Søg
Close this search box.

Penge til beredskab vil gøre livsvigtig forskel ved terrorangreb

31. august 2017

I det netop offentliggjorte finansudspil foreslår regeringen at afsætte 2,5 milliarder kroner hvert år til åbne forhandlinger med forsvar, politi og fængsler.

En del af pengene bør gå til at opgradere det kommunale beredskab, mener Danske Beredskaber. For med den øgede terrortrussel, som hænger over Europa i øjeblikket, er der stort behov for at styrke den førsteindsats, de kommunale beredskaber skal levere ved et terrorangreb i Danmark.

”Som trusselsbilledet er lige nu, er det ganske enkelt ikke holdbart, at vi har et kommunalt beredskab, der ikke er trænet til at håndtere store terrorhændelser, som vi har set i eksempelvis Barcelona, Cambrils og senest Turku i Finland,” siger formand for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, der til daglig er beredskabsdirektør i Brand & Redning Sønderjylland.

Lige nu er situationen den, at de kommunale beredskaber skal spare 175 millioner kroner som en del af økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen. Det svarer til cirka 20 procent af kommunernes samlede beredskabsbudget.

Det store sparekrav betyder, at de enkelte kommunale enheder ikke har mulighed for at uddanne mandskab og opdatere materiel i den udstrækning, der er behov for, hvis landet bliver ramt af en terrorhændelse.

”I sidste ende er det et spørgsmål om menneskeliv. Vi gør naturligvis altid alt, hvad der står i vores magt for at hjælpe, men det skaber stor usikkerhed, når hverken mandskabet eller materiellet er rustet til at kunne håndtere store terrorhændelser, som vi potentielt kan komme til at stå overfor hvert øjeblik,” siger Jarl Vagn Hansen.

I England har man for nylig givet de kommunale beredskaber en opgradering med en såkaldt resilienspulje, hvor beredskaberne selv har kunnet prioritere midlerne og fordelingen af dem. En lignende løsning herhjemme hilsner Jarl Vagn Hansen velkommen, men understreger, at beredskabet også er åben for at få tilført midler, der er øremærket til specifikke områder.

”Der er mange måder at tilføre beredskabet flere penge på. En mulighed er at målrette pengene til uddannelse eller materiel. Man kan også oprette den katastrofepulje, vi har foreslået, som beredskaberne kan benytte sig af ved ekstraordinære situationer, eller man kan åbne for kommunal værnepligt,” siger han.

Relaterede nyheder

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Få nyhedsbrev i indbakken