikke akut til at begynde med, men vi kunne se på vandstanden i løbet af eftermiddagen, at det kunne blive kritisk,” siger han og fortsætter:

    ”Derfor besluttede vi ret hurtigt at tilkalde assistance fra Beredskabsstyrelsen, som var fremme mellem klokken 17 og 17.30, og på det tidspunkt var planen at lægge sandsække rundt om sommerhusene. Heldigvis viste det sig, at der var nogle kloakrør, man endnu ikke havde lukket af, og da vi først fik dem lukket, endte det med at blive en pumpeopgave for os.”

    I løbet af aftenen fik beredskabet sænket vandstanden. Omkring klokken 19 havde man sænket den med 10 centimeter, og da Beredskabsstyrelsen kørte hjem midt på natten, var vandstanden sænket med mellem 40 og 50 centimeter.

    IMG_3363”Så det endte faktisk med at blive en meget vellykket indsats,” siger indsatsleder hos Sydvestjysk Brandvæsen, Kjeld Tauman.

    Beredskabsplan iværksat

    Også i Nordjylland havde man problemer med bagvandet. Det voldsomme blæsevejr fik Nordjyllands Beredskab til at iværksætte det, man kalder ’beredskabsplan laveste niveau’, hvor kloakker bliver lukket af og havneveje spærret.

    Det oplyser bestyrelsesmedlem i Danske Beredskaber, Johannes Holm Iversen, der til daglig er beredskabschef i Nordjyllands Beredskab.

    I sommerhusområdet Lendrup, som ligger lavt i forhold til Limfjorden, var beredskabet på pumpeopgave som følge af blæsevejret, fortæller indsatsleder hos Nordjyllands Beredskab, Michael Holm Pedersen.

    ”Vi har haft problemer tre steder og pumpede længe i Lendrup. Når vandstanden bliver for høj i fjorden, er der et skod, der lukker, og så er vi nødt til at pumpe for at få vandet væk,” siger han.

    I Løgstør har beredskabet været nødt til at afspærre Havnegade på grund af vandmasser. Gaden er dog åben for kørsel igen, oplyser Michael Holm Pedersen.