Danske Beredskabers Netværk Ledelse var i uge 13 samlet i Fredericia til temaseminar, hvor netværksstrukturen fik et servicetjek ligesom også de strategiske sigtepunkter blev opdateret.
Der skal ifølge Aftale om beredskabsområdet 2025-2026 iværksættes en “analyse af samspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber for at understøtte fremtidige behov i lyset af de ændrede udfordringer”, men hvornår resultatet af analysen skal realiseres ude i de kommunerne, hvor mandskab og udstyr kan komme nødlidte til gavn, meldes der intet om i beredskabsaftalen, og det er for de kommunale beredskabschefer og KL klart, at en Kommunal opjustering er nødvendig.
Danskerne er ifølge Danske Beredskaber beredskabsmæssigt ikke bedre sikret i dag end de var før regeringen i efteråret 2024 oprettede et nyt Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab med Torsten Schack Pedersen som ansvarlig minister, for selvom der siden en høring om beredskabet den 15. maj på Christiansborg har været fuldt politisk fokus på netop at få beredskabet gearet til de mange store udfordringer, der venter forude, så er man ude på landets 240 brandstationer grundlæggende ikke bedre stillet i dag, end før aftalen.
For de kommunale beredskabers udfordringer er langt fra blevet løst med den politiske aftale, der primært har haft fokus på at styrke det statslige støtteberedskab, og det betyder, at der er en række forhold, som Danske Beredskaber arbejder videre for at få opjusteret til den virkelighed, Danmark befinder sig i, og det gælder specielt på følgende punkter.
¤ Når man ændrer i bygningsreglementet, så betyder det noget for os – for vores fag, vores uddannelse, indsatsforhold og udstyr.
¤ Når man giver energien fri, også med batterier i hjemmene, så er det besluttet på statens niveau – men vi står med problemet, når det går galt.
¤ Klimaet tages der så småt hånd om – men centrale styrelser forstår ikke udfordringerne generelt for os, der opererer i den spidse ende.
¤ Verdenssituationen betyder, at det er blevet relevant igen at kunne passe godt på danskerne i en krisesituation, hvor fx større forsyningssvigt rammer. Det kræver en opdateret og borgernær civilbeskyttelse.
¤En erhvervsuddannelse til brandfolk er efterspurgt, men vi må se langt efter at vores folk uddannelsesmæssigt kan blive opgraderet til tidens behov.
Under strategiseminarer bidragede både Rikke Busk Folkmann fra KL og Christine Engel Christensen fra Beredskabsstyrelsen med deres indspil til den igangværende proces, der i sidste ende skal give os det civile beredskab Danmark fortjener; et beredskab, der også i fremtiden kan sikre trygheden tæt på danskerne.
Klik her for at læse mere om Beredskabsaftalen
Beredskabsstyrelsens direktør Christine Engel Christensen, flankeret af Peter Kragh og Asif Parbst Amin, holdt oplæg omkring struktur og ansvarsområder under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab.
Rikke Busk Folkmann fra KL gav en status på KL’s indsatser på beredskabsområdet under temaseminaret.
Danske Beredskabers Netværk Ledelse samlet til temaseminar i Fredericia.
Danske Beredskabers Netværk Ledelse samlet til temaseminar i Fredericia.