Beredskaber får national ressourcedatabase: Nu kender brandmændene hinandens udstyr

11. december 2019

Fremover bliver det meget lettere for de kommunale beredskaber at tilkalde den nødvendige assistance til en hændelse. En ny national ressourcedatabase samler nemlig stamdata om hvert beredskab og dets brandstationer samt alle køretøjer og øvrigt materiel.

Bag det nye værktøj står Danske Beredskaber, der med opbakning fra de kommunale beredskaber har etableret ressourcedatabasen. Udvikling, drift og vedligeholdelse vil således fremadrettet blive varetaget af Danske Beredskaber, der også ejer de samlede data i den nye database.

“Ressourcedatabasen giver os et samlet overblik over, hvilke og hvor mange ressourcer vi har til rådighed, og hvor i landet de nødvendige og rette ressourcer befinder sig. Det giver os mulighed for at løse opgaven hurtigere, bedre og mere sikkert,” siger Jarl Vagn Hansen, der er formand for Danske Beredskaber.

Afprøvet med succes i hovedstadsområdet

I et par år har Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst, Tårnby Brandvæsen, Nordsjællands Brandvæsen, Frederiksborg Brand & Redning, Helsingør Kommunes Beredskab og Østsjællands Beredskab haft en ressourcedatabase, som hyppigt er blevet brugt på den fælles vagtcentral for hovedstadsområdet. Når en indsatsleder på et skadested har haft brug for et bestemt køretøj eller noget specialudstyr til at løse en given opgave, har personalet på vagtcentralen let kunne søge materiellet frem i ressourcedatabasen og rekvirere det derigennem.

I starten af det nye år bliver denne ressourcedatabase udvidet til at indeholde data for beredskaber i hele landet.

“De kommunale beredskaber råder over rigtig mange specialkøretøjer og specialudstyr, som kan gøre en stor forskel under hændelser som ekstremt vejr eller et terrorangreb, men også større hverdagshændelser som en voldsom brand. Indtil nu har den viden om, hvor i landet udstyret er placeret, baseret sig på hukommelse eller tilfældigt lokalkendskab hos de enkelte medarbejdere. Nu får vi et værktøj, som giver os det fulde ressourceoverblik på en lettilgængelig måde,” siger Jarl Vagn Hansen.

Et godt planlægningsværktøj

Ud over at lokalisere og rekvirere materiel til hændelser kan ressourcedatabasen også bruges til at sikre, at serviceniveauet i det berørte område opretholdes på et acceptabelt niveau, mens en hændelse står på.

“Har man en stor og længerevarende hændelse i et område, hvor man skal bruge rigtig mange af de lokale ressourcer, kan man have behov for at tilkalde assistance for at kunne opretholde serviceniveauet i tilfælde af flere hændelser i samme område. Med ressourcedatabasen kan vi nemt finde frem til den ledige tankvogn eller autosprøjte, der er placeret tættest på,” siger Jarl Vagn Hansen.

Ligeledes kan ressourcedatabasen fungere som et planlægningsværktøj, som beredskaberne kan bruge aktivt, for eksempel i udarbejdelsen af den risikobaserede dimensionering eller i forbindelse med møde- og alarmeringsplaner.

Den nye nationale ressourcedatabase indeholder i første omgang ikke data om det statslige regionale beredskabs suppleringsmateriel eller om det statslige beredskabs specialmateriel, men disse data vil kunne inkluderes i databasen.

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken