Korrekt brug af brændeovnen giver færre skorstensbrande

7. november 2024

Antallet af skorstensbrande er faldende. Det kan skyldes, at husejerne er blevet bedre til at fyre korrekt.

Når kulden for alvor melder sin ankomst i vinterhalvåret, får brandfolkene travlt med at slukke skorstensbrande, som er den næsthyppigste årsag til brand i private boliger. Men det tyder på, at danskerne er blevet bedre til at komme brandene i forkøbet. Sidste år rykkede brandvæsenet ud til 307 skorstensbrande, hvilket er et fald i forhold til de foregående år. Den faldende tendens har man med glæde bemærket hos både brandmyndigheder og skorstensfejere gennem flere år.

– Det er glædeligt, at tendensen er faldende. For at fastholde den nedadgående kurve, skal vi fortsat have fokus på at fyre korrekt. Ved korrekt optænding minimerer man nemlig risikoen for brand i skorstenen, siger forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

Hos Skorstensfejerlauget glæder de sig også over, at antallet af skorstensbrande er faldende. Selvom udskiftning og nedtagning af gamle brændeovne og pejse kan tage sin del af æren, så er den væsentligste årsag ifølge skorstensfejermester i Skorstensfejerlauget, Børge Petersen, at ejerne af brændeovnene er blevet bedre til at benytte den korrekt.

– Vi har altid fem gode råd med til ejerne, når vi tilser brændeovne. Bl.a. skal der bruges tørt, rent træ. Det giver en renere forbrænding, mindre miljøpåvirkning – og så giver det en renere ovn. Det er ikke nok, at træet er købt ovntørret, hvis det har været opbevaret fugtigt – så er det ikke tørt, siger Børge Petersen, der opfordrer til, at have en kurv med brænde stående i nærheden af brændeovnen, for træet tørrer hurtigt i varmen – og brænder bedre.

Luk for luften og ring 1-1-2

Selv med de bedste forudsætninger, så kan det alligevel gå galt. Og så er det vigtigt at vide, hvordan man skal agere.

 – Hvis uheldet er ude, og der går ild i skorstenen, skal der lukkes for lufttilførslen, og man skal ringe 1-1-2. Man må aldrig hælde vand på en varm skorsten eller brændeovn, da det kan føre til voldsom udvikling af damp eller rørsprængning, så ring efter professionel hjælp med det samme, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af de kommunale redningsberedskaber, som rykker ud, når skorstensbrande skal slukkes.

De fem brandgode råd til at fyre korrekt:

  • Brug kun tørt og rent træ
  • Tænd op fra toppen
  • Sørg for rigeligt luft
  • Røgen skal næsten være usynlig
  • Hold en høj temperatur i brændeovnen, pejsen og lign. 

 

Følg de fem gode brandråd og få mest ud af din pejs og brændeovn
307 gange kørte det kommunale beredskab ud til skorstensbrande i 2024. Kilde: ODIN
Antallet af skorstensbrande topper i de koldeste måneder. Kilde: ODIN
Langt de fleste skortstsbrande opstår i ulvetimerne fra 16.00 til 20.00. Kilde: ODIN


Læs mere om god brug af brændeovnen  

 

Kontakt i forbindelse med pressemeddelelsen:

  • Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber: 31 37 88 05
  • Børge Petersen, skorstensfejer, Skorstensfejerlauget: 30 65 11 75
  • Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert, Beredskabsstyrelsen: 20 89 84 71

 

Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn:

 Læg et par lidt større brændestykker nederst i brændeovnen og læg så små pinde ovenpå. Byg et tårn, hvor du lægger briketter i toppen. Sæt døren til brændeovnen på klem og tænd ild til briketterne, så ilden starter oppefra. Hvis der er godt træk i skorstenen, ruden ikke soder til og varmen hurtigt breder sig, så er hyggen sikret.

 

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken