Røgalarmer
En røgalarm kan redde dit liv, hvis der opstår brand i dit hjem. Røgalarmen opfanger røgen og advarer dig med en høj biplyd, så du kan nå at komme ud i tide og få fat på hjælp.
Hvert år omkommer der typisk mellem 70 og 80 mennesker i brand. De mange dødsbrande kunne ofte have været undgået ved, at der havde været installeret en røgalarm i hjemmet. På trods af, at cirka 70 procent af Danmarks boliger har en røgalarm installeret, findes der kun røgalarmer i 15 procent af de hjem, hvor personer omkommer i brand.
Tjek batterierne
Har du ikke røgalarmer installeret i dit hjem, kan du købe dem i dit supermarked eller byggemarked. Har du allerede røgalarmer i dit hjem, er det vigtigt, du med jævne mellemrum tjekker, at de fungerer. Røgalarmer redder kun liv, hvis de virker!
Sæt en påmindelse i kalenderen mindst én gang årligt, så du er sikker på, at du husker det. Ved samme lejlighed er det en rigtig god idé at rengøre røgalarmerne for støv og spindelvæv, så de fortsat kan observere røg.
I videoen herunder kan du se, hvordan du nemt kan tjekke, om din røgalarm virker:
Placering af røgalarmer
Placeringen af dine røgalarmer er vigtig. Røgalarmerne bør placeres i loftet og minimum 50 centimeter fra vægge og døråbninger – allerhelst midt i rummet. Ved loft til kip eller skråvægge placeres røgalarmen én meter fra det højeste punkt og så vidt muligt midt i loftet.
I en lille bolig bør man have minimum én røgalarm, der er placeret centralt, allerhelst i loftet i en fordelingsgang, så den kan høres fra opholds- og soverum. I en større bolig bør man have flere røgalarmer, som sættes op i opholds- og soverum og stuer. I et hjem med flere etager bør der være mindst én røgalarm på hver etage.
Tag en røgalarm med på ferie
Skal du på ferie, er det en rigtig god idé at medbringe en røgalarm. Flere steder kan du købe en rejseudgave, der er lavet til at have med på farten. Det er nemlig ikke ualmindeligt, at der ikke er en røgalarm i den lejede feriebolig, eller at batteriet i den er løbet tør uden for højsæson, hvor ingen har bemærket det. Når du kommer hjem fra ferie, er det altid en gode idé at teste dine røgalarmer i hjemmet for at sikre, at de ikke er løbet tør for strøm, mens du ikke var hjemme.
Hjælp hinanden
Mangler din nabo eller måske dine bedsteforældre en røgalarm? Giv dem en i gave og hjælp med at installere den korrekt i deres hjem. Er din søn eller datter på vej til at flytte hjemmefra, kunne en røgalarm være en rigtig god indflyttergave.
Fem gode råd fra Danske Beredskaber
- Test dine røgalarmer jævnligt – røgalarmer redder kun liv, hvis de virker
- Hav minimum én røgalarm på hver etage – og meget gerne en i hvert soverum, opholdsrum og stuer, fordelingsgange samt bryggers
- Rengør røgalarmen for støv og snavs – så undgår du fejlalarmer
- Pak en røgalarm i tasken, når du tager på ferie – det er ikke sikkert, at der er en funktionsdygtig røgalarm i skihytten, ferielejligheden eller sommerhuset
- Røgalarmer lever ikke evigt – den forventede levetid er 10 år