• Forholdsvis rolig nytårsaften for landets redningsberedskaber

  01. januar 2022

  Igen i år har nytårsdøgnet overordnet set været roligt for landets kommunale redningsberedskaber, der har rykket ud knap 300 gange

  For andet år i træk har nytårsfejringen været en forholdsvis rolig affære. Fra fredag middag klokken 12.00 til lørdag morgen klokken 04.00 har de kommunale redningsberedskaber rykket ud 297 gange. Til sammenligning rykkede de ud 389 gange i samme periode sidste år.

  – Nytårsdøgnet har forløbet stille og roligt. Der er selvfølgelig stadigvæk flere udrykninger på sådan en aften, hvor store dele af Danmark er samlet til fest, end der er resten af året. Men generelt er det gået over al forventning, siger Emilie Staunstrup, der er organisationskonsulent hos Danske Beredskaber.

  Hun glæder sig over, at der for andet år i træk er færre udrykninger, end der har været de forudgående år, hvor redningsberedskaberne i gennemsnit har haft over 500 udrykninger.

  – Vi ved erfaringsmæssigt, at nytårsaften kan være en brandfarlig affære. Håndtering af fyrværkeri og i særdeles sammen med alkoholindtag er en farlig cocktail. Samtidig udgør nytårsfejringer generelt en øget risiko bl.a. på grund af fyrværkeri, men også fordi så mange mennesker er ude at skyde nytåret ind samtidig, fortæller Emilie Staunstrup.

  Typiske hændelser
  Selv om det har været en roligere affære i år, er nytårsdøgnet alligevel det travleste tidspunkt på året. Der er ofte op mod fem gange så mange udrykninger som på et normalt døgn og helt op til 16 gange flere, når det specifikt gælder udrykning til brand. Tit er det fyrværkeri og containerbrande, der rykkes ud til, og i år er ingen undtagelse.

  – Vi kan se fra tidligere år, at det er mange af de samme hændelser, som redningsberedskabet er rykket ud til i år. En stor del relaterer sig til fyrværkeri, men brand i containere, skraldespande og biler fylder også godt i statistikken, lyder det fra Emilie Staunstrup.

  Et tilbageblik på de senere års statistik viser også tydeligt, at der er en overrepræsentation af brande i containere, skraldespande og biler, hvoraf flere af dem er påsatte. I løbet af nytårsnatten i 2019 måtte redningsberedskabet rykke ud til over 50 bilbrande, og selv i 2020, som var forholdsvis rolig, rykkede redningsberedskabet ud til 33 bilbrande.