Hybridkrigen er her allerede

10. september 2024

Sikkerhedssituationen har på kort tid ændret sig markant, og i Danmark skal vi forholde os til, at hybride angreb forekommer, og det har også konsekvenser for det civile beredskab.

Alle taler om hybride trusler. Men hvad dækker begrebet egentlig over? Hvilke konkrete hybride trusler er mest sandsynlige i en dansk kontekst? Og kommer truslen udelukkende fra Rusland? Spørgsmålene omkring sikringen af samfundssikkerheden i Danmark er mange og tirsdag den 10. september under Årsmødet i Danske Beredskaber gav Jeanette Serritzlev, Militæranalytiker Cand.mag. & MMS nogle af svarene.

-Hybridkrigen er her; der sker noget hver dag – også i Danmark, fortalte Jeanette Serritzlev til et publikum, der primært bestod af aktører i det civile beredskab i Musikkens Hus i Aalborg.

Sikkert er det, at de hybride trusler er noget, der skal tages stilling til og håndteres, og det er en trussel der er vokset markant siden den russiske besættelse af Krim. Men hvordan tager man hånd om et problem, så diffust som hybrid krigsførelse, som består af en kompleks samling af aktiviteter?

-Det er en enkelt aktivitet der sker her og der, og måske som en samlet del af en samlet strategi. Den enkelte aktivitet er ikke hybrid. Men det, der ikke er en hybrid trussel i dag, kan være det i morgen, lød det fra militæranalytikeren som forklarede, at hybrid krigsførelse både virker fysisk og psykisk, og det er når man lægger brikkerne sammen, at man reelt kan se, at der er tale om hybrid krig.

Netop fordi det ofte er diffust, hvem angriberen er i den hybride krigsførelse, så er det også svært at finde ud af, hvem der har ansvaret for at standse aggressoren, og det gør truslen kompleks, og meget ofte ender opklaringsarbejdet ud i, at ingen tager ejerskab over opgaven som en trussel eller et angreb fører med sig.

-Det er nogen andres opgave. Hold da op, hvor hører jeg tit det, sagde Jeanette Serritzlev, som gjorde det klart, at opgaven meget vel kan havne hos dem, der sendte den videre i første omgang – og det viser, at det kan påvirke opgaveløsningen, når et angreb ikke har en fast afsender og et fast mål. Men sikkert er det, at for at en trussel skal være hybrid, så skal der være personer, der bevidst vil prøve at svække os, og det er ifølge Jeanette Serritzlev i stort omfang russerne der er fjenden.

-Rusland bruger hybride virkemidler mere aktivt og aggressivt end noget andet land i verden. Formålet er at svække de vestlige landes sammenhold og modstandskraft, sagde Jeanette Serritzlev og uddybede, at det virker stærkt at sætte strøm til eksisterende splid i befolkninger ved at blande sig i debatter og ved at forsøge at styrke forskellige politiske bevægelser, og på samme tid ser hun at Rusland leder efter sårbarheder, der kan udnyttes. Det handler blandt andet om at se på, hvordan det samlede beredskab ser ud i et land, og derudfra udpeger aggressoren følsomme mål for cyberangreb.

-Angreb på hjemmesider er måske ikke farlige i sig selv, men det skaber usikkerhed og utryghed i befolkningen. Cyberangreb er noget vi konstant ser i forskellig alvorlighed – også i Danmark, lød det fra Jeanette Serritzlev og uddybede, at Kina og Iran også er aktive hybridt krigsførende nationer, som vi også i Danmark skal have et vågent øje på.

Droner og blå briller
Synlig spionage er der ifølge militæranalytikeren ikke noget land i Europa, som ikke har oplevet de senere år, og i Norge har man eksempelvis set, at russiske droneoperatører er fanget ved militære anlæg. Og selvom det umiddelbart kan virke amatørligt at folk med tydelige russiske forbindelser tages på fersk gerning ved et militært anlæg med en simpel drone og havner i nyhederne, så kan det være et bevidst mål om at synliggøre, at ”vi spionerer på jer”. Og det signalerer ifølge Jeanette Serritzlev også, at Rusland konstant har øjne og ører til stede overalt.

På samme vis bruges den hybride krigsførelse på andre måder til at presse befolkningen og dermed også beslutningstagerne, og det er ifølge Jeanette Serritzlev også årsagen til, at Moskva bruger masser af penge og missiler på at angribe blandt andet kraftværker langt fra frontlinjen.

-Målet har ikke været militært, det er et mål om at presse befolkningens kampvilje i forhold til krigen mod Rusland, siger Jeanette Serritzlev.

Truslen mod Danmark

I Danmark har Forsvarets Efterretningstjeneste hævet trusselsniveauet for trusler rettet mod myndigheder og organisationer fra niveauet ”Sabotage” til ”HØJ”, og her finder Jeanette Serritzlev det interessant, at man nu vælger åbent at gå ud og fortælle det, hvilket ikke har været normalen tidligere. Det indikerer, ifølge militæranalytikeren, at det er en ny sikkerhedspolitisk virkelighed vi lever i. En virkelighed hvor Danmark kontinuerligt rammes af cyberangreb.

Det betyder også, at områder som vandforsyning, elforsyning og mobiltelefoni er blevet sikkerhedspolitik. Ryger strømmen, så ryger vores vigtigste kilde til information, internettet, også, og derfor mener Jeanette Serritzlev det er vigtigt, at vi som land tager vores forholdsregler i forhold til angreb på alle disse områder, og vigtigt, at befolkningen hele tiden oplyses om, hvad der sker.

-Uanset hvad, vil det foregå i en moderne virkelighed, hvor folk vil søge information, og hvor nogle gerne vil skubbe til befolkningen ved at sende falske informationer i omløb. Det er ikke kun hvad en aktivitet kan gøre, men også hvordan den aktivitet arbejder sammen med andre. Med fake news kan man skabe en større panik i et større område ved at plante et rygte om, at vandet er forgiftet, forklarede militæranalytikeren.

Kun fantasien sætter grænser for truslerne af den hybride krigsførelse, og derfor skal vi ifølge Jeannette Serritzlev passe på ikke at konkretisere truslerne for meget, for vi kan misse noget af det, der ligger i begrebet, for den hybride krig er ofte uforudsigelig og foranderlig i sin natur.

-Hvis de har styr på A-B og C – så går vi efter D. Det er den måde, de (Rusland.red) arbejder på, lyder det fra Jeanette Serritzlev, som ser det som vigtigt, at Danmark og vores partnere tager ved lære af den aktuelle situation i Ukraine.

Det gælder ikke mindst nødvendigheden af at samarbejde på tværs af sektorer, en Whole of society approach, hvor alle dele af civilsamfundet går sammen i det fælles projekt at vinde krigen, og hvor en lav grad af bureaukrati og et stærkt fokus på netværk har vist sig vigtigere end at have agile processer.

-Det er vigtigt i samfundets samlede beredskab, det kan man blive bedre til at tænke i herhjemme, fortæller Jeanette Serritzlev, som også mener, at vi bør tage ved lære af den kontinuerlige ukrainske krisekommunikation, som med præsident Volodymyr Zelenskyj i spidsen konstant har holdt den ukrainske befokning oplyst, og vist os andre væsentligheden af varsling og pre-bunking.

-Man fortæller, hvad man forventer vil eller kan ske – blandt andet i forbindelse med angreb, noget som EU og Nato allerede har lært af, og noget vi skal tænke mere i herhjemme, lød det fra Jeanette Serritzlev, som ser store fordele ved, at en befolkning kender forholdsreglerne i en krisesituation.

Rusland vedbliver ifølge militæranalytikeren at være en udfordring i mange år fremover, og de hybride trusler udstiller mange af de udfordringer, vi er nødt til at håndtere, men fordi truslerne hurtigt kan skifte karakter, så er det ifølge Jeanette Serritzlev svært at sige, om det fordrer en ny struktur i beredskabet, for hvem ved hvad morgendagen bringer.

Det er altså en mangfoldig palette af kriser beredskabet skal være rustet til at håndtere, og der er ifølge Jeanette Serritzlev al mulig god grund til at være beredt – også i årene der følger.

-Krigen i Europa, snakken om Rusland og den ændrede politiske virkelighed har ændret folks opfattelse af, hvad der sker. To brande på Novo i 2024 fik straks folk til at tænke på Putin, og der vil være befolkningsgrupper, embedsfolk og politikere, som vil tænke på, at det kan være en hybrid trussel. Men spørgsmålet er ikke om den hybride krig kommer – hybridkrigen er her allerede nu.

Af Jakob Tilma, Danske Beredskaber

Relaterede nyheder

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

10. december sætter minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, omsider gang i forhandlingerne frem mod det beredskabsforlig, ministeren har bebudet, skal ligge klar før jul, men i Danske Beredskaber bliver ministerens prioriteringer mødt med skepsis og forundring. Klimaøvelser og klimasikring af en ikke defineret størrelse, og så en bunke udstyr som watertubes og […]

Det er det kommunale beredskab der står med ansvaret, og det er det kommunale beredskab der har behov for politisk og økonomisk opbakning i et beredskabsforlig. Bragt med tilladelse fra magasinet Teknik & Miljø, hvor artiklen findes i udgivelsen for december 2024. 100-års hændelser forekommer årligt og 20-årshændelser kommer næsten månedligt, og det presser beredskabet […]

Den 28. november afholdt den Lokale Beredskabsstab (LBS) i Nordsjællands Politikreds temadag omkring de opgaver, man rundt i kommunerne skal kunne håndtere i en verden i hastig forandring. Et hold af yderst kompetente eksperter fra DMI, Københavns Universitet og DTU Space kridtede den 28. november på DTU i Lyngby banen op omkring de vejr- og […]

Firefighters train intensely to always be ready to respond when disasters strike. The strongest among them will gather in Odense this June to compete for the titles of the fastest firefighter on the FireFit course in Denmark. Time is critical when emergency services race to rescue those in need. This is why firefighters around the […]

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad. En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal […]

Den 29. januar kan du som aktør i beredskabet lære at tiltrække og fastholde medarbejdere fra generation Z. Genereation Z, der er betegnelsen for unge født i årene mellem 1995 og 2012, har en klar forventning til, at deres arbejdsgivere og øvrige omverden kommunikerer klart med dem og at de modtager regelmæssig feedback på deres […]

Den 9. december afholder Danske Beredskaber workshop om opbygning af undervisning og præsentationer – du kan stadig nå at melde dig til. Vil du gerne forbedre dine undervisnings- og formidlingsevner på en nem og simpel måde? Er du underviser, instruktør, oplægsholder, ansat i en uddannelsesafdeling, AMR, TR eller noget helt tredje i beredskabet, hvor formidling […]

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Netværk Operativ under Danske Beredskaber afholdt 12. november temaseminar, hvor deltagerne delte erfaringer fra komplicerede indsatser. Ved det Netværk Operativs seminar den 12. november blev der delt erfaringer omkring hændelser forbundet med bla. udrulningen af grøn energi, så kollegaerne over hele landet kunne få inspiration og nye tilgange til løsninger på de nye type dilemmaer, […]

I Danmark er vores krisestyringssystem bygget op om særligt ét væsentligt princip; sektoransvarsprincippet. Princippet indebærer, at den myndighed, der har ansvaret for en opgave til daglig, også har ansvaret for den samme opgave i en krisesituation. Altså at alle myndigheder har ansvaret for kriseberedskabet i deres egen sektor. Alle steder er det kommunernes redningsberedskaber, der etablerer […]

Ministeren for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen vil gerne nedsætte en kommission, der skal se på hvordan sektoransvar og ministerens beføjelser bør se ud fremadrettet, og hos Danske Beredskaber mener man sådan en kommission hurtigt kan nå frem til en konklusion, for debatten omkring den manglende samling af sektor-ansvaret har stået på i flere […]

Få nyhedsbrev i indbakken