Søg
Close this search box.

Ni ø-beredskaber rykker ud med UTV og brandslanger

16. august 2024

Ø-beredskaberne på ni fynske øer styrkes med en donation fra Østifterne med nyt materiel for 3. mio. kroner, så de lokale brandfolk kan få tidssvarende og betjeningsvenligt udstyr til rådighed.

Når der opstår brand eller andre utilsigtede hændelser på en ø, så er hjælpen ofte langt væk, for tiden går når brandbilen skal med en færge for at kunne nå frem til skadesstedet. Derfor er det nødvendigt, at lokale frivillige brandfolk træder i karakter ved hændelser, før brandbilen når frem og førsteindsatsen igangsættes.

På ni fast beboede øer, hvor Beredskab Fyn er ansvarlig for driften af ø-beredskabet, hjælpes de frivillige brandfolk nu på vej af en donation på 3,2 mio. kroner til indkøb af nyt udstyr, der skal gøre det muligt at implementere et ensartet koncept over de næste 2-3 år.

De lokale ø-beredskaber på Avernakø, Birkholm, Bjørnø, Bågø, Drejø, Hjortø, Lyø, Skarø og Strynø får med donationen hver en UTV (Utility Terrain Vehicle) med en tilhørende en trailer med nyt brandmateriel målrettet lokale forhold, heriblandt pumper, brandslukkere, strålerør, lysmateriel og kommunikationsudstyr,

Øvelse gør mester

Når det er lokale ildsjæle under ledelse af en lokal brandfoged, skal rykke ud med UTV og brandslanger, så er det ifølge Søren Ipsen, beredskabsdirektør i Beredskab Fyn, vigtigt, at brugerne bliver fortrolige med det nye udstyr, og derfor venter der nu ø-beredskaberne ny læring.

-Vores ø-beredskaber på de ni øer består af frivillige øboer med fundamental uddannelse i brandslukning, som rykker ud, når der er en hændelse. Med det nye udstyr kan de med pumper og strålerør iværksætte en indsats indtil en båd kommer til med det professionelle beredskab, siger Søren Ipsen, som uddyber, at der er fokus på at udstyret er simpelt at betjene

Det kan være en udfordring, at det er frivillige som i første omgang skal køre ud for at begrænse en brand i at udvikle sig på de ni øer, så hos Beredskab Fyn holder man hvert år øvelser med ø-beredskaberne. Med tilførslen af det nye udstyr er der også behov for, at ø-beredskabet bliver fortrolige med brugen af det, og træningen kommer til at foregå i takt med at materiellet bliver leveret over de kommende 2-3 år.

-Øvelserne foregår lokalt på de ni øer én gang om året. Her gennemgår vi materiel og udstyr – og så gennemfører vi øvelser med slanger og strålerør. Heldigvis sker der sjældent noget, men vi er sårbare, så det er vigtigt, at man på øerne kan betjene slukningsudstyret korrekt, fortæller Søren Ipsen.

Donation fra Østifterne

Østifterne har doneret 3,2 mio. kr. til modernisering af ø-beredskaberne, så udstyret opdateres og fremtidssikres. Med donationen bliver det muligt at anskaffe brandmateriel, der er målrettet opgaven og som er nemt at betjene. Derudover vil der ved indkøb af det nye udstyr være fokus på, at udstyret er driftssikkert og enkelt at vedligeholde.

Formand for Beredskabskommissionen og borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Hans Stavnsager er glad for, at det nu er blevet muligt at sikre ø-beredskaberne bedre muligheder for at agere, når en brand opstår.

-Beredskab Fyn er et fælleskommunalt beredskab og har til formål at redde liv og skabe tryghed med et robust beredskab. Med den flotte donation kan vi skabe yderligere tryghed for indbyggere og gæster på øerne, siger Hans Stavnsager i pressemeddelelsen.

Donationen på over 3. mio. kroner til styrkelse og udvikling af ø-beredskaberne under Beredskab Fyn gives af Østifterne, der er en demokratisk og almennyttig forening, som hvert år uddeler penge til ildsjæle lokalt og landsdækkende, og ifølge bestyrelsesmedlem i Østifterne, Jane Jegind vil man med donationen medvirke til at styrke det samlede beredskab.

– Østifterne arbejder for at sætte omtanke på dagsordenen – og vi er utroligt glade for, at vi sammen med Beredskab Fyn kan gøre netop dét ved at styrke det samlede beredskab. Vi håber, donationen vil gøre det endnu mere attraktivt at tage ophold på nogle af Danmarks smukkeste øer og, at det nye materiel også vil gøre det nemmere at rekruttere frivillige til ø-beredskaberne, siger Jane Jegind, bestyrelsesmedlem i Østifterne i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med donationen.

Overrækkelsen af donationen fra Østifterne fandt sted den 15. august ved Beredskab Fyn på brandstationen på Åsumvej 35 i Odense med deltagelse af Østifterne og Beredskabskommissionen.

 

Fakta om Beredskab Fyn

Beredskab Fyn er et fælleskommunalt redningsberedskab, der redder liv og skaber tryghed med et beredskab i Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø kommuner.

Beredskab Fyn råder samlet over 21 brandstationer, hvoraf Falck har driften af i alt 17 stationer, mens Ærø Redningskorps er ansvarlig for brandstationen i Dunkær. Beredskab Fyn varetager selv driften af tre brandstationer, hvor de to stationer i Odense som de eneste er døgnbemandet med fuldtidsbrandfolk (st. Åsumvej har også deltidsbrandfolk og vagtfrit personale på tilkald). Øvrige stationer er som udgangspunkt bemandet med deltidsbrandfolk på tilkald.

Beredskab Fyn er Danmarks 3. største fælleskommunale redningsberedskab og servicerer 465.000 indbyggere.

Beredskab Fyn dækker et areal på 3.181 kvadratkilometer.

Beredskab Fyn har to uddannelsescentre i hhv. Svendborg og Odense og har egen døgnbemandet vagtcentral.

Læs mere om Beredskab Fyn

Relaterede nyheder

I forbindelse med bisættelsen af den frivillige brandmand, der 7. september omkom under en indsats nær Højer, vil landets beredskaber og brandstationer mindes deres kollega fra Brand & Redning Sønderjylland, station Højer, i forbindelse med bisættelsen, der finder sted den 17. april, ved at flage på halv stang på dagen frem til bisættelsen. Derefter vil […]

Beretning om foreningens virksomhed i beretningsåret 2023-2024 afgivet af formand i Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen i Aalborg den 12. september 2024. Kære alle Velkommen til den årlige generalforsamling i Danske Beredskaber. Den seneste generalforsamling blev afholdt i Odense, hvorefter bestyrelsen fik følgende sammensætning: -Formand Jarl V. Hansen -Næstformand Lars Robétjé -Sekretær Claus Bo Nielsen […]

Selvom ministeriet kun er to uger gammelt, så er det et område og nogle tanker, som har været undervejs længe. Det er et ministerie, der er kommet til efter et ganske stort og grundigt forarbejde af dygtige og indsigtsfulde folk. Folk som har analyseret udfordringer og behov, og som har haft visionerne for, hvordan vi […]

Få nyhedsbrev i indbakken