Hybridkrigen er her allerede

10. september 2024

Sikkerhedssituationen har på kort tid ændret sig markant, og i Danmark skal vi forholde os til, at hybride angreb forekommer, og det har også konsekvenser for det civile beredskab.

Alle taler om hybride trusler. Men hvad dækker begrebet egentlig over? Hvilke konkrete hybride trusler er mest sandsynlige i en dansk kontekst? Og kommer truslen udelukkende fra Rusland? Spørgsmålene omkring sikringen af samfundssikkerheden i Danmark er mange og tirsdag den 10. september under Årsmødet i Danske Beredskaber gav Jeanette Serritzlev, Militæranalytiker Cand.mag. & MMS nogle af svarene.

-Hybridkrigen er her; der sker noget hver dag – også i Danmark, fortalte Jeanette Serritzlev til et publikum, der primært bestod af aktører i det civile beredskab i Musikkens Hus i Aalborg.

Sikkert er det, at de hybride trusler er noget, der skal tages stilling til og håndteres, og det er en trussel der er vokset markant siden den russiske besættelse af Krim. Men hvordan tager man hånd om et problem, så diffust som hybrid krigsførelse, som består af en kompleks samling af aktiviteter?

-Det er en enkelt aktivitet der sker her og der, og måske som en samlet del af en samlet strategi. Den enkelte aktivitet er ikke hybrid. Men det, der ikke er en hybrid trussel i dag, kan være det i morgen, lød det fra militæranalytikeren som forklarede, at hybrid krigsførelse både virker fysisk og psykisk, og det er når man lægger brikkerne sammen, at man reelt kan se, at der er tale om hybrid krig.

Netop fordi det ofte er diffust, hvem angriberen er i den hybride krigsførelse, så er det også svært at finde ud af, hvem der har ansvaret for at standse aggressoren, og det gør truslen kompleks, og meget ofte ender opklaringsarbejdet ud i, at ingen tager ejerskab over opgaven som en trussel eller et angreb fører med sig.

-Det er nogen andres opgave. Hold da op, hvor hører jeg tit det, sagde Jeanette Serritzlev, som gjorde det klart, at opgaven meget vel kan havne hos dem, der sendte den videre i første omgang – og det viser, at det kan påvirke opgaveløsningen, når et angreb ikke har en fast afsender og et fast mål. Men sikkert er det, at for at en trussel skal være hybrid, så skal der være personer, der bevidst vil prøve at svække os, og det er ifølge Jeanette Serritzlev i stort omfang russerne der er fjenden.

-Rusland bruger hybride virkemidler mere aktivt og aggressivt end noget andet land i verden. Formålet er at svække de vestlige landes sammenhold og modstandskraft, sagde Jeanette Serritzlev og uddybede, at det virker stærkt at sætte strøm til eksisterende splid i befolkninger ved at blande sig i debatter og ved at forsøge at styrke forskellige politiske bevægelser, og på samme tid ser hun at Rusland leder efter sårbarheder, der kan udnyttes. Det handler blandt andet om at se på, hvordan det samlede beredskab ser ud i et land, og derudfra udpeger aggressoren følsomme mål for cyberangreb.

-Angreb på hjemmesider er måske ikke farlige i sig selv, men det skaber usikkerhed og utryghed i befolkningen. Cyberangreb er noget vi konstant ser i forskellig alvorlighed – også i Danmark, lød det fra Jeanette Serritzlev og uddybede, at Kina og Iran også er aktive hybridt krigsførende nationer, som vi også i Danmark skal have et vågent øje på.

Droner og blå briller
Synlig spionage er der ifølge militæranalytikeren ikke noget land i Europa, som ikke har oplevet de senere år, og i Norge har man eksempelvis set, at russiske droneoperatører er fanget ved militære anlæg. Og selvom det umiddelbart kan virke amatørligt at folk med tydelige russiske forbindelser tages på fersk gerning ved et militært anlæg med en simpel drone og havner i nyhederne, så kan det være et bevidst mål om at synliggøre, at ”vi spionerer på jer”. Og det signalerer ifølge Jeanette Serritzlev også, at Rusland konstant har øjne og ører til stede overalt.

På samme vis bruges den hybride krigsførelse på andre måder til at presse befolkningen og dermed også beslutningstagerne, og det er ifølge Jeanette Serritzlev også årsagen til, at Moskva bruger masser af penge og missiler på at angribe blandt andet kraftværker langt fra frontlinjen.

-Målet har ikke været militært, det er et mål om at presse befolkningens kampvilje i forhold til krigen mod Rusland, siger Jeanette Serritzlev.

Truslen mod Danmark

I Danmark har Forsvarets Efterretningstjeneste hævet trusselsniveauet for trusler rettet mod myndigheder og organisationer fra niveauet ”Sabotage” til ”HØJ”, og her finder Jeanette Serritzlev det interessant, at man nu vælger åbent at gå ud og fortælle det, hvilket ikke har været normalen tidligere. Det indikerer, ifølge militæranalytikeren, at det er en ny sikkerhedspolitisk virkelighed vi lever i. En virkelighed hvor Danmark kontinuerligt rammes af cyberangreb.

Det betyder også, at områder som vandforsyning, elforsyning og mobiltelefoni er blevet sikkerhedspolitik. Ryger strømmen, så ryger vores vigtigste kilde til information, internettet, også, og derfor mener Jeanette Serritzlev det er vigtigt, at vi som land tager vores forholdsregler i forhold til angreb på alle disse områder, og vigtigt, at befolkningen hele tiden oplyses om, hvad der sker.

-Uanset hvad, vil det foregå i en moderne virkelighed, hvor folk vil søge information, og hvor nogle gerne vil skubbe til befolkningen ved at sende falske informationer i omløb. Det er ikke kun hvad en aktivitet kan gøre, men også hvordan den aktivitet arbejder sammen med andre. Med fake news kan man skabe en større panik i et større område ved at plante et rygte om, at vandet er forgiftet, forklarede militæranalytikeren.

Kun fantasien sætter grænser for truslerne af den hybride krigsførelse, og derfor skal vi ifølge Jeannette Serritzlev passe på ikke at konkretisere truslerne for meget, for vi kan misse noget af det, der ligger i begrebet, for den hybride krig er ofte uforudsigelig og foranderlig i sin natur.

-Hvis de har styr på A-B og C – så går vi efter D. Det er den måde, de (Rusland.red) arbejder på, lyder det fra Jeanette Serritzlev, som ser det som vigtigt, at Danmark og vores partnere tager ved lære af den aktuelle situation i Ukraine.

Det gælder ikke mindst nødvendigheden af at samarbejde på tværs af sektorer, en Whole of society approach, hvor alle dele af civilsamfundet går sammen i det fælles projekt at vinde krigen, og hvor en lav grad af bureaukrati og et stærkt fokus på netværk har vist sig vigtigere end at have agile processer.

-Det er vigtigt i samfundets samlede beredskab, det kan man blive bedre til at tænke i herhjemme, fortæller Jeanette Serritzlev, som også mener, at vi bør tage ved lære af den kontinuerlige ukrainske krisekommunikation, som med præsident Volodymyr Zelenskyj i spidsen konstant har holdt den ukrainske befokning oplyst, og vist os andre væsentligheden af varsling og pre-bunking.

-Man fortæller, hvad man forventer vil eller kan ske – blandt andet i forbindelse med angreb, noget som EU og Nato allerede har lært af, og noget vi skal tænke mere i herhjemme, lød det fra Jeanette Serritzlev, som ser store fordele ved, at en befolkning kender forholdsreglerne i en krisesituation.

Rusland vedbliver ifølge militæranalytikeren at være en udfordring i mange år fremover, og de hybride trusler udstiller mange af de udfordringer, vi er nødt til at håndtere, men fordi truslerne hurtigt kan skifte karakter, så er det ifølge Jeanette Serritzlev svært at sige, om det fordrer en ny struktur i beredskabet, for hvem ved hvad morgendagen bringer.

Det er altså en mangfoldig palette af kriser beredskabet skal være rustet til at håndtere, og der er ifølge Jeanette Serritzlev al mulig god grund til at være beredt – også i årene der følger.

-Krigen i Europa, snakken om Rusland og den ændrede politiske virkelighed har ændret folks opfattelse af, hvad der sker. To brande på Novo i 2024 fik straks folk til at tænke på Putin, og der vil være befolkningsgrupper, embedsfolk og politikere, som vil tænke på, at det kan være en hybrid trussel. Men spørgsmålet er ikke om den hybride krig kommer – hybridkrigen er her allerede nu.

Af Jakob Tilma, Danske Beredskaber

Relaterede nyheder

Der er ifølge Danske Beredskaber et klart forbedringspotentiale når det kommer til at brandsikre vores fælles kulturarv, for vi er langt efter vores nordiske naboer i Norge og Sverige. Den 16. april er det ét år siden at Hovedstadens Beredskab gik forrest for at redde Danmarks første fredede bygning, Børsen. En bygning, hvis grundsten blev […]

Danmark står ifølge Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab overfor “det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede siden anden verdenskrig”, det var konklusionen efter præsentationen af Nationalt Risikobillede 2025, men hvordan der skal dæmmes op for truslerne ude hos borgerne, gav ministeren og et hyrdebrev til kommunerne ikke svar på. Nationalt Risikobillede 2025 (NRB […]

Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), har 23. april indkaldt Folketingets partier til en drøftelse af afgangstidskravets endeligt og indførelsen af lokale vurderinger som et formaliseret krav. Nu er det snart fem minutter i lukketid for afgangstidskravet på fem minutter, for i et Folketingssvar til Mike Villa Fonseca skriver Torsten Schack Pedersen […]

Brande forårsaget af ukrudtsbrændere var sidste år årsag til over 400 udrykninger. Vær opmærksom og følg tre råd, når du bruger ukrudtsbrænderen. Sidste år rykkede brandvæsenet ud til 402 brande forårsaget af ukrudtsbrændere, hvilket er det højeste antal i fem år. I maj måned toppede antallet med over tre brande om dagen i gennemsnit. – […]

Østjyllands Brandvæsen og Slagelse Brand og Redning rykker ud til brandslukning på skibe til søs i dansk territorialfarvand og tilgrænsende farvande, og det kræver store kapaciteter til vands, til lands og i luften. Beredskabsstyrelsen har indgået en aftale om brandslukning på skibe til søs for de kommende otte år, og opgaven skal som de foregående […]

Danske Beredskabers Netværk Ledelse var i uge 13 samlet i Fredericia til temaseminar, hvor netværksstrukturen fik et servicetjek ligesom også de strategiske sigtepunkter blev opdateret. Der skal ifølge Aftale om beredskabsområdet 2025-2026 iværksættes en “analyse af samspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber for at understøtte fremtidige behov i lyset af de ændrede udfordringer”, […]

’Mød os i uniform’ samlede 29. marts tusinder af voksne og børn på havnen i Kalundborg, da brandvæsenet, politiet, forsvaret, hjemmeværnet og ambulancetjenesten viste, hvem der passer på os.   Vestsjællands Brandvæsen var rigt repræsenteret på arrangementet ’Mød os i uniform’ den 29. marts på havnen i Kalundborg, hvor Forsvar & Beredskab havde samlet repræsentanter […]

Brandfaren er relativt høj over det meste af landet, for selvom det har været koldt i længere tid, så har 178 brande i den knastørre vegetation sat brandvæsenet på hårdt arbejde i marts måned.   Hvis man har planer om at tage ud i naturen de kommende dage, skal man være opmærksom på, at åben […]

Mere præcise vejrvarslinger fra DMI gør det lettere for beredskaberne at prioritere, hvor udstyr og mandskab kan gøre den største forskel for at sikre borgerne og vigtig infrastruktur. Danmarks Metrologiske Institut har udviklet en ny Ai-vejrmodel, som kan blive banebrydende for vores vejrudsigter, for det har stor betydning for beredskabet, at vejrprognoserne er retvisende, så indsatsen […]

Beredskabskommissionen for Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune har ansat Morten Enevoldsen Lykkeberg som ny direktør for Lolland-Falster Brandvæsen, og direktøren har en plan klar for udviklingen af beredskabet. Morten Enevoldsen Lykkeberg bliver pr. 1. april 2025 direktør i det fælles brandvæsen på tværs af Guldborgsund og Lolland kommuner efter at have været konstitueret i stillingen […]

Prisen som Årets Forebygger i Danske Beredskaber 2025 blev den 6. marts uddelt til Lars Bønding fra Sydøstjyllands Brandvæsen, og den beskedne prisvinder dedikerede straks prisen til sin kolleger landet over. Årets Forebygger i Danske Beredskaber blev torsdag under Forebyggelseskonferencen på Hotel Munkebjerg hyldet for igennem 20 år at have dedikeret sit professionelle liv til […]

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen gik på Forebyggelseskonferencen sammen på scenen, og fra styrelsen lød det, at der er en stor del praktisk erfaring i det kommunale beredskab, som staten skal trække med ind i arbejdet, når det civile beredskab skal udvikles. Forebyggelseskonferencen i Danske Beredskaber 2025 trak den 6. marts fulde huse på Hotel Munkebjerg […]

Det er ifølge et folketingssvar fra Torsten Schack Pedersen op til kommunerne selv at prioritere de kommunale opgaver, herunder redningsberedskabet, men det er ikke holdbart, lyder det fra Mike Villa Fonseca, som savner øremærkede midler til en robustgørelse af det civile beredskab. Mike Villa Fonseca, løsgænger i Folketinget, skrev den 27. januar et §20-spørgsmål til […]

Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe afholdt den 18. februar dialogmøde omkring udfordringerne ved moderne byggematerialer og byggeformer. Den 18. februar var der på DTU Byg i Lyngby indkaldt til møde mellem beredskaber under Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe for at højne fagligheden omkring konstruktioner og brand, og de udfordringer og farer emnet kan […]

Nordsjællands Brandskole er det eneste sted i Danmark, der uddanner redningsdykkere til de kommunale beredskaber, og efterspørgslen efter at få uddannet brandfolk til redningsdykkere stiger i takt med vandhændelserne ude i kommunerne. To redningsdykkerhold er blevet uddannet på Nordsjællands Brandskole i 2024, og interessen for uddannelsen er stigende. Det er op til beredskaberne selv om […]

Antallet af skorstensbrande er faldende, og det skyldes ifølge Skorstensfejerlauget primært, at vi er blevet bedre til at skrue op for blusset, til gavn for både varmen i husene og miljøet. 307 gange i 2023 rykkede brandvæsenet ud for at få kontrol over en skorstensbrand forårsaget af nogle af Danmarks cirka 700.000 brændeovne, og det […]

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen drøfter på Danske Beredskabers årsmøde fremtiden for beredskabet med Johannes Lundsfryd, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, direktør i Beredskabsstyrelsen, Christine Engel og formand i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.    Hvor godt rustet er det samlede beredskab til udfordringerne i 2025, og hvilken betydning har beredskabsaftalen for redningsberedskabet? De spørgsmål – og mange […]

Danske Beredskaber ser frem til samarbejdet med Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabsstyrelsen, der fremadrettet udgør myndighederne under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab i SMV-regeringen annoncerede den 29. januar en ny organisering, hvor Beredskabsstyrelsens funktion styrkes og hvor der tilføjes en ny styrelse, der skal have fokus på specielt […]

FireFit 2025 Odense løber af stablen d. 3.-4. juni – i forbindelse med Danske Beredskabers Årsmøde2025. Til FireFit dyster brandfolk fra hele Europa om at være den hurtigste og den stærkeste. Ansatte i det danske redningsberedskab kan deltage i FireFit, både i de internationale konkurrencer og i det danske mesterskab. FireFit Championships er en international […]

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Få nyhedsbrev i indbakken

Tilmeld dig Danske Beredskabers nyhedsbrev
0U2A0104