Søg
Close this search box.

Nu starter fyrværkerisæsonen: Sådan transporterer og opbevarer du fyrværkeriet forsvarligt

14. december 2019

Søndag åbner fyrværkerisalget, og en lang række salgssteder i hele landet slår dørene op til et hav af gode tilbud på raketter og batterier til nytårsaften.

Men før du fylder bilen med nytårskrudt, bør du sætte dig ind i reglerne for transport og opbevaring af fyrværkeri. Sådan lyder opfordringen fra Danske Beredskaber, der er interesseorganisation for landets kommunale beredskaber.

– Indkøb af nytårskrudt er en hyggelig begivenhed for mange, men man må ikke glemme at have respekt for fyrværkeri. Selv om fyrværkeriet er lovligt, er der stadig tale om farligt gods, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Kig efter CE-mærket

Det er de kommunale beredskaber, der udsteder fyrværkerisalgsstedernes tilladelser til at opbevare og sælge fyrværkeri. Når du køber fyrværkeri, skal du være opmærksom på, om fyrværkeriet er godkendt.

– Lovligt fyrværkeri er altid CE-mærket. Mærkningen angiver, at producenten har sikret sig, at fyrværkeriet overholder alle væsentlige sikkerhedskrav. Køber du fyrværkeri i udlandet, skal du være opmærksom på, at du ikke må tage det med til Danmark. Heller ikke selv om det er CE-mærket, siger Bjarne Nigaard.

Som privatperson er det tilladt at transportere fyrværkeri til eget brug og opbevare op til fem kilo NEM I hjemmet til eget brug. NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet. Vær opmærksom på, at transport med offentlige transportmidler, eksempelvis busser, fly og færger, er omfattet af skærpede krav til NEM-vægt.

Inden du vælger det rigtige opbevaringssted i hjemmet til dit fyrværkeri, er der et par ting, du bør overveje nøje, understreger Bjarne Nigaard.

– Fyrværkeri skal opbevares på en fornuftig måde. Opbevaringsrummet bør være tørt og mørkt, der skal ikke være elektriske apparater eller varmekilder i nærheden, og fyrværkeriet skal naturligvis opbevares utilgængeligt for børn, siger han.

Bryd ikke emballagen

Samtidig er det væsentligt, at du ikke bryder emballagen på nytårskrudtet, før du skal fyre det af.

– Fyrværkeri skal opbevares i den emballage, det er købt i. Man bør ikke pakke det ud eller fjerne beskyttelseshætten fra lunten, før man skal bruge det, siger Bjarne Nigaard.

Det er tilladt at affyre fyrværkeri mellem den 27. december og 1. januar. Lovligt ubrugt fyrværkeri skal afleveres på genbrugsstationen som ’farligt affald’.

Fem gode råd fra Danske Beredskaber

  • Køb kun CE-mærket fyrværkeri
  • Transporter kun fyrværkeri til eget brug
  • Opbevar max fem kilo NEM i hjemmet – og kun til eget brug
  • Opbevar fyrværkeriet tørt og hold det fra elektriske apparater og varmekilder. Fyrværkeriet skal opbevares utilgængeligt for børn
  • Pak ikke fyrværkeriet ud eller fjern beskyttelseshætten fra lunten

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber satte på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiet faciliterede oplægget på skibet Hjortø i Allinge Havn imens vejret udviklede sig på planspilstavlen. I videoen her kan du følge debatten på marinehjemmeværnsskibet Hjortø fredag den […]

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Få nyhedsbrev i indbakken