Generalforsamling: Læs formandens beretning

29. august 2017

Beretning om foreningens virksomhed i beretningsåret 2016-2017

(Det talte ord gælder)

Tidligere er formandens beretning indledt med at mindes de kollegaer som er afgået ved døden. Det var i en tid, hvor foreningen bestod af enkelt stående personlige medlemskaber. Der gav det rigtig god mening. I dag har foreningen 24 primære medlemmer, nemlig de 24 kommunale redningsberedskaber i Danmark. De 24 medlemmer har således medarbejdere. På den baggrund finder jeg ikke længere det rigtigt, at oplæse en liste med afdøde kollegaer. Jeg er sikker på, at man ved de traditionsrige nytårsparoler og nytårskure ved hvert enkelt beredskab foretager en markering for afdøde kollegaer i det enkelte beredskab.

Den seneste generalforsamling blev afholdt i Vejle, hvorefter bestyrelsen fik følgende sammensætning:

Formand Jarl V. Hansen

Næstformand Lars Robétjé

Sekretær Claus Bo Nielsen

Kasserer Flemming Nygaard Jørgensen

Bestyrelsesmedlem Jakob Vedsted Andersen

Bestyrelsessuppleant Kim Lintrup

Ved generalforsamlingen var det ligeledes det endelige formelle startskud for en ny struktur for foreningen, herunder kontingent og medlemstruktur. Generalforsamlingen stadfæstede nuværende kontingent struktur, som sikrer opretholdelsen af et professionelt sekretariat til varetagelse af medlemmernes interesser og understøttelse af bestyrelsen. De gamle kredse blev formelt afviklet og et eventuelt indestående blev overført til foreningens konto. Disse midler er som sådan øremærket til aktiviteter i netværkene.

Foreningen har 24 primærmedlemmer og 43 interessemedlemmer. Interessemedlemmerne er blevet inviteret til en række netværksmøder henover året, ligesom interessemedlemskabet giver andre fordele. Foreningsåret 2016-17 har også været et travlt år. Jeg skal prøve at dykke ned i nogle af overskrifterne for foreningens virke.

National forebyggelsesstrategi:

Efter længere tids arbejde lykkedes det at komme i mål med en national forebyggelsesstrategi. Et politisk ønske fra forrige beredskabsforlig blev nu indfriet. En proces, som set med vores briller, har haft et meget langt tilløb. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi gerne havde set en mere forpligtende og mere bred forankret strategi, end den som er udkommet. Men vi trods alt glade for at den nu er udkommet, og vi ser det som version 1.0.

Årsmøde

Foreningens største enkeltstående aktivitet er fortsat årsmødet. I 2016 blev der ændret på konceptet for årsmøde afviklingen. Der blev lagt endnu mere vægt på det faglige, ligesom selve afviklingen af årsmødet blev ændret. Denne tråd er fortsat forfulgt i 2017, og jeg ser frem til et spændende årsmøde, fyldt med faglige indlæg, men med fortsat mulighed for networkning med kollegaer og samarbejdspartnere. Årsmøde ændringerne er sket i dialog med interessenter og vores egne ønsker for retningen. Tak til dem som tager slæbet, hvad enten det er som debattør, årsmødearrangør eller udstiller.

Relations seminar med direktionen i BRS

2016 blev ligeledes året hvor vi startede en møderække mellem direktionen i Beredskabsstyrelsen og de 24 enheder. På disse møder, har vi nu muligheden for at drøfte udviklingen i redningsberedskabet på et mere overordnet strategisk niveau end vi tidligere har haft mulighed for.

Nye opgaver

I 2016 lancerede den forhenværende Venstre regering en tryghedspakke. Ved statsministerens pressemøde blev beredskabet omtalt. Der var tiltænkt 2,2 mia. til forsvar, efterretningstjeneste og politiet. Set med vores briller så var beredskabet, desværre ikke, direkte omtalt i det skriftlige materiale.

Når vi ser tilbage på det sidste års tid, så tror jeg det står klart for enhver, at opgaver som terror og voldsomt vejr, er opgaver som ikke længere kan negligeres.

Vi har selv flere gange sat fokus på terror og de krav som det stiller til os som beredskab. Vi har indspillet med en 18 punkts ønskeliste, som vi fagligt mener der skal til for at sikre et netop tilstrækkeligt effektivt og robust terror beredskab i Danmark.

Selvfølgelig er politiet en meget væsentlig aktør, ligesom ambulancetjenesten er en væsentlig aktør. Med redningsberedskabet er en mindst ligeså væsentlig aktør. Vi har et ansvar overfor vores medarbejdere om, at de er bedst muligt klædt på til alle tænkelige opgaver, ligesom vi har et ansvar overfor for borgere som forventer en effektiv hjælp i en katastrofesituation.

De 18 punkter kan omskrives til 4 hovedområder: Udstyr, Uddannelse/træning, Planlægning/vidensdeling/analyse og kommunikation. Punkterne er på vores hjemmeside, hvor de er udspecificeret.

Terror fylder ligeledes på dette års årsmøde. Da vi arrangerede det, så var terror situationen i Berlin aktuelt. Men lige nu, så virker den faktisk meget historisk, desværre.

Voldsomt vejr. Storm, skybrud eller vedvarende nedbør over meget lang tid. Vejret presser os. Det er hændelser som er meget mandskabskrævende, ofte langvarige og meget logistik krævende opgaver.

Det stiller også beredskabet overfor nye udfordringer. Har vi det rigtige materiel, har vi mandskab nok. Igen i år, så har vi været ramt af voldsomt vejr situationer. Stormflod f.eks. i januar ved de østvendte kyster pressede næsten beredskabet udover kanten.

FEU samarbejde – europæisk samarbejde

Vi putter kræfter i europæisk samarbejde og samarbejdsrelationer. Vi har oprustet på deltagelsen i det europæiske samarbejde med vores kollegaer over hele Europa. Samarbejdet giver os mulighed for, at få førstehåndsviden om hvordan vores kollegaer f.eks. tackler terror udfordringerne. Men også mere dagligdags driftsopgaver kan vi tale om på et overordnet strategisk niveau, f.eks. rekruttering. For mit at se, så giver deltagelsen i dette netværk os og dermed alle 24 danske beredskaber værdi. Tak til de kolleager som putter arbejdstid i denne opgave.

Nordisk samarbejde

Vi har ikke glemt det nordiske samarbejde. ”Den nordiske mafia” er faktisk vores kælenavn i det store Europa. Det er jeg lidt stolt af, det betyder, at vi har et rigtigt godt samarbejde mellem de nordiske lande og vores søsterorganisationer der. Vi var vært ved dette års nordiske møde, som vi afviklede med vanlig skandinavisk effektivitet som et lettere udvidet 12-12 seminar. Et eller andet må vi have gjort ret, idet vores Norske venner har været på et udvidet besøg, da de ønsker at lave et sekretariat efter dansk forbillede. Vores svenske venner har også fået ansat en sekretær. Det største og måske mest professionelle sekretariat er fortsat ved vores finske venner, som vi har besøgt og forsøgt at lære af i opbygningen af Danske Beredskaber.

Nordisk Studieuge (vi var vært)

I relation til vores nordiske samarbejde, så eksisterer nordisk studie uge fortsat. I år var vi vært. Jeg vil gerne særskilt takke Hovedstadens Beredskab for et meget velgennemført program, som er blevet rost af vores kollegaer efterfølgende.

Netværk

Internt i foreningen, så er alle netværk nu kommet i gang. Der er blevet lavet et kommissorium for alle netværk, ligesom der er kommet en tovholder gruppe for hvert netværk. Under hvert netværk er etableret en række arbejdsgrupper. De fleste netværk har henover året lavet en sanering i antallet af arbejdsgrupper, således ambitionsniveauet og tidsniveauet nok mere er bragt i balance.

Det mest ’modne’ og erfarne netværk, er nok fortsat netværk forebyggelse. Igen i år blev der afviklet en forebyggelseskonference, med ikke mindre en 115 deltagere. Det faglige niveau under konferencen var rigtigt højt, tak til den gruppe for dette arrangement.

Certificeringsordning

Den kommende certificeringsordning har også taget mange kræfter for netværk forebyggelse. En overgang så det ud som om, at certificeringsordningen ville dekoble beredskabet og ikke mindst de efterfølgende indsatsmuligheder.

Ved en stor arbejdsindsats og møder med Trafik-, Bolig-, og Byggestyrelsen ser det nu ud til, at den kommende ordning, set med beredskabsbriller, bliver ganske fornuftigt.

Der er dog fortsat en række udeståender i forhold til hjelmsproblematikker, men vi kører tæt parløb med KL i denne sag, for at sikre at disse forhold ligeledes kommer i mål.

Svinkløv

Ikke fordi jeg skal dvæle mere ved denne brand, men netop den brand har sat fokus på brandsikkerhed i bygninger og ikke mindst ældre hoteller i Danmark. Vi er netop ved at få lavet de sidste streger på den ønskede oversigt over brandsikkerheden for ældre hoteller og lignende bygninger i hele Danmark.

Stemmeaftalen for det statslige beredskab

Med stemmeaftalen for det statslige redningsberedskab, så blev besparelsen for staten endeligt udmøntet. En stor del af besparelsen blev reduceret for Beredskabsstyrelsens virke, idet man lavede budgetomplaceringer indenfor Forsvarsministeriets samlede ramme.

Politikerne ønskede at bevare alle beredskabscentre i hele landet.

Sammen med stemmeaftalen, så blev der politisk aftalt en evalueringsrapport af den nye struktur indenfor redningsberedskabet samt en vagtcentralanalyse.

Evalueringsrapporten blev færdig 1. februar 2017. Kommissoriet fastlagde, at der ikke skulle ændres på opgavefordelingen samt af rapporten skulle være budgetneutral.

Med rapporten er udkommet 8 anbefalinger:

  1. Arbejdsgruppen anbefaler, at redningsberedskabets opgaver planlægges i forhold til udviklingen i det nationale risikobillede.
  2. Arbejdsgruppen anbefaler, at den risikobaserede dimensionering af det kommunale redningsberedskab udvikles.
  3. Arbejdsgruppen anbefaler, at placeringen af visse af det statslige redningsberedskabs kapaciteter tilrettelægges mere systematisk under hensyntagen til regionale udfordringer.
  4. Arbejdsgruppen anbefaler, at Beredskabsstyrelsen faciliterer et øvelsessamarbejde mellem det kommunale og statslige redningsberedskab om større og mere komplicerede hændelser.
  5. Arbejdsgruppen anbefaler en fælles videns- og forskningsstrategi for redningsberedskabet.
  6. Arbejdsgruppen anbefaler praksisundersøgelser af redningsberedskabets virksomhed
  7. Arbejdsgruppen anbefaler, at fokus på den generelle beredskabsplanlægning og krisestyring fastholdes i kommunerne.
  8. Arbejdsgruppen anbefaler, at visse lovhjelmer afklares i forhold til de fælleskommunale redningsberedskabers opgaveløsning.

 

Arbejdet med de 8 anbefalinger er ikke startet endnu. KL har skrevet hvilke anbefalinger som vi ønsker der startes et arbejde op med.

Vagtcentralanalysen er blevet aflyst, efter landspolitisk ønske.

Møde med forsvarsministeren

Vi har i løbet af det sidste år haft mulighed for at mødes med daværende forsvarsminister Peter Christensen samt nuværende forsvarsminister Claus Hjort.

Begge møder er forløbet godt, vi har redegjort for foreningens arbejde og faglige synspunkter overfor ministeren.

Møde med beskæftigelsesministeren

Vi har også været til møde med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Ligeledes et godt møde, hvor vi fik lejlighed til at genpræsentere vores synspunkt omkring dagpenge problematikken for deltidsansatte brandfolk.

Vi mødte en vidende og interesseret minister, men i skrivende stund er problemstillingen desværre fortsat tilstede.

Folkemødet 2017

Som et led i foreningens synlighed og generel opgave varetagelse, så deltog en del af bestyrelsen i Folkemødet 2017 sammen med sekretariatet. Vi deltog i en række debatter indenfor vores område, hvor debatten på hjemmeværnskutteren Hjortø var den mest profilerede. Men som sent som søndag deltog Jakob Vedsted Andersen i debat arrangeret af FOA. Sekretariatet sørgede for synlighed ved at uddele brandgode råde om en brandsikker sommer, ligesom vi havde opstillet redigeringsfaciliteter i pressecenteret.

Studietur til Bruxelles

Med etableringen af et sekretariat, har vi opnået de organisatoriske muskler der skal til, for at vi kan stable en ordentlig og gennemført studietur på benene. I løbet af året blev der på den måde afviklet en rigtig gennemført studietur til Bruxelles. Turen har fået gode tilbagemeldinger, så vi har også i det kommende år, ja faktisk allerede i næste uge, planlagt en ny studietur til Birmingham.

Brandkadetter i Danmark

Projektet Brandkadetter i Danmark er desværre på vej ind i den sidste periode, i den nuværende form, såfremt projektet ikke tilføres yderligere finansiering. Vi har to gode projektmedarbejdere ansat, som har sikret projektets drift og opfølgning. Senest er der kommet en rapport, som fortæller hvor stor værdi projektet giver tilbage i samfundsværdi. Styregruppen afholder møde i 2. halvår af 2017.

Sekretariatet

Vi har nu i over 1½ år haft et egentligt sekretariat. 2017 bliver det første rigtige år, hvor vi gennemløber et helt årshjul med en ’ren’ økonomi. Indtil videre, så ser det fornuftigt, ud, de planer vi har lagt, de ser ud til at holde rent forudsætningsmæssigt.

2016 har været et overgangsår, hvor gamle aktiviteter og aftaler er blevet afviklet, netop så 2017 kunne tage sin ’rene’ begyndelse. Tak til medarbejdere på sekretariatet for en rigtig solid arbejdsindsats.

Året der kommer

I efteråret 2017, der glæder jeg mig personligt til det strategi seminar, som er annonceret og planlagt. Her kan vi sætte det lange lys på og i fællesskab udstikke de strategiske spor for foreningens virke de kommende år fremover.

Relaterede nyheder

Der er ifølge Danske Beredskaber et klart forbedringspotentiale når det kommer til at brandsikre vores fælles kulturarv, for vi er langt efter vores nordiske naboer i Norge og Sverige. Den 16. april er det ét år siden at Hovedstadens Beredskab gik forrest for at redde Danmarks første fredede bygning, Børsen. En bygning, hvis grundsten blev […]

Danmark står ifølge Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab overfor “det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede siden anden verdenskrig”, det var konklusionen efter præsentationen af Nationalt Risikobillede 2025, men hvordan der skal dæmmes op for truslerne ude hos borgerne, gav ministeren og et hyrdebrev til kommunerne ikke svar på. Nationalt Risikobillede 2025 (NRB […]

Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), har 23. april indkaldt Folketingets partier til en drøftelse af afgangstidskravets endeligt og indførelsen af lokale vurderinger som et formaliseret krav. Nu er det snart fem minutter i lukketid for afgangstidskravet på fem minutter, for i et Folketingssvar til Mike Villa Fonseca skriver Torsten Schack Pedersen […]

Brande forårsaget af ukrudtsbrændere var sidste år årsag til over 400 udrykninger. Vær opmærksom og følg tre råd, når du bruger ukrudtsbrænderen. Sidste år rykkede brandvæsenet ud til 402 brande forårsaget af ukrudtsbrændere, hvilket er det højeste antal i fem år. I maj måned toppede antallet med over tre brande om dagen i gennemsnit. – […]

Østjyllands Brandvæsen og Slagelse Brand og Redning rykker ud til brandslukning på skibe til søs i dansk territorialfarvand og tilgrænsende farvande, og det kræver store kapaciteter til vands, til lands og i luften. Beredskabsstyrelsen har indgået en aftale om brandslukning på skibe til søs for de kommende otte år, og opgaven skal som de foregående […]

Danske Beredskabers Netværk Ledelse var i uge 13 samlet i Fredericia til temaseminar, hvor netværksstrukturen fik et servicetjek ligesom også de strategiske sigtepunkter blev opdateret. Der skal ifølge Aftale om beredskabsområdet 2025-2026 iværksættes en “analyse af samspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber for at understøtte fremtidige behov i lyset af de ændrede udfordringer”, […]

’Mød os i uniform’ samlede 29. marts tusinder af voksne og børn på havnen i Kalundborg, da brandvæsenet, politiet, forsvaret, hjemmeværnet og ambulancetjenesten viste, hvem der passer på os.   Vestsjællands Brandvæsen var rigt repræsenteret på arrangementet ’Mød os i uniform’ den 29. marts på havnen i Kalundborg, hvor Forsvar & Beredskab havde samlet repræsentanter […]

Brandfaren er relativt høj over det meste af landet, for selvom det har været koldt i længere tid, så har 178 brande i den knastørre vegetation sat brandvæsenet på hårdt arbejde i marts måned.   Hvis man har planer om at tage ud i naturen de kommende dage, skal man være opmærksom på, at åben […]

Mere præcise vejrvarslinger fra DMI gør det lettere for beredskaberne at prioritere, hvor udstyr og mandskab kan gøre den største forskel for at sikre borgerne og vigtig infrastruktur. Danmarks Metrologiske Institut har udviklet en ny Ai-vejrmodel, som kan blive banebrydende for vores vejrudsigter, for det har stor betydning for beredskabet, at vejrprognoserne er retvisende, så indsatsen […]

Beredskabskommissionen for Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune har ansat Morten Enevoldsen Lykkeberg som ny direktør for Lolland-Falster Brandvæsen, og direktøren har en plan klar for udviklingen af beredskabet. Morten Enevoldsen Lykkeberg bliver pr. 1. april 2025 direktør i det fælles brandvæsen på tværs af Guldborgsund og Lolland kommuner efter at have været konstitueret i stillingen […]

Prisen som Årets Forebygger i Danske Beredskaber 2025 blev den 6. marts uddelt til Lars Bønding fra Sydøstjyllands Brandvæsen, og den beskedne prisvinder dedikerede straks prisen til sin kolleger landet over. Årets Forebygger i Danske Beredskaber blev torsdag under Forebyggelseskonferencen på Hotel Munkebjerg hyldet for igennem 20 år at have dedikeret sit professionelle liv til […]

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen gik på Forebyggelseskonferencen sammen på scenen, og fra styrelsen lød det, at der er en stor del praktisk erfaring i det kommunale beredskab, som staten skal trække med ind i arbejdet, når det civile beredskab skal udvikles. Forebyggelseskonferencen i Danske Beredskaber 2025 trak den 6. marts fulde huse på Hotel Munkebjerg […]

Det er ifølge et folketingssvar fra Torsten Schack Pedersen op til kommunerne selv at prioritere de kommunale opgaver, herunder redningsberedskabet, men det er ikke holdbart, lyder det fra Mike Villa Fonseca, som savner øremærkede midler til en robustgørelse af det civile beredskab. Mike Villa Fonseca, løsgænger i Folketinget, skrev den 27. januar et §20-spørgsmål til […]

Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe afholdt den 18. februar dialogmøde omkring udfordringerne ved moderne byggematerialer og byggeformer. Den 18. februar var der på DTU Byg i Lyngby indkaldt til møde mellem beredskaber under Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe for at højne fagligheden omkring konstruktioner og brand, og de udfordringer og farer emnet kan […]

Nordsjællands Brandskole er det eneste sted i Danmark, der uddanner redningsdykkere til de kommunale beredskaber, og efterspørgslen efter at få uddannet brandfolk til redningsdykkere stiger i takt med vandhændelserne ude i kommunerne. To redningsdykkerhold er blevet uddannet på Nordsjællands Brandskole i 2024, og interessen for uddannelsen er stigende. Det er op til beredskaberne selv om […]

Antallet af skorstensbrande er faldende, og det skyldes ifølge Skorstensfejerlauget primært, at vi er blevet bedre til at skrue op for blusset, til gavn for både varmen i husene og miljøet. 307 gange i 2023 rykkede brandvæsenet ud for at få kontrol over en skorstensbrand forårsaget af nogle af Danmarks cirka 700.000 brændeovne, og det […]

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen drøfter på Danske Beredskabers årsmøde fremtiden for beredskabet med Johannes Lundsfryd, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, direktør i Beredskabsstyrelsen, Christine Engel og formand i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.    Hvor godt rustet er det samlede beredskab til udfordringerne i 2025, og hvilken betydning har beredskabsaftalen for redningsberedskabet? De spørgsmål – og mange […]

Danske Beredskaber ser frem til samarbejdet med Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabsstyrelsen, der fremadrettet udgør myndighederne under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab i SMV-regeringen annoncerede den 29. januar en ny organisering, hvor Beredskabsstyrelsens funktion styrkes og hvor der tilføjes en ny styrelse, der skal have fokus på specielt […]

FireFit 2025 Odense løber af stablen d. 3.-4. juni – i forbindelse med Danske Beredskabers Årsmøde2025. Til FireFit dyster brandfolk fra hele Europa om at være den hurtigste og den stærkeste. Ansatte i det danske redningsberedskab kan deltage i FireFit, både i de internationale konkurrencer og i det danske mesterskab. FireFit Championships er en international […]

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Få nyhedsbrev i indbakken

Tilmeld dig Danske Beredskabers nyhedsbrev
0U2A0104