Far, far – du skal til brand!

14. august 2024

At være frivillig brandmand hos Brand & Redning Sønderjylland er en hjertesag som går i arv, og sådan har det været siden Sønderjylland for en tid hed Nordslesvig.

Klip-klapperne er sammen med nøglerne, tøjet og bilen linet op på præcis samme måde hver aften. Alt er timet og tilrettelagt, hvis pageren giver signal til, at brandbilen skal rykke ud. Michael Krogh er frivillig brandmand, holdleder og brandkaptajn på brandstationen i Padborg, og når hans 5-årige søn tænder lyset midt om natten, så går der få minutter før den sønderjyske Brandkaptajn er klar til udrykning.

– Jeg bor ét minut fra brandstationen. Vi havde længe gerne villet købe hus, men jeg skal kunne nå frem til brandstationen hurtigt, så vi købte hus efter at være inden for tidsrammen, og jeg er der indenfor to minutter om dagen – om natten er jeg fremme på tre minutter. Vi gør det med hjertet – med alt hvad vi kan, fortæller Michael Krogh, som selv blev en del af det frivillige brandværn, da han fyldte 18.

Sådan var det også med Michael Kroghs far, og Michael nærer også et håb om, at hans nu 5-årige søn vil udfylde familiens ”brandstøvler”, når hans tid kommer. Michaels kone har tidligere også været en del af brandværnet, så hun kender spillereglerne, når der kaldes efter hjælp.

-Når vi kommer hjem, bakker vi ind. Klipklapperne står på samme måde, bilnøglen er klar og tøjet ligger klar i en bestemt rækkefølge – jeg skal kunne tage det på med lukkede øjne. Når alarmen lyder, så råber min søn, ”far, far, du skal til brand,” siger Michael Krogh, som det seneste år har været med på 97 procent af alle udkald i Padborg, og alt imens brandmanden hurtigt kommer i tøjet står hans kone op, tænder lyset og åbner til garagen, så station Padborg hurtigt kan rykke ud.

At være en del af brandværnet er en del af en kultur, der har eksisteret siden Tønder Frivillige Brandværn blev stiftet i 1869 under tyske herredømme, men efter genforeningen i 1920 valgte man at holde fast ved den stolte nordtyske tradition, så den dag i dag står det frivillige brandværn stadig for at sikre den borgernære tryghed syd og nord for den dansk-tyske grænse.

Stolte traditioner

Brand & Redning Sønderjylland råder over i alt 32 brandstationer, hvoraf de 28 består af frivillige brandværn, herudover er fire stationer drevet af Falck. Beredskabsforbundet understøtter også Brand & Redning Sønderjylland med forplejning, indkvartering og stabsstøtte ved større hændelser. Beredskabsstyrelsen har to centre i dækningsområdet, hvor Beredskabsstyrelsen Sydjylland er placeret i Haderslev og Beredskabsstyrelsen Center for Uddannelse har hjemme i Tinglev.

På et typisk år kører stationerne ved Brand & Redning Sønderjylland, der dækker Haderslev, Tønder og Aabenraa Kommuner, til cirka 1.200 opgaver, svarende til 3-4 om beredskabsopgaver om dagen. Så chancen for, at arbejdsdagen eller nattesøvnen bliver afbrudt, er bestemt til stede, for Michael Krogh, der som frivillig i brandværnet både er på vagt fra privaten og arbejdspladsen – og det er ikke noget særsyn i Danmark – ej heller i det sønderjyske.

Michael Krogh er til daglig ansat i ventilationsfirma som projektleder i Aabenraa, og når den frivillige brandmand er på sin arbejdsplads, som ligger tæt på brandstationen i Aabenraa, har chefen indvilliget i, at Michael at kan køre med på udrykninger fra brandstationen i Aabenraa i dagtimerne.

-På stationen i Aabenraa spottede de, at jeg startede på mit nye job, og de spurgte om jeg ville med hos dem i dagtimerne. Jeg er selv Brandkaptajn, og man må hjælpe, hvor man kan – så passer det ind i min arbejdsdag, så smutter jeg, lyder det fra Michael Krogh, for hvem identiteten som brandmand indtil nu har varet ved i 13 år.

Ifølge Thomas Lund Sørensen, Chef for Stab og Service i Brand & Redning Sønderjylland, kræver det stor og velvillig opbakning fra lokale virksomheder og deres chefer, at lade deres medarbejdere løbe til brand, når alarmen går.

-Den opbakning er ekstremt vigtig for beredskabet, og vi anerkender ydmygt den indsats og velvilje, der ligger bag dette fra virksomhedens side; det er at tage ansvar, lyder det fra Thomas Lund Sørensen.

Brandværnene er forpligtet til at stille – frivillige eller ej, hvilket betyder, at en fuldt bemandet autosprøjte gerne skal afgå fra brandstationen indenfor fem minutter efter alarmen lyder.

-Vi er robuste, vi er meget borgernære – og vi kender lokalområdet. Det er meget vigtigt for os, at vi har netop denne lokale forankring. Brandstationernes mandskab kender deres lokale område – det kendskab ville vi ikke have, hvis ikke vi var så lokalt forankret, fortæller Thomas Lund Sørensen.

Frivilligheden er ifølge chefen for Stab og Service en billigere model at arbejde med end brandstationer bemandet med deltidsansatte, og det mener man i Brand og Redning Sønderjylland er med til at gøre beredskabet mere robust i forhold til det samlede antal tilgængelige brandfolk – og fordi strukturen gør det muligt at opretholde et relativt stort antal brandstationer i et geografisk ret stort område.

-Vi er mange, og vi skal derfor køre korte afstande, når vi rykker ud, siger Thomas Lund Sørensen, som mener at den sønderjyske model gør det muligt for Brand og Redning Sønderjylland at levere tryghed tæt på borgerne.

12 årlige øvelser

I Haderslev, Tønder og Aabenraa kommuner kommer de frivillige ikke som hjælpere i anden eller tredje række, det er den lokale brandstationen, der kører ud, når alarmen lyder. Og selvom mandskabet i de sønderjyske brandværn er frivillige, så har brandfolk her den samme uddannelse som brandfolk andre steder i landet, og de frivillige skal hvert år gennemgå mindst de samme lovpligtige kurser og vedligeholdelsesuddannelse, som deres deltidsbeskæftigede kollegaer.

Det betyder, at alle 850 tilknyttede i brandfolk i de tre kommuner skal gennemgå en grunduddannelse på 74 timer og en funktionsuddannelse på 148 timer. Når den del er klaret, skal Michael Krogh og hans kolleger deltage i mindst 12 årlige øvelser, hvor den ene finder sted Beredskabsstyrelsen Center for Uddannelses område i Tinglev, hvor der trænes i de komplekse opgaver, brandfolkene i stigende omfang møder i deres hverdag.

-Brand & Redning Sønderjyllands uddannelsesafdeling står for alt: udvikling, planlægning og afholdelse af heldagsøvelser, og vi lejer os ind på området i Tinglev, og vi er taknemmelig for det gode samarbejde, vi har med skolen, siger Thomas Lund Sørensen og uddyber:

-Der er behov for at træne i forhold til nye krævende scenarier og med tidssvarende udstyr – det er vi meget opmærksomme på hos Brand & Redning Sønderjylland. Udviklingen går rigtig stærkt, og vi er nødsaget til at følge med, siger Thomas Lund Sørensen, som håber, at et kommende beredskabsforlig vil gøre det mere muligt for beredskabet at følge trit med udviklingen.

-Vi har i beredskaberne store udfordringer i forhold til uddannelse af vores medarbejdere. Power-to-X anlæg, oplagring af brændstof og elektrificeringen af samfundet er vi bevidste om, stiller større krav til os – og derfor skal vi fremover naturligt bruge mere tid på uddannelse, vurderer Thomas Lund Sørensen.

Håndtryk og klart blik

Normeringen hos Brand & Redning Sønderjylland er som resten af landet normalt på fem brandfolk og én holdleder på udrykningen, men når alarmen går, kommer alle der kan, ilende til.

-Har vi en større hændelse, så fylder vores frivillige følgebilerne. Vi har flere hold vi kan indsætte – og på den måde kan vi passe bedre på os selv. Vi kan sagtens sende en større styrke, end påkrævet. Vi kan ofte gøre mere i førsteindsatsen, end vi er forpligtet til; ja, vi kan faktisk næsten blive for mange, så vi er ret fokuseret på, hvem der må køre med udrykning, siger Thomas Lund Sørensen med henvisning til, at det sagtens kan ske, at flere brandbiler kører mod det samme skadessted.

-Vi har omkring 850 brandfolk i vores tre kommuner, og dem kan vi stole på, når der bliver kaldt. Befolkningsvækst og arbejdspladser fylder meget, og derfor har vi konstant fokus på rekruttering af nye kolleger. Har vi en brandmand fra Tønder som arbejder i Padborg, så kan han også være med til at bestride opgaver her i dagtimerne, siger Thomas Lund Sørensen.

I Brand & Redning Sønderjylland gør man meget ud af, at informere om, hvad brandværnet laver, blandt andet med opslag i forbindelse dagligdagens hændelser på sociale medier samt ved lokale arrangementer, hvor brandværnet gerne er ude med brandbilerne for at vise flaget – og for at sikre en fortsat tilgang af frivillige brandfolk.

-Der er krav, der skal overholdes – og de krav bliver større og større, men vi kender kravene og vi får ikke løn for det. Kammeratskabet og sammenholdet er vigtigt – og familien skal være involveret omkring brandstationen, for ellers kan vi ikke ligge den tid i arbejdet, som det kræver, siger Michael Krogh.

Michael Krogh har ofte både sin kone og sine børn med forbi brandstationen, for når man ofrer så meget fritid på opgaven, som tilfældet er for Michael, så er det vigtigt at der er fuld opbakning fra familien. Kammeratskabet på stationen betyder også, at man kender hinanden – og det har stor betydning for løsningen af en opgave, at man kan have fuld tillid til de folk, man skal samarbejde med.

-Når vi mødes, er det med et fast håndtryk og klart blik – vi skal se, om vi er helt oppe på mærkerne. Et frivilligt brandværn slukker ikke kun brand, vi er også meget ude til arrangementer; vi skal sælge brandbilerne, vi skal sælge det at være brandmand. At være frivillig er noget specielt, det ligger i hjertet, på dem der er dét, forklarer Michael Krogh.

I første linje

I Brand & Redning Sønderjylland er man ifølge Thomas Lund Sørensen begunstiget af en beredskabskommission, som bakker fuldt ud og helt op omkring de frivillige brandværn. Ifølge Beredskabsloven skal Beredskabskommissionen bestå af borgmesteren, politidirektøren og et flertal, som vælges af kommunalbestyrelsen og i det sønderjyske går dialogen ifølge chefen for Stab og Service på tværs – og Beredskabskommissionen tager ansvar.

– Vi er ikke i tvivl om, når det virkelig gælder. Vi sidder med, når de indledende beredskabsmæssige planer skal udarbejdes ved eksempelvis stormfloden, og ved det første møde er det en fra Brand & Redning Sønderjylland, der sætter sig for bordenden, siger Thomas Lund Sørensen.

Under stormfloden i oktober 2023 fik Michael Krogh og hans kammerater i hele Brand & Redning Sønderjylland for alvor bevist, at den frivillige konstellation kan agere professionelt og rettidigt, for da varslet om en mulig stormflod lød, gjorde de sønderjyske frivillige brandfolk klar til at tage kampen op mod vandmasserne.

-Vi fik vagtsat folk, og der gik ikke længe om aftenen før vi kørte efter de første, væltede træer. Staben sad og styrede det, og staben kaldte op med et seriøst toneleje og sagde, at der var hævning i vandstanden i Aabenraa. Så vidste vi, at nu var det nu, ellers ville Aabenraa stå under vand. Der ændrede stemningen sig i sprøjten. Det var nu, det gjaldt – det var nu, vi skulle gøre en forskel. Vi kunne virkelig mærke, at der var brug for os, siger Michael Krogh og uddyber, at også efter den lokale beredskabsstab (LBS) var sat, tog det kommunale beredskab teten lokalt.

Ifølge Thomas Lund Sørensen var der under stormfloden også et godt og nært samarbejde med Beredskabsstyrelsen, et samarbejde han også oplever i hverdagen.

-Det er os, der står med hele paletten af opgaver og det tekniske ansvar, vi tilkalder efter hjælp, når behovet er der, og behovet var til stede under stormfloden i oktober 2023. Under stormfloden på østkysten viste vi, hvad vores beredskab var værd. Vi er ekstremt vigtige for kommunerne i en krisesituation. Vi tog teten, tog ansvaret sammen med Kommunen for at blandt andet Aabenraa by ikke blev oversvømmet – uden samarbejdet med kommunen, kunne det ikke lykkes, slutter Thomas Lund Sørensen.

Af Jakob Tilma, jti@danskeberedskaber.dk 


Fakta omkring Brand & Redning Sønderjylland:

Brand & Redning Sønderjylland

  • Brand & Redning Sønderjylland er et selskab bestående af beredskaberne fra Haderslev, Tønder og Aabenraa kommuner.
  • Antal stationer: 28 frivillige stationer og 4 Falck-stationer.
  • Det samlede indbyggertal i de tre kommuner er ca. 152.880 mennesker
  • Antal kvadratkilometers dækningsområde: cirka 2.922 Km2
  • Brand & Redning Sønderjylland består af ca. 850 brandmænd og beredskabsfrivillige.
  • Brand & Redning Sønderjylland rykker årligt ud til ca. 1.200 hændelser og gennemfører 1.250 brandsyn på i alt ca. 1950 brandsynsobjekter.

Relaterede nyheder

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

10. december sætter minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, omsider gang i forhandlingerne frem mod det beredskabsforlig, ministeren har bebudet, skal ligge klar før jul, men i Danske Beredskaber bliver ministerens prioriteringer mødt med skepsis og forundring. Klimaøvelser og klimasikring af en ikke defineret størrelse, og så en bunke udstyr som watertubes og […]

Det er det kommunale beredskab der står med ansvaret, og det er det kommunale beredskab der har behov for politisk og økonomisk opbakning i et beredskabsforlig. Bragt med tilladelse fra magasinet Teknik & Miljø, hvor artiklen findes i udgivelsen for december 2024. 100-års hændelser forekommer årligt og 20-årshændelser kommer næsten månedligt, og det presser beredskabet […]

Den 28. november afholdt den Lokale Beredskabsstab (LBS) i Nordsjællands Politikreds temadag omkring de opgaver, man rundt i kommunerne skal kunne håndtere i en verden i hastig forandring. Et hold af yderst kompetente eksperter fra DMI, Københavns Universitet og DTU Space kridtede den 28. november på DTU i Lyngby banen op omkring de vejr- og […]

Firefighters train intensely to always be ready to respond when disasters strike. The strongest among them will gather in Odense this June to compete for the titles of the fastest firefighter on the FireFit course in Denmark. Time is critical when emergency services race to rescue those in need. This is why firefighters around the […]

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad. En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal […]

Den 29. januar kan du som aktør i beredskabet lære at tiltrække og fastholde medarbejdere fra generation Z. Genereation Z, der er betegnelsen for unge født i årene mellem 1995 og 2012, har en klar forventning til, at deres arbejdsgivere og øvrige omverden kommunikerer klart med dem og at de modtager regelmæssig feedback på deres […]

Den 9. december afholder Danske Beredskaber workshop om opbygning af undervisning og præsentationer – du kan stadig nå at melde dig til. Vil du gerne forbedre dine undervisnings- og formidlingsevner på en nem og simpel måde? Er du underviser, instruktør, oplægsholder, ansat i en uddannelsesafdeling, AMR, TR eller noget helt tredje i beredskabet, hvor formidling […]

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Netværk Operativ under Danske Beredskaber afholdt 12. november temaseminar, hvor deltagerne delte erfaringer fra komplicerede indsatser. Ved det Netværk Operativs seminar den 12. november blev der delt erfaringer omkring hændelser forbundet med bla. udrulningen af grøn energi, så kollegaerne over hele landet kunne få inspiration og nye tilgange til løsninger på de nye type dilemmaer, […]

I Danmark er vores krisestyringssystem bygget op om særligt ét væsentligt princip; sektoransvarsprincippet. Princippet indebærer, at den myndighed, der har ansvaret for en opgave til daglig, også har ansvaret for den samme opgave i en krisesituation. Altså at alle myndigheder har ansvaret for kriseberedskabet i deres egen sektor. Alle steder er det kommunernes redningsberedskaber, der etablerer […]

Ministeren for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen vil gerne nedsætte en kommission, der skal se på hvordan sektoransvar og ministerens beføjelser bør se ud fremadrettet, og hos Danske Beredskaber mener man sådan en kommission hurtigt kan nå frem til en konklusion, for debatten omkring den manglende samling af sektor-ansvaret har stået på i flere […]

Få nyhedsbrev i indbakken