Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen drøfter på Danske Beredskabers årsmøde fremtiden for beredskabet med Johannes Lundsfryd, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, direktør i Beredskabsstyrelsen, Christine Engel og formand i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.
Hvor godt rustet er det samlede beredskab til udfordringerne i 2025, og hvilken betydning har beredskabsaftalen for redningsberedskabet?
De spørgsmål – og mange flere – vil blive drøftet på scenen til Årsmødet hos Danske Beredskaber 2025 den 3. juni i Odense Congress Center. Her skal Hans Engell være moderator under en snak om den aktuelle status for det civile beredskab og fremtidens indsatsbillede mellem Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab, Jarl Vagn Hansen, formand i Danske Beredskaber, Johannes Lundsfryd, borgmester i Middelfart Kommune og formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg og direktør for Beredskabsstyrelsen, Christine Engel.
Danmark fik den 29. august 2024 et nyt Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab, og den 15. januar blev der mellem regeringen og Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance, Konservative og Radikale Venstre indgået ’Aftale om beredskabsområdet 2025-2026’, der skal danne baggrund for den videre udvikling af hele det civile beredskab, men nu venter et stort arbejde med at få implementeret planenerne, så styrkelsen af samfundssikkerheden kan nå ud til borgere i hele landet.
Redningsberedskabet er presset af de opgaver, der følger med den aktuelle sikkerhedspolitiske situation Danmark befinder sig i, men også opgaver som følge af klimaforandringer, afledte opgaver fra den grønne omstilling og mængden af komplekse opgaver beredskabet skal løse, bliver stadig hyppigere, og derfor er det ifølge Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, på høje tid, at der kommer fokus på området – og forhåbentlig kan drøftelsen på årsmødet give nogle svar.
– Hvad betyder beredskabsaftalen for redningsberedskabet, hvilken retning er beredskabet på vej i, og hvad byder fremtiden på? Det har danskerne behov for at få vished for, og i Danske Beredskaber håber vi, at KL, Beredskabsstyrelsen og beredskabets minister sammen med Danske Beredskaber kan være med til at give os nogle af svarene, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.
Bjarne Nigaard er meget tilfreds med, at nogle af beredskabets vigtigste aktører kan mødes til beredskabstopmøde på scenen til en drøftelse af redningsberedskabets tilstand på Danmarks største beredskabsmesse, hvor der ventes 1.000 deltagere fra alle grene af det civile beredskab i Danmark, for der er meget på spil for beredskabet og i forhold til mulighederne for at sikre danskerne bedst muligt.
-Folketingets partier har indgået en beredskabsaftale, og i aftalen står der blandt andet, at der skal forberedes oprettelse af en erhvervsrettet brand- og redningsuddannelse samtidig med at der skal igangsættes et analysearbejde omkring samspillet mellem det kommunale og det statslige redningsberedskab for at afdække og understøtte fremtidige behov – men når aftalens indhold skal realiseres er det vigtigt, at kommunerne og de kommunale beredskaber tages med på råd, for det er os, der rykker ud, når ulykken rammer ude hos borgerne, siger Bjarne Nigaard.
Danske Beredskaber har flere gange peget på, at der er et betydeligt økonomisk behov, hvis det kommunale beredskab skal på omgangshøjde med de trusler og opgaver, brandfolkene akut står overfor, men der er ingen politiske forlydender om, hvor midlerne skal komme fra.
Årsmødet i Danske Beredskaber finder sted i Odense Congress Center den 3. og 4. juni 2025.
Årsmødet i Danske Beredskaber er den største beredskabskonference på dansk jord og den samler årligt op imod 1.000 besøgende aktører med tilknytning til det civile beredskab i Danmark.