Beredskabsforliget skal sikre hele Danmark

29. november 2024

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov.

-Den absolut væsentligste aktør i redningsberedskabet i Danmark, det er det kommunale redningsberedskab. 40.000 gange om året rykker vi ud, hurtigt og med dedikerede brandfolk for at gøre en forskel; for at redde liv og værdier. Det kan være brand, oversvømmelser, sammenstyrtninger, trafikuheld. Vi går også brandsyn; vi sikrer at børnenes skoler og daginstitutioner, at plejehjemmene og sygehusene har ordentlig brandsikkerhed, siger Bjarne Nigaard.

Engang imellem, cirka 300 gange om året, så spørger de 29 kommunale beredskaber om assisatance hos de unge værnepligtige, der er under uddannelse i statens redningsberedskaber i Beredskabsstyrelsen. Men endnu flere gange så får det lokale brandvæsen hurtig og effektiv hjælp fra sine naboberedskaber og sørger dermed for, at trygheden altid er tæt på hos borgerne i Danmark.

Men nye opgaver venter beredskabet, som skal håndteres på en anden måde. Det handler om Power-to-X-anlæg, solceller, brint og ammoniak på kryds og tværs af Danmark, elbiler – alt sammen nye og større risici, og på samme tid forandrer klimaet sig også, med større og vildere hændelser. Oversvømmelser kommer oftere, og de bliver voldsommere, end vi har været vant til før – og hele verden og situationen omkring os er mere anspændt, og vi risikerer, at vores højt digitaliserede samfund måske bliver kortsluttet, og det skal det samlede redningsberedskab kunne håndtere.

-I alle de tilfælde er det vigtigt, at vi der er tæt på borgerne, også kan gøre en forskel og redde menneskeliv og værdier. Men det kræver nyt materiel, det kræver bedre uddannelse og det kræver at vi kan analysere de trusler, der står foran os. Det kan vi ikke i dag, og der har vi behov for, at vi gearer op, så vi kan fremadrettet, siger Bjarne Nigaard og opfordrer politikerne til at huske det kommunale beredskab i et kommende beredskabsforlig.

-Det er rigtig vigtigt, at et beredskabsforlig husker hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, slutter Bjarne Nigaard.

Ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen har i forbindelse med optakten til forliget flere gange i medierne sagt, at der ikke vil blive tilført flere midler til det kommunale beredskab i et kommende beredskabsforlig, mens flere af forligspartierne bag forsvarsforliget ønsker at også det kommunale beredskab tilgodeses i en kommende aftale.

Følg med i udviklingen frem mod beredskabsforliget via linket herunder.

Læs mere om beredskabsforliget her

Relaterede nyheder

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Få nyhedsbrev i indbakken