Evaluering af nytårsdøgnet: For andet år i træk er antallet af udrykninger under det ”normale”

11. januar 2022

Fra containerbrande til fyrværkeriulykker: Trods forholdsvis roligt nytårsdøgn har der stadig været meget at lave for de kommunale redningsberedskaber, viser en gennemgang af nytårsregistreringerne.

Selv om det har været et forholdsvist roligt nytårsdøgn for andet år i træk, har det alligevel genereret ekstra travlhed på landets brandstationer. De godt 1.800 brandfolk på vagt har stadigvæk måttet løbe hurtigere end vanligt, til trods for at antallet af udrykninger har ligget under gennemsnittet for et ”normalt” nytårsdøgn.

Fra fredag middag klokken 12.00 den 31. december til lørdag morgen klokken 04.00 den 1. januar 2022 er redningsberedskabet rykket ud 348 gange. Til sammenligning rykkede det kommunale redningsberedskab ud 389 gange i samme periode sidste år.

– For andet år i træk har vi haft et forholdsvist roligt nytårsdøgn, hvor redningsberedskabet er rykket ud færre gange end på et ”normalt” nytårsdøgn. Dette til trods er det stadig mange af de samme opgaver, brandfolkene rykker ud til, hvor det i særdeleshed er brande, der relaterer sig til fyrværkeri. Specielt brande i containere og skraldespande fylder i statistikkerne, siger Emilie Staunstrup, der er organisationskonsulent hos Danske Beredskaber.

Typiske hændelser
I løbet af et nytårsdøgn er der ofte op mod fire til fem gange så mange udrykninger som på et normalt døgn og op til 16 gange flere, når det specifikt gælder udrykning til brand. En stor del af udrykninger er typisk til container- og skraldespandsbrande, og så er det heller ikke unormalt, at redningsberedskabet må ud og slukke bilbrande.

– Vores erfaring er, at nytårsaften kan være lidt af en brandfarlig cocktail. Rigtig mange mennesker håndterer nytårskrudt, og det er ikke altid, at der lige meget kontrol over, hvor raketten ender henne. Samtidig er der en øget risiko for, at fyrværkeriet bliver håndteret forkert, blandt andet fordi folk kan have fået noget at drikke, lyder det fra Emilie Staunstrup.

Et tilbageblik på de senere års statistik viser også tydeligt, at størstedelen af udrykningerne er til brande i containere, skraldespande og biler, hvoraf flere af dem formodes at være påsatte. I løbet af nytårsnatten i 2019 måtte redningsberedskabet eksempelvis rykke ud til over 50 bilbrande, og selv i nytårsdøgnet 2020/2021, som var forholdsvis roligt, rykkede redningsberedskabet ud til 33 bilbrande. I år er antallet af bilbrande talt op til 24, hvilket er en nedgang på ni i forhold til sidste år.

I forhold til de senere år – og særligt i årene før corona – har 2021/2022 igen skilt sig positivt ud, når det gælder andelen af brande i containere og skraldespande. Selv om den slags hændelser generelt er overrepræsenteret i statistikken år efter år, ses der stadig en nedgang i forhold til sidste år. Her udgjorde antallet af udrykninger til container- og skraldespandsbrande 176, mens antallet i år landede på 114.

– Desværre har vi en formodning om, at rigtig mange af containerbrandene er påsatte. Går der først brand i en container, kan det lynhurtigt udvikle sig – især hvis containeren står op ad en bygning eller andet brandbart materiale. Det så vi i Rødovre nytårsnat, hvor der var brand i en container, der spredte sig til en svalegang, og hvor branden pludselig blev ganske omfattende, fortæller Emilie Staunstrup.

Nedgang i antallet af bygningsbrande
Som på alle andre tidspunkter af året har redningsberedskabet også måttet rykke ud til bygningsbrande. Hele 49 udrykninger er det blevet til, hvoraf de 23 af dem har været i villaer og lejligheder. Til sammenligning var der i alt 60 bygningsbrande sidste nytår, hvor villaer og lejligheder stod for 25 af hændelserne.

Pyroteknik – og skud mod brandfolk
Desværre har der de senere år været episoder, hvor der er blevet skudt fyrværkeri mod brandfolk, mens de har udført deres arbejde. Sidste år blev der registreret to episoder, hvoraf en af dem var en kraftig beskydning mod brandfolk. Igen i år har der ligeledes været enkelte episoder med beskydninger, og hvor politiet har måttet tilkaldes

Fokus på forebyggelse: Nytårskampagne for et brandsikkert nytår
For at sikre så gode betingelser for brandfolk som overhovedet muligt havde Danske Beredskaber i samarbejde med Beredskabsstyrelsen for andet år i træk iværksat en kampagne i dagene op til nytårsaften, der havde til formål at sætte fokus på brandsikkerhed i løbet af nytårsdøgnet. Netop fordi nytårsdøgnet er redningsberedskabets absolut mest travle aften på året, er der blevet udarbejdet nogle gode råd, der skal bidrage til at minimere antallet af brande og i det hele taget sikre et brandsikkert nytår.

Blandt de gode råd er blandt andet at placere affaldscontainere i god afstand fra bygninger, og hvis det er muligt, skal man låse dem. Samtidig er det en god idé at fjerne alt brandbart materiale fra sin carport, kælderskakt eller altan, da det er umuligt at spå om, hvor fyrværkeri havner.


Opdatering af det totale antal udrykninger
NB: Den 1. januar blev det meldt ud, at der havde været 297 udrykninger til hændelser i nytårsdøgnet. Tallene er nu blevet verificeret og er per 7. januar 2022 opgjort til 348. Der har i år været nogle tekniske udfordringer hos de enkelte beredskaber, hvorfor det første tal derfor bygger på et skøn. Dette ændrer ikke ved, at nytårsdøgnet stadig har været forholdsvist roligt, og at antallet af udrykninger stadig holder sig på den gode side af et ”normalt nytårsdøgn”.

FOTOKREDIT: Billedet er taget af presse-fotos.dk og viser branden ved Rødovrehallen.

Relaterede nyheder

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Få nyhedsbrev i indbakken