• Kursen er sat for mangfoldighedsgruppen i Danske Beredskaber

    12. december 2019
    I det nye år venter spændende opgaver for Danske Beredskabers mangfoldighedsgruppe, der har brugt det seneste år på at få sat den rigtige retning for gruppens arbejde. En af opgaverne i 2020 bliver at lave en håndbog om fastholdelse, inklusion og trivsel i beredskabet.

    Fremtidens brandfolk skal afspejle vores samfund – både i forhold til køn, etnicitet, seksualitet og kompetencer. Det er målsætningen for den mangfoldighedsgruppe, som en bred vifte af beredskabets organisationer søsatte tilbage i januar måned.

    Nu er der så småt gået et år, og mangfoldighedsgruppen har fået sat kursen for det fremtidige arbejde. Det fortæller gruppens tovholder, Muneeza Rosendahl, der til daglig arbejder i Frederiksborg Brand & Redning.

    ”Al begyndelse er svær, og vi har brugt tid på at finde vores ben og blive klar over, hvor vi kan gøre den største forskel – hvad er det for nogle ting, vi skal have belyst, for at vi kan komme i mål med at skabe et mere mangfoldigt og repræsentativt beredskab,” siger hun.

    Brug for mere viden

    En af de større opgaver, mangfoldighedsgruppen har kastet sig over, er at søge penge til et cirka treårigt projekt, der skal afdække de interne og eksterne barrierer, som betyder, at beredskabet kun tiltrækker bestemte befolkningsgrupper.

    ”Der er endnu ingen, der er dykket ned i, hvad der konkret lægger til grund for, at vi ikke kan tiltrække flere forskellige typer til beredskabet. Vi har alle sammen nogle antagelser og formodninger, men vi ved reelt ikke, om de holder stik,” siger Muneeza Rosendahl.

    Lige nu er projektet i den indledende fase, og der arbejdes med flere forskellige mulige modeller, for eksempel en erhvervs-ph.d. eller en blanding af ekstern og intern finansiering. Projektet har dog forholdsvis lange udsigter – for selv hvis det bliver en realitet, går der minimum tre år, før de endelige resultater foreligger.

    Muneeza Rosendahl er dog overbevist om, at en afdækning af barriererne vil gøre det langt nemmere for beredskaberne at vide, hvor der bør sættes ind.

    ”Det er vigtigt for os at vide, hvad det er for nogle fortællinger, der foregår i samfundet, der betyder, at den typiske kvinde ikke tænker, hun skal være brandmand. Og hvad er det, der gør, at selvom man åbner døren for kvinderne, kan det være svært for dem at træde ind over dørtrinnet. Når vi ved det, kan vi langt bedre handle på det.”

    Også fokus på fastholdelse

    Derfor har mangfoldighedsgruppen også et par projekter med kortere tidshorisont i støbeskeen. Beredskabsforbundet har inviteret gruppen til at give organisationens rekrutteringshåndbog et kærligt eftersyn, og derudover har mangfoldighedsgruppen selv en håndbog om fastholdelse, inklusion og trivsel i beredskabet på tegnebrættet.

    ”Vi skal ikke kun fokusere på at rekruttere nye – vi vil også rigtig gerne gøre beredskabet til et rart sted at være for dem, der er en del af det i dag. Det, vi blandt andet vil kigge på, er, at nogle af de stærke brandmandsfællesskaber, der er derude, også kan være ekskluderende for nogen af de nuværende brandfolk. Så hvordan sikrer vi, at man, uanset hvem man er, og hvor man er tilknyttet, kan føle sig som en inkluderet del af arbejdspladsen,” siger Muneeza Rosendahl.

    I håndbogen vil mangfoldighedsgruppen både beskæftige sig med helt håndgribelige anbefalinger som eksempelvis etablering af fysiske faciliteter, der gør det muligt at have kvindelige brandfolk på brandstationen, men også anbefalinger til sprog og humor på arbejdspladsen.

    ”Det er vigtigt, at vi har fokus på den grove tone, der er på nogle af brandstationerne rundt om i landet. Vi skal naturligvis ikke fjerne humoren, for humoren er vigtig. Der er bare forskel på, om man spiller på egen banehalvdel, eller om ens humor går ud over andre,” siger hun.

    Mangfoldighed styrker opgaveløsningen

    Da mangfoldighedsgruppen blev nedsat, skete det i høj grad på baggrund af den tiltagende mangel på deltidsbrandfolk og frivillige, som de kommunale beredskaber oplever i disse år.

    Men et mere mangfoldigt beredskab kan mere og andet end at sikre nok brandfolk til beredskaberne. Det mener Danske Beredskabers formand, Jarl Vagn Hansen, der følger mangfoldighedsgruppens arbejde tæt.

    ”Vi prioriterer det her område højt i Danske Beredskaber, fordi vi kan se så mange gevinster ved at rekruttere mere mangfoldigt. Dels kan vi forhåbentlig få løst vores presserende problem med mangel på brandfolk, dels kan vi styrke vores opgaveløsning – både nu og i fremtiden,” siger Jarl Vagn Hansen.

    Også hos mangfoldighedsgruppens medlemmer har tilgangen til arbejdet ændret sig i løbet af det seneste år, fortæller Muneeza Rosendahl.

    ”En af de store ting, der har ændret sig i arbejdsgruppen er, at vi gik ind i det med den tilgang, at vi havde en rekrutteringsudfordring, og derfor var det skørt kun at kigge på halvdelen af befolkningen i stedet for hele befolkningen. Men det, der er blevet tydeligt for os alle sammen, er, at via en bredere repræsentation kan vi sikre en bedre rekruttering, og via bredere kompetencemangfoldighed blandt vores brandfolk kan vi langt bedre løse de fremtidige opgaver, der ligger og venter.”

    Undervejs i processen med at sætte kursen for mangfoldighedsgruppens arbejde er nogle af gruppens medlemmer faldet fra, mens nye er kommet til. Nu består den fastforankrede gruppe af seks kvinder og ni mænd fra Danske Beredskaber, Beredskabsforbundet, Beredskabsstyrelsen, Falck, FOA, 3F, Foreningen af Sønderjyske Frivillige Brandværn og Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk.