• Nu starter fyrværkerisæsonen: Sådan transporterer og opbevarer du fyrværkeriet forsvarligt

    14. december 2019
    Inden du shopper raketter og batterier, bør du sætte dig ind i reglerne for transport og opbevaring af fyrværkeri, opfordrer Danske Beredskaber.

    Søndag åbner fyrværkerisalget, og en lang række salgssteder i hele landet slår dørene op til et hav af gode tilbud på raketter og batterier til nytårsaften.

    Men før du fylder bilen med nytårskrudt, bør du sætte dig ind i reglerne for transport og opbevaring af fyrværkeri. Sådan lyder opfordringen fra Danske Beredskaber, der er interesseorganisation for landets kommunale beredskaber.

    – Indkøb af nytårskrudt er en hyggelig begivenhed for mange, men man må ikke glemme at have respekt for fyrværkeri. Selv om fyrværkeriet er lovligt, er der stadig tale om farligt gods, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

    Kig efter CE-mærket

    Det er de kommunale beredskaber, der udsteder fyrværkerisalgsstedernes tilladelser til at opbevare og sælge fyrværkeri. Når du køber fyrværkeri, skal du være opmærksom på, om fyrværkeriet er godkendt.

    – Lovligt fyrværkeri er altid CE-mærket. Mærkningen angiver, at producenten har sikret sig, at fyrværkeriet overholder alle væsentlige sikkerhedskrav. Køber du fyrværkeri i udlandet, skal du være opmærksom på, at du ikke må tage det med til Danmark. Heller ikke selv om det er CE-mærket, siger Bjarne Nigaard.

    Som privatperson er det tilladt at transportere fyrværkeri til eget brug og opbevare op til fem kilo NEM I hjemmet til eget brug. NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet. Vær opmærksom på, at transport med offentlige transportmidler, eksempelvis busser, fly og færger, er omfattet af skærpede krav til NEM-vægt.

    Inden du vælger det rigtige opbevaringssted i hjemmet til dit fyrværkeri, er der et par ting, du bør overveje nøje, understreger Bjarne Nigaard.

    – Fyrværkeri skal opbevares på en fornuftig måde. Opbevaringsrummet bør være tørt og mørkt, der skal ikke være elektriske apparater eller varmekilder i nærheden, og fyrværkeriet skal naturligvis opbevares utilgængeligt for børn, siger han.

    Bryd ikke emballagen

    Samtidig er det væsentligt, at du ikke bryder emballagen på nytårskrudtet, før du skal fyre det af.

    – Fyrværkeri skal opbevares i den emballage, det er købt i. Man bør ikke pakke det ud eller fjerne beskyttelseshætten fra lunten, før man skal bruge det, siger Bjarne Nigaard.

    Det er tilladt at affyre fyrværkeri mellem den 27. december og 1. januar. Lovligt ubrugt fyrværkeri skal afleveres på genbrugsstationen som ’farligt affald’.

    Fem gode råd fra Danske Beredskaber

    • Køb kun CE-mærket fyrværkeri
    • Transporter kun fyrværkeri til eget brug
    • Opbevar max fem kilo NEM i hjemmet – og kun til eget brug
    • Opbevar fyrværkeriet tørt og hold det fra elektriske apparater og varmekilder. Fyrværkeriet skal opbevares utilgængeligt for børn
    • Pak ikke fyrværkeriet ud eller fjern beskyttelseshætten fra lunten