Østjyllands Brandvæsen og Slagelse Brand og Redning rykker ud til brandslukning på skibe til søs i dansk territorialfarvand og tilgrænsende farvande, og det kræver store kapaciteter til vands, til lands og i luften.
Beredskabsstyrelsen har indgået en aftale om brandslukning på skibe til søs for de kommende otte år, og opgaven skal som de foregående år varetages af de to nuværende operatører på opgaven, Slagelse Brand & Redning og Østjyllands Brandvæsen, der samlet har 60 specialtrænede brandfolk sat på opgaven, så der på alle tider af døgnet kan sendes 24 specialister på søen, hvis nødopkaldet kommer.
Maritime Incident Response Group, eller MIRG-beredskabet, er geografisk fordelt så Slagelse Brand & Redning dækker den østlige del af Danmark og Østjyllands Brandvæsen den vestlige del, og indsatsområdet er de danske territorialfarvande og tilgrænsende farvande.
Slagelse Brand & Redning har løst opgaven for Beredskabsstyrelsen siden 2018 og Østjyllands Brandvæsen siden 2009, og det er en opgave, der kræver meget af både materiel og mandskab, som skal kunne træde til hurtigt, og derfor har MIRG-beredskabet i de to kommunale beredskaber altid en trailer stående klar til at rykke ud med specialudstyr, for når grejet skal kunne flyttes ud til et skib i havsnød med helikopter, er der en vægtbegrænsning for specialtaskerne på 400 kilo.
MIRG-beredskabet klar døgnet rundt
Fra de tre brandstationer i Aarhus er Østjyllands Brandvæsen døgnet rundt klar til at rykke ud til helikopterlandingspladsen ved True, helikopterplatformen på toppen af Skejby Sygehus og den nærmeste havn indenfor 30 minutter, når MIRG bliver tilkaldt. Det fortæller Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør ved Østjyllands Brandvæsen.
– MIRG-beredskabet skal kunne sætte op til to hold med indsatsleder, holdleder og fire brandfolk til en hver tid, og da vores hold i Østjyllands Brandvæsen er baseret på fuldtidsbrandfolk med specielle redningskompetencer, der altid er klar til indsættelse fra døgnstyrken, så kan vi rykke på 1 minut og 30 sekunder – og med grejet kan vi være ude af røret på fem-ti minutter, siger Kasper Sønderdahl.
I juni 2019 var Østjyllands Brandvæsen indsat på en hændelse med brand i nogle tromler med fosforbrinte på skibet Key Light, som lå ca. 1 sømil fra Aarhus Havn. Fosforbrinte danner ved kontakt med vand meget giftige og brandfarlige gasser, og førsteindsatsen blev derfor baseret på slukning med pulver, men det krævede et uanmeldt besøg i et byggemarked at få adgang til slukningsmaterialet.
-Vi brugte en ABA-nøgle (nøgle til Automatisk brandalameringslæg.red) til et byggemarked, hentede cement ud i sække og endte med at kvæle ilden med cement. Det var en speciel opgave, men vand var ikke en mulighed. Vi var heldige, at vi på brandstationen har nøglerne til alt i en storby, så vi kunne selv hente det fra hylderne, vi skulle bruge – og så måtte vi tilbage til byggemarkedet og betale næste dag, forklarer Kasper Sønderdahl.
Det lykkedes beredskabet fra Østjyllands Brandvæsen at slukke den teknisk og taktisk set komplicerede brand uden yderligere skade på skibet og skibets last – og uden at der var behov for at evakuere besætningen fra skibet, og siden da har traileren kun været i brug i forbindelse med øvelser.
Redningseksperter på og under havet
Alt specialudstyret til MIRG-beredskabet, der dækker den østlige del af Danmark, er placeret på en trailer på brandstationen i Slagelse, for når Slagelse Brand og Redning skal dække farvandene helt til Bornholm, så er det ifølge beredskabschef Michael Djervad vigtigt, at de brandfolk, der skal indsættes med helikopter eller hurtiggående både, har specielle kompetencer og erfaring fra skarpe hændelser.
Og de bedst trænede brandfolk i området findes i Slagelse, hvor man er klar til at rykke ud til komplicerede skibsbrande på flådestationen i Korsør og ved ulykker i Storebæltstunnellen, og alle de 30 brandfolk i Slagelse Brand og Rednings MIRG-beredskab træner jævnligt tunnelberedskab på sin egen brandskole, hvor der findes en kopi af storebæltstunnellen.
-Det er her, de brandfolk, der er vant til at slukke brande er placeret – og i forhold til MIRG-beredskabet er det vigtigt, at det er brandfolk med et godt kendskab til at slukke ildebrande. De har prøvet det før, de kender varmepåvirkningen og deres begrænsninger, siger Michael Djervad.
Brandfolkene ved med deres brede erfaring, hvor langt man kan gå ind i et rum der brænder, for de har trænet teknikkerne og prøvet det i praksis gentagne gange, og de har erfaringer med at tilbringe lang tid i et meget varmt og fjendtligt miljø, som også ofte er det der vil møde brandfolkene på et skib i brand.
Det betyder, at når skibene kalder på hjælp fra land, så er brandfolkene, der skal være klar til indsættelse med helikopter indenfor 30 minutter fra den primære helikopterlandingsplads på Antvorskov Kasserne, meget bedre uddannet til at håndtere en brand på et skib, end skibets egen besætning, for hvem der blot er krav til en tredages røgdykkeruddannelse.
-Når man sender bud efter MIRG-beredskabet, kommer der et hold brandfolk til skibene med en bedre uddannelse, og med stor erfaring i at slukke ildebrande – men det er også vigtigt at have en skibskendt røgdykker med fra skibet, som kender skibet. Den bedste løsning findes i samarbejde med skibets folk, fortæller Michael Djervad.
Slagels Brand og Redning har varetaget opgaven med MIRG-beredskabet siden 2018, men heldigvis har der endnu ikke været brug for at sende specialstyrken ud på havet til andet end de øvelser, der skal sikre, at både materiel og mandskab er bedst muligt forberedt, og fra øvelserne ved Michael Djervad, at aktionsstyrken med brandfolk fra Station Slagelse, suppleret med mandskab fra stationen i Sorø, kan være fremme ved helikopterlandingspladsen og klar til indsats på 15 minutter.
Hvis MIRG-beredskaberne hos Østjyllands Beredskab og Slagelse Brand og Redning bliver tilkaldt, skal to hold stå klar til at rykke ud, og begge steder gælder det, at holdet skal bestå af et Team 1 med en indsatsleder, en holdleder og fire brandfolk med en responstid på 30 minutter, og et Team 2 bestående af en holdleder og fem brandfolk med en responstid på 60 minutter – som alle er klar til at rykke ud døgnet rundt – til lands, til vands og fra luften.
Fakta:
Maritime Incident Response Group (MIRG)
24 brandfolk på døgnvagt i Danmark – 60 brandfolk i alt i styrken.
12 (30) i Østdanmark hos Slagelse Brand og Redning
12 (30) i Vestdanmark hos Østjyllands Brandvæsen
Begge steder:
Team 1: Indsatsleder- Holdleder – fire brandfolk – responstid på 30 minutter til helikopterlandingsplads og nærmeste havn.
Team 2: Holdleder – fem brandfolk – responstid på 60 minutter til helikopterlandingsplads og nærmeste havn.
Af Jakob Tilma, Danske Beredskaber jti@danskeberedskaber.dk
MIRG-hold fra Østjyllands Brandvæsen hoistes ned på skib under øveslse.
MIRG hold er landet på skib og klæder om fra HELO dragt til indsatsdragt, RD udstyr m.v.
MIRG-mandskab fra Slagelse Brand og Redning klar til at blive hoiset ned på et skib under øvelse.
Indsatsleder fra Slagelse Brand og Redning er lige landet på skib, mens resten af brandfolkene og udstyr hoistes, får han sin først briefing om situationen ombord.
MIRG brandmand fra Slagelse Brand og Redning sammen med en af skibets brandfolk – lige inden de indsættes
MIRG-hold fra Slagelse Brand og Redning træner på et skib i at håndtere brand til søs.
MIRG-hold fra Østjyllands Brandvæsen hoistes ned på skib under øvelse.
MIRG-hold fra Østjyllands Brandvæsen hoistes ned på skib under øveslse.
MIRG-hold fra Slagelse Brand og Redning er landet på skib og klæder om fra HELO dragt til indsatsdragt, RD udstyr m.v.
MIRG-enhed fra Østjyllands Brandvæsen på vej ind i skibet for at slukke en brand under en øvelse til søs.
MIRG-team fra Slagelse Brand og Redning hoistes ned på et skib under en øvelse til søs.
MIRG-team fra Slagelse Brand og Redning tager imod udstyret fra helikopteren på et skib under en øvelse til søs.
MIRG-hold fra Østjyllands Brandvæsen gør klar til indsats efter at være nået frem til et skib under øvelse til søs.
MIRG-beredskaberne har altid en trailer stående klar til afgang, så brandfolkene kan være ved en helikopterlandingsplads indenfor 30. minutter.
MIRG-holdene skal kunne indsættes hurtigt overalt i de danske farvande, og derfor trænes der i indsættelse fra en helikopter, da der kan være meget langt til nødstedte skibe fra MIRG-baserne i Slagelse og Aarhus.
Læs også: Redningsdykker i beredskabet: Vi skal kunne hente folk ud hvor som helst
Læs også: Beredskabets kraner løfter trafikafviklingen markant