Afskaffelsen af afgangstidskravet er en håndsrækning til beredskaberne og befolkningen i tyndt befolkede områder, da reglerne letter rekrutteringen af deltidsbrandmænd og frivillige brandfolk.
Hos Danske Beredskaber kalder man det en reel håndsrækning til at sikre trygheden tæt på borgerne, så her er man meget tilfredse med, at Torsten Schack Pedersen, minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, i fællesskab med en bred koalition i Folketinget har valgt at følge beredskabets opfordring til at afskaffe afgangstidskravet på fem minutter, der hidtil har betydet at hovedparten af alle landets brandstationer, nemlig dem med deltidsfolk og frivillige, skal kunne rykke ud senest fem minutter efter de er blevet tilkaldt af nødstedte borgere.
-Det er glædeligt, at ministeren rykker på det her, for det er virkelig en ændring, der vil have betydning tæt på danskerne, da ændringen af reglerne letter rekrutteringen af deltidsbrandmænd og frivillige brandfolk. Men der er stadig samfundsstrukturmæssige trends, som også arbejder mod deltidsmodellen, siger Jarl Vagn Hansen, formand for Danske Beredskaber og beredskabsdirektør hos Trekantsområdets Brandvæsen i forbindelse med udmeldingen fra ministeren om, at afgangstidskravet nu vil blive afskaffet.
Ifølge Jarl Vagn Hansen vil de nye regler medvirke til at sikre, at trygheden stadigvæk er helt tæt på danskerne, hvor end man bor i Danmark, for allerede i dag, er det virkeligheden mange steder i landet, at man for ofte har været nødsaget til at afgå senere end lovkravet på fem minutter, og for at overholde lovgivningen har man lokalt været nødt til at overveje lukningen af lokale brandstationer.
-Vi får med lovændringen flere værktøjer i værktøjskassen til at sikre deltidsbrandmandsmodellen lokalt – for i store dele af landet er det deltidsbrandmænd og frivillige, der sikrer trygheden tæt på danskerne. Det handler om at levetidsforlænge deltidsmodellen, som der er mange udviklingstrends der arbejder imod. siger Jarl Vagn Hansen.
Sikrer trygheden tæt på danskerne
Trygheden tæt på danskerne ydes af den lokale brandstation, der som første instans kan rykke ud med en sprøjte med fire mand – og det er ifølge Danske Beredskaber ofte det første køretøj, der kører ud, der kan sikre den livreddende indsats.
Og konsekvensen af, at nogle af de lokale stationer ville skulle nedlægges med baggrund i afgangstidskravet, ville kunne blive, at hjælpen så skulle tilkaldes 15-20 minutter længere væk fra, hvilket ville betyde en endnu større forlængelse af responstiden, altså den tid der går, fra en borger har ringet efter hjælp til brandbilerne er fremme på skades- eller ulykkesstedet.
Selv om første bil måske afgår syv minutter fra alarmen i stedet for fem minutter, så har den fortsat langt kortere kørevej, når den kommer fra den lokale brandstation, og ikke nærmeste større by. Det er samtidig vigtigt, at der opretholdes lokale mål for responstiden. Den gennemsnitlige responstid var i den senest tilgængelige opgørelse fra 2023 på otte minutter og to sekunder.
Lovændringen vil ifølge Jarl Vagn Hansen betyde, at det bliver lettere at fastholde og tiltrække deltidsbrandfolk og frivillige.
-Med de nye regler behøver alle brandmænd ikke være naboer til brandstationen, og det gør det rekrutteringsmæssigt bedre, for fem minutters-kravet skaber en fysisk barriere i forhold til, hvor man kan rekruttere brandfolk fra. Samtidig skaber det bedre mulighed for fleksible løsninger omkring udrykningen. Det her er en reel håndsrækning til at sikre trygheden tæt på danskerne uden for de største byer i Danmark, slutter Jarl Vagn Hansen, som er glad for at det med regelændringerne fortsat er muligt at sikre, at vi har et fintmasket net af brandstationer over hele Danmark.
Kravet til det kommunale redningsberedskab har hidtil været, at førsteudrykningen skal være afgået snarest, men for deltidsstationer og frivillige dog senest inden for fem minutter efter redningsberedskabet har modtaget alarmen.
Fakta:
19 procent af alle udrykninger fra det kommunale redningsberedskab i Danmark afgik med en afgangstid på ét minut eller derunder i 2023. 69 procent af alle udrykninger afgik på mellem ét og fem minutter, mens 12 procent af udrykningerne afgik med en tid på over fem minutter i 2023.
75 procent af alle udrykninger fra det kommunale redningsberedskab var fremme på skadesstedet inden for maksimalt 10 minutter i 2023, mens 94 procent var fremme inden for 15 minutter. I seks procent af udrykningerne blev der brugt mere end 15 minutter på at nå frem til skadestedet.
Lovforslaget omkring en afskaffelse af afgangstidskravet blev fremsat af Mike Villa Fonseca, løsgænger i Folketinget, den 29. februar 2024 og blev behandlet i Folketingssalen den 8. maj 2024 under den daværende minister med ansvar for beredskabet, forsvarsminister Troels Lund Poulsen.