Indsatsleder: Det er en opgave, man aldrig nogensinde kan i søvne eller har på rygraden

6. juni 2016

”Nogle indsatser glemmer man aldrig. Og det her er en af dem,” siger beredskabsinspektør hos Sydvestjysk Brandvæsen, Niels Holm.

For tre uger siden var han indsatsleder på en hændelse, hvor saltsyre var sluppet ud i pumperummet på et fragtskib. Det skete under skibets arbejde ved et borefelt i Nordsøen, hvor en flanche i saltsyrerørsystemet sprængte.

”Torsdag aften blev jeg ringet op af MAS-vagten (Maritime Assistance Service, red.), der fortalte, at der var et skib på vej til Esbjerg, som havde et saltsyreudslip ombord. Ingen vidste, hvornår det ville anløbe havnen, så dette var blot en første orientering,” siger Niels Holm.

Eksplosionsfare ombordBilleder Iphone 167

Det norske fragtskib, der bærer navnet Island Captain, fragter saltsyre til oliebordeplatforme. Her bruges syren til at opløse kalk i olieholdige bjergarter og dermed forbedre oliens gennemstrømning.

Da besætningen opdagede saltsyreudslippet, var de netop ved oliebordeplatformen – 100 sømil fra Esbjerg Havn.

”Besætningen forsøgte selv at pumpe på saltsyren med det resultat, at pumpegrejet ætsede og dermed gik i stykker. Herefter lukkede man pumperummene hermetisk til – men problemet er, at når man gør det ved saltsyre, så danner det brint. Og så opstår der en reel eksplosionsfare,” siger beredskabsdirektør hos Sydvestjysk Brandvæsen, Jens Mølgaard.

Dermed var hændelsen ikke længere et saltsyreudslip. Det var et skib med eksplosionsfare, der var på vej mod Esbjerg Havn.

”Vi satte naturligvis det helt store beredskab i gang. Fredag aften indkaldte vi havn og politi til et møde her på brandstationen, hvor vi lavede en plan. Derudover orienterede vi kommunens krisestab, og vi bad Beredskabsstyrelsens kemiske beredskab om hjælp til at løse opgaven,” siger Jens Mølgaard.

20160514_161009Hjælpemotor måtte i brug

Besætningen ombord på fragtskibet vurderede saltsyreudslippet til at være i omegnen af 50 kubikmeter. Men reelt var pumperummet fyldt med 150 kubikmeter væske, da besætningen havde lukket havvand ind i forsøget på at fortynde saltsyremængden.

Med kun fem knob i timen bevægede fragtskibet sig langsomt ind mod Esbjerg. Besætningen havde valgt at slukke for skibets hovedmotor for ikke at risikere, at de ledninger i pumperummet, som var dækket af væske, forårsagede en eksplosion. Dermed var der kun skibets hjælpemotor til at få besætningen i land.

Indsatsleder Niels Holm havde flere gange kontakt til skibets besætning, der bestod af 36 personer.

”Fredag kontaktede vi kaptajnen på skibet for at høre, om der var tilskadekomne, hvad de havde gjort og ikke gjort, om de kunne færdes rundt på skibet, eller om de havde isoleret sig. Det var vigtige oplysninger for os, så vi kunne være så godt forberedt som overhovedet muligt, når de kom i land,” siger han.

Det viste sig, at to af besætningsmedlemmerne havde fået syredampe på sig, mens 18 havde inhaleret saltsyre.

”Besætningen var meget betænkelige, det er der ikke nogen tvivl om. Og jeg forstår dem godt, for det var potentielt en farlig situation,” siger Niels Holm.

Søsterskib gav overblik20160514_145730

For beredskabet kan skibsulykker være lidt af en udfordring. Ikke mindst, fordi der sjældent er mulighed for at forberede sig på, hvordan skibet ser ud indvendigt, før indsatsen går løs for alvor. Det betyder, at beredskabet kan have svært ved at danne sig det nødvendige overblik.

I dette tilfælde havde selskabet, der ejer fragtskibet, dog et tilsvarende skib liggende i havnen. Søsterskibet, som det populært kaldes, blev åbnet for beredskabet, som dermed havde mulighed for at få et godt indtryk af skibet, inden Island Captain og den 36 mand store besætning ankom til Esbjerg.

”Det var en kæmpestor hjælp for os at se et skib, der var identisk med det på havet. Især det at finde ud af, hvordan skibet var indrettet, og hvor stort det rum, saltsyren var sluppet ud i, var. Det gav os meget bedre muligheder for at forberede os, for når skibet kom ind, vidste vi, at det kun var kemikaliedykkerne, der kunne komme ned i pumperummet,” siger Niels Holm.

Samtidig sørgede beredskabet for, at fragtskibet blev ledt ind i et bassin i havnen, hvor der ikke lå andre skibe af hensyn til eksplosionsfaren ombord. Derudover lukkede havnen for skibstrafikken, og området blev spærret af for at sikre, at der ikke kom uvedkommende ind.

20160514_131201Kemikaliedykkere på arbejde

På havnen i Esbjerg stod et hav af folk klar til at modtage fragtskibet, der endelig lagde til kaj lørdag morgen. For beredskabet var første opgave naturligvis at få evakueret besætningen, der i to døgn havde sejlet rundt med viden om den potentielle eksplosionsfare i skibets ene pumperum.

To kemikaliedykkere fra Beredskabsstyrelsens kemiske beredskab gik med det samme i gang med afsøge, om der var saltsyredampe omkring skibet. Da det viste sig ikke at være tilfældet, forlod besætningen skibet. De besætningsmedlemmer, som havde været i kontakt med saltsyren, blev straks tilset af en læge, fortæller Niels Holm.

Herefter begyndte kemikaliedykkernes arbejde med at undersøge indholdet af brint i det pumperum, hvor saltsyren svømmede rundt. Det er forholdet mellem brint og ilt, der er afgørende for, om der er tale om reel eksplosionsfare. Er koncentrationen af brint på 4,0 eller derover, er der risiko for, at der opstår en eksplosion.

Med undersøgelsen kunne kemikaliedykkerne dog hurtigt afkræfte, at der var eksplosionsfare ombord på skibet. Brintmåleren, der blev stukket ned gennem lugen til pumperummet, viste, at koncentrationen af brint alene var 0,4.

”Det var en lettelse for alle,” siger Niels Holm og tilføjer, at kemikaliedykkerne også undersøgte fordelingen mellem saltsyre og havvand i fragtskibets pumperum.

”Det viste sig, at der var 10 procent saltsyre og 90 procent havvand ombord. Koncentrationen var dog stadig for høj til, at man kunne færdes i pumperummet uden beskyttelse.”

En uvant opgave20160514_133002

Da besætningen var evakueret og eksplosionsfaren afblæst, kunne beredskabet koncentrere sig om at pumpe væsken væk fra skibet. Indholdet af saltsyre i væsken i pumperummet havde forårsaget store skader på inventaret.

”Det har været så krads dernede, at nogle af de gangbroer i aluminium, som besætningen har gået på i pumperummet, er ætset væk,” siger Niels Holm.

Han ser tilbage på en indsats, der på mange måder var ud over det sædvanlige.

”Det er ikke hver dag, vi har sådan en hændelse. Faktisk er det sådan noget, vi øver på indsatslederkursus i Tinglev, men nærmest aldrig oplever,” siger han og fortsætter:

”Det var en spændende og meget uvant opgave, og det er en opgave, man aldrig nogensinde kan i søvne eller har på rygraden.”

Efter beredskabets indsats med at pumpe væsken væk startede rengøringen af skibet. Under rengøringen konstaterede skadeservice, at der fortsat var en høj koncentration af saltsyredampe. Det viste sig, at der i en tankgård var i omegnen af 750 liter ren saltsyre.

På den baggrund fik Sydvestjysk Brandvæsens vagthavende indsatsleder, Lasse Nygaard, foretaget nye prøver i og omkring tankgården, ligesom brintindholdet i de forholdsvis lukkede områder omkring tankene blev målt.

Heldigvis kunne der heller ikke her måles eksplosionsfare. I samarbejde med Beredskabsstyrelsens kemikaliedykkere blev saltsyren pumpet væk, og skadeservice kunne færdiggøre rengøringen.

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber er den 23. og 24. april vært for Nordisk møde, hvor de nordiske landes foreninger for beredskaber udveksler erfaringer og viden om beredskab. Der udveksles i disse dage på Hovedbrandstationen i København erfaringer og aktuel viden på en lang række strategiske og taktiske områder i relation til det borgernære beredskab, ligesom nye fælles […]

Der er ifølge Danske Beredskaber et klart forbedringspotentiale når det kommer til at brandsikre vores fælles kulturarv, for vi er langt efter vores nordiske naboer i Norge og Sverige. Den 16. april er det ét år siden at Hovedstadens Beredskab gik forrest for at redde Danmarks første fredede bygning, Børsen. En bygning, hvis grundsten blev […]

Danmark står ifølge Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab overfor “det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede siden anden verdenskrig”, det var konklusionen efter præsentationen af Nationalt Risikobillede 2025, men hvordan der skal dæmmes op for truslerne ude hos borgerne, gav ministeren og et hyrdebrev til kommunerne ikke svar på. Nationalt Risikobillede 2025 (NRB […]

Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), har 23. april indkaldt Folketingets partier til en drøftelse af afgangstidskravets endeligt og indførelsen af lokale vurderinger som et formaliseret krav. Nu er det snart fem minutter i lukketid for afgangstidskravet på fem minutter, for i et Folketingssvar til Mike Villa Fonseca skriver Torsten Schack Pedersen […]

Brande forårsaget af ukrudtsbrændere var sidste år årsag til over 400 udrykninger. Vær opmærksom og følg tre råd, når du bruger ukrudtsbrænderen. Sidste år rykkede brandvæsenet ud til 402 brande forårsaget af ukrudtsbrændere, hvilket er det højeste antal i fem år. I maj måned toppede antallet med over tre brande om dagen i gennemsnit. – […]

Østjyllands Brandvæsen og Slagelse Brand og Redning rykker ud til brandslukning på skibe til søs i dansk territorialfarvand og tilgrænsende farvande, og det kræver store kapaciteter til vands, til lands og i luften. Beredskabsstyrelsen har indgået en aftale om brandslukning på skibe til søs for de kommende otte år, og opgaven skal som de foregående […]

Danske Beredskabers Netværk Ledelse var i uge 13 samlet i Fredericia til temaseminar, hvor netværksstrukturen fik et servicetjek ligesom også de strategiske sigtepunkter blev opdateret. Der skal ifølge Aftale om beredskabsområdet 2025-2026 iværksættes en “analyse af samspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber for at understøtte fremtidige behov i lyset af de ændrede udfordringer”, […]

’Mød os i uniform’ samlede 29. marts tusinder af voksne og børn på havnen i Kalundborg, da brandvæsenet, politiet, forsvaret, hjemmeværnet og ambulancetjenesten viste, hvem der passer på os.   Vestsjællands Brandvæsen var rigt repræsenteret på arrangementet ’Mød os i uniform’ den 29. marts på havnen i Kalundborg, hvor Forsvar & Beredskab havde samlet repræsentanter […]

Brandfaren er relativt høj over det meste af landet, for selvom det har været koldt i længere tid, så har 178 brande i den knastørre vegetation sat brandvæsenet på hårdt arbejde i marts måned.   Hvis man har planer om at tage ud i naturen de kommende dage, skal man være opmærksom på, at åben […]

Mere præcise vejrvarslinger fra DMI gør det lettere for beredskaberne at prioritere, hvor udstyr og mandskab kan gøre den største forskel for at sikre borgerne og vigtig infrastruktur. Danmarks Metrologiske Institut har udviklet en ny Ai-vejrmodel, som kan blive banebrydende for vores vejrudsigter, for det har stor betydning for beredskabet, at vejrprognoserne er retvisende, så indsatsen […]

Beredskabskommissionen for Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune har ansat Morten Enevoldsen Lykkeberg som ny direktør for Lolland-Falster Brandvæsen, og direktøren har en plan klar for udviklingen af beredskabet. Morten Enevoldsen Lykkeberg bliver pr. 1. april 2025 direktør i det fælles brandvæsen på tværs af Guldborgsund og Lolland kommuner efter at have været konstitueret i stillingen […]

Prisen som Årets Forebygger i Danske Beredskaber 2025 blev den 6. marts uddelt til Lars Bønding fra Sydøstjyllands Brandvæsen, og den beskedne prisvinder dedikerede straks prisen til sin kolleger landet over. Årets Forebygger i Danske Beredskaber blev torsdag under Forebyggelseskonferencen på Hotel Munkebjerg hyldet for igennem 20 år at have dedikeret sit professionelle liv til […]

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen gik på Forebyggelseskonferencen sammen på scenen, og fra styrelsen lød det, at der er en stor del praktisk erfaring i det kommunale beredskab, som staten skal trække med ind i arbejdet, når det civile beredskab skal udvikles. Forebyggelseskonferencen i Danske Beredskaber 2025 trak den 6. marts fulde huse på Hotel Munkebjerg […]

Det er ifølge et folketingssvar fra Torsten Schack Pedersen op til kommunerne selv at prioritere de kommunale opgaver, herunder redningsberedskabet, men det er ikke holdbart, lyder det fra Mike Villa Fonseca, som savner øremærkede midler til en robustgørelse af det civile beredskab. Mike Villa Fonseca, løsgænger i Folketinget, skrev den 27. januar et §20-spørgsmål til […]

Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe afholdt den 18. februar dialogmøde omkring udfordringerne ved moderne byggematerialer og byggeformer. Den 18. februar var der på DTU Byg i Lyngby indkaldt til møde mellem beredskaber under Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe for at højne fagligheden omkring konstruktioner og brand, og de udfordringer og farer emnet kan […]

Nordsjællands Brandskole er det eneste sted i Danmark, der uddanner redningsdykkere til de kommunale beredskaber, og efterspørgslen efter at få uddannet brandfolk til redningsdykkere stiger i takt med vandhændelserne ude i kommunerne. To redningsdykkerhold er blevet uddannet på Nordsjællands Brandskole i 2024, og interessen for uddannelsen er stigende. Det er op til beredskaberne selv om […]

Antallet af skorstensbrande er faldende, og det skyldes ifølge Skorstensfejerlauget primært, at vi er blevet bedre til at skrue op for blusset, til gavn for både varmen i husene og miljøet. 307 gange i 2023 rykkede brandvæsenet ud for at få kontrol over en skorstensbrand forårsaget af nogle af Danmarks cirka 700.000 brændeovne, og det […]

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen drøfter på Danske Beredskabers årsmøde fremtiden for beredskabet med Johannes Lundsfryd, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, direktør i Beredskabsstyrelsen, Christine Engel og formand i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.    Hvor godt rustet er det samlede beredskab til udfordringerne i 2025, og hvilken betydning har beredskabsaftalen for redningsberedskabet? De spørgsmål – og mange […]

Danske Beredskaber ser frem til samarbejdet med Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabsstyrelsen, der fremadrettet udgør myndighederne under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab i SMV-regeringen annoncerede den 29. januar en ny organisering, hvor Beredskabsstyrelsens funktion styrkes og hvor der tilføjes en ny styrelse, der skal have fokus på specielt […]

FireFit 2025 Odense løber af stablen d. 3.-4. juni – i forbindelse med Danske Beredskabers Årsmøde2025. Til FireFit dyster brandfolk fra hele Europa om at være den hurtigste og den stærkeste. Ansatte i det danske redningsberedskab kan deltage i FireFit, både i de internationale konkurrencer og i det danske mesterskab. FireFit Championships er en international […]

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Få nyhedsbrev i indbakken

Tilmeld dig Danske Beredskabers nyhedsbrev
0U2A0104