Brandkadetuddannelsen i Randers tildeles 300.000 af Justitsministeren

17. januar 2025

Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med blandt andet førstehjælp, brandbekæmpelse og håndtering af oversvømmelser, og som brandkadetter bliver de unge en del af et inkluderende og trygt fællesskab, hvor de lærer sig selv bedre at kende og få større forståelse for egne og andres handlinger.

Uddannelsen er, ifølge justitsminister Peter Hummelgaard med til at give de unge praktiske kompetencer, øget selvværd samt et stærkt og inkluderende fællesskab.

– Jeg mener, at vi som samfund er forpligtet til at hjælpe vores børn og unge. Det gælder selvsagt særligt børn og unge, der har det svært. Vi ved, at positive fællesskaber er en vigtig faktor i forebyggelsen af kriminalitet. Derfor er jeg meget glad for at kunne støtte et projekt som Brandkadet Randers, hvis målgruppe blandt andet er børn og unge, der kan være i risiko for at ende i en kriminel løbebane. Projektet tilbyder børn og unge et sundt fællesskab med gode relationer, samtidig med at de rustes med nyttige kompetencer. Det er rigtig godt, at der eksisterer tilbud som Brandkadet Randers, og derfor vil jeg også gerne benytte anledningen til at takke de gode kræfter, der står bag, siger Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.

Hos Unge i Beredskabet, der står bag brandkadetuddannelser i 42 kommuner over hele landet, er man meget glade for anderkendelsen af, de unge i brandkorpsene får unikke oplevelser og læringer med, når de går til brand. Erfaringer, der er i høj grad er med til at udvikle de unge – uanset ophav eller køn. 

-Vi er glade for at støtten til et projekt, vi kan se giver de unge mange både faglige og sociale kompetencer, de kan gøre brug af videre i livet, siger Maria Wiktoria Karolini, projektchef, Unge i Beredskabet.

Også borgmesteren i Rander Kommune, Torben Hansen, er meget tilfreds med de lokale brandkadetter.

-Jeg er meget stolt af samarbejdet omkring Brandkadet Randers, og brandkadetterne skal have stor ros for det, de præsterer. Derfor er jeg også rigtig glad for at Justitsministeriet vælger at anerkende det gode tilbud. Brandkadet Randers er en fantastisk fritidsaktivitet, der ikke bare giver de unge nogle konkrete kompetencer, som de kan tage med sig videre, men som også styrker vores frivillige beredskab på sigt. Brandkadetterne skal også have en stor ros, siger borgmester Torben Hansen i en pressemeddelelse.

Som brandkadet bliver man bl.a. uddannet i brandbekæmpelse, håndtering af oversvømmelser, samarbejde og førstehjælp. Hensigten er at styrke de unge ud fra værdierne: mod, respekt, disciplin, ansvar og fællesskab og har som mål at motivere unge til uddannelse og beskæftigelse, og beredskabsdirektør Morten Sønderby fra Beredskab og Sikkerhed, der danner rammen om de unges udvikling, er man glade for anderkendelsen.

-Vi ser, at brandkadetterne overvinder både psykiske og fysiske grænser igennem deres tid på brandskolen. De får nogle værktøjer med sig, som ikke bare handler om brandbekæmpelse, men som også gør dem mere robuste og skubber dem i armene på et godt uddannelses- og arbejdsliv. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med tildelingen af puljemidlerne nu kan tilbyde endnu flere unge at tage en brandkadetuddannelse, siger Morten Sønderby i en pressemeddelelse i forbindelse med Justitsministerens støtte til udviklingen af de lokale unge fra Randers.

Brandkadetterne fra Randers er blandt de unge brandkadetkorps der i vinteren 2024-25 er en del af projektet ’Beredskabet banker på’, og i de første dage af 2025 har 13 lokale unge allerede forbedret sikkerheden i 145 hjem i Randers, og flere kommer til, når brandkadetterne den 19. januar banker på dørene i Jenumparken og tilbyder opsætning af en gratis røgalarm eller et tjek af den nuværende røgalarm.

Brandkadetterne er mellem 13 og 18 år gamle, og de bliver i deres fritid undervist af lokale brandfolk i ungdomsbrandkorpset, hvor de er ambassadører for beredskabet og hvor de bidrager til at øge trygheden i lokalområdet gennem direkte oplysning om brandforebyggelse og brandsikkerhed til den enkelte beboer. Danske Beredskaber står bag Unge i Beredskabet med støtte fra Forsvarsministeriet.

Kriminalpræventiv indsats

De 300.000 kroner til Unge i Beredskabet er finansieret af Justitsministeriets særlige kriminalpræventive pulje, der har til formål at støtte lokale forebyggende indsatser mod kriminalitet.

Der har siden flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden for perioden 1996-1999 været reserveret en pulje på 2,0 mio. kr. årligt til støtte af lokale kriminalitetsforebyggende projekter, kampagner osv. (Justitsministeriets særlige kriminalpræventive pulje).

Det er en forudsætning for at komme i betragtning til at modtage tilskud fra puljen, at der er tale om en lokal kriminalpræventiv indsats. Der er ikke andre faste kriterier for tildeling af midlerne. Der vil dog i almindelighed ikke blive ydet tilskud til egentlig drift, herunder ansættelse af medarbejdere og lønudgifter i øvrigt. Såvel nye idéer som allerede kendte projekter kan få del i puljen.

Reglerne for ansøgninger om tilskud findes i cirkulæreskrivelse nr. 17276 af 17. februar 1997 om indstillinger til den kriminalpræventive pris som ændret ved cirkulæreskrivelse nr. 9579 af 29. august 2005 om ansøgninger til Justitsministeriets særlige kriminalpræventive pulje.

Om Unge i Beredskabet

Unge i Beredskabet er en landsorganisation, som samler og varetager arbejdet med alle børn og unge med interesse for brand og redning. Unge i Beredskabet er et inkluderende socialt fællesskab af brandkadet- ungdoms- og juniorbrandkorps på tværs af landet, som tilbyder børn og unge viden, oplevelser og kompetencer indenfor brand og redning. Gennem deres deltagelse i beredskabet, rustes og modnes børn og unge til livet, både hvad angår uddannelse, job og det at få et godt børne-, ungdoms- og voksenliv.

Læs folderen om Unge i Beredskabet her.

Brandkadetterne i Randers arbejder i januar 2025 på at bedre brandsikkerheden hos ældre og udsatte i Randers i forbindelse med projektet “Beredskabet banker på”.

 

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe afholdt den 18. februar dialogmøde omkring udfordringerne ved moderne byggematerialer og byggeformer. Den 18. februar var der på DTU Byg i Lyngby indkaldt til møde mellem beredskaber under Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe for at højne fagligheden omkring konstruktioner og brand, og de udfordringer og farer emnet kan […]

Nordsjællands Brandskole er det eneste sted i Danmark, der uddanner redningsdykkere til de kommunale beredskaber, og efterspørgslen efter at få uddannet brandfolk til redningsdykkere stiger i takt med vandhændelserne ude i kommunerne. To redningsdykkerhold er blevet uddannet på Nordsjællands Brandskole i 2024, og interessen for uddannelsen er stigende. Det er op til beredskaberne selv om […]

Antallet af skorstensbrande er faldende, og det skyldes ifølge Skorstensfejerlauget primært, at vi er blevet bedre til at skrue op for blusset, til gavn for både varmen i husene og miljøet. 307 gange i 2023 rykkede brandvæsenet ud for at få kontrol over en skorstensbrand forårsaget af nogle af Danmarks cirka 700.000 brændeovne, og det […]

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen drøfter på Danske Beredskabers årsmøde fremtiden for beredskabet med Johannes Lundsfryd, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, direktør i Beredskabsstyrelsen, Christine Engel og formand i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.    Hvor godt rustet er det samlede beredskab til udfordringerne i 2025, og hvilken betydning har beredskabsaftalen for redningsberedskabet? De spørgsmål – og mange […]

Danske Beredskaber ser frem til samarbejdet med Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabsstyrelsen, der fremadrettet udgør myndighederne under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab i SMV-regeringen annoncerede den 29. januar en ny organisering, hvor Beredskabsstyrelsens funktion styrkes og hvor der tilføjes en ny styrelse, der skal have fokus på specielt […]

FireFit 2025 Odense løber af stablen d. 3.-4. juni – i forbindelse med Danske Beredskabers Årsmøde2025. Til FireFit dyster brandfolk fra hele Europa om at være den hurtigste og den stærkeste. Ansatte i det danske redningsberedskab kan deltage i FireFit, både i de internationale konkurrencer og i det danske mesterskab. FireFit Championships er en international […]

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

10. december sætter minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, omsider gang i forhandlingerne frem mod det beredskabsforlig, ministeren har bebudet, skal ligge klar før jul, men i Danske Beredskaber bliver ministerens prioriteringer mødt med skepsis og forundring. Klimaøvelser og klimasikring af en ikke defineret størrelse, og så en bunke udstyr som watertubes og […]

Det er det kommunale beredskab der står med ansvaret, og det er det kommunale beredskab der har behov for politisk og økonomisk opbakning i et beredskabsforlig. Bragt med tilladelse fra magasinet Teknik & Miljø, hvor artiklen findes i udgivelsen for december 2024. 100-års hændelser forekommer årligt og 20-årshændelser kommer næsten månedligt, og det presser beredskabet […]

Den 28. november afholdt den Lokale Beredskabsstab (LBS) i Nordsjællands Politikreds temadag omkring de opgaver, man rundt i kommunerne skal kunne håndtere i en verden i hastig forandring. Et hold af yderst kompetente eksperter fra DMI, Københavns Universitet og DTU Space kridtede den 28. november på DTU i Lyngby banen op omkring de vejr- og […]

Firefighters train intensely to always be ready to respond when disasters strike. The strongest among them will gather in Odense this June to compete for the titles of the fastest firefighter on the FireFit course in Denmark. Time is critical when emergency services race to rescue those in need. This is why firefighters around the […]

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad. En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal […]

Den 29. januar kan du som aktør i beredskabet lære at tiltrække og fastholde medarbejdere fra generation Z. Genereation Z, der er betegnelsen for unge født i årene mellem 1995 og 2012, har en klar forventning til, at deres arbejdsgivere og øvrige omverden kommunikerer klart med dem og at de modtager regelmæssig feedback på deres […]

Den 9. december afholder Danske Beredskaber workshop om opbygning af undervisning og præsentationer – du kan stadig nå at melde dig til. Vil du gerne forbedre dine undervisnings- og formidlingsevner på en nem og simpel måde? Er du underviser, instruktør, oplægsholder, ansat i en uddannelsesafdeling, AMR, TR eller noget helt tredje i beredskabet, hvor formidling […]

Få nyhedsbrev i indbakken

Tilmeld dig Danske Beredskabers nyhedsbrev
0U2A0104