Nordjyllands Beredskab deltog i stor terrorøvelse

15. september 2017

Onsdag morgen ramte terroren Nordjylland. Meldingen lød på sprængninger ved sygehuset i Hjørring, der er en af landsdelens større byer med 25.000 indbyggere.

Heldigvis var der blot tale om en øvelse. Helt præcist KRISØV, der er den største krisestyringsøvelse i Danmark. Siden 2003 er KRISØV blevet afholdt hvert andet år.

Under øvelsen træner aktørerne evnen til at håndtere akutte, komplekse eller uforudsigelige hændelser – og i år var der særligt fokus på terrorangreb. For skulle det ske, at Danmark bliver ramt af et terrorangreb, er det afgørende, at myndigheder, departementer, styrelser, medier, virksomheder og ambassader kender deres rolle og kan samarbejde.

Det fortæller beredskabschef i Nordjyllands Beredskab, Per Vedsted, der var placeret i den lokale beredskabsstab under øvelsen.

”Vi træner det her for at være helt sikre på, at alle er fortrolige med planer, roller, ansvar og procedurer, og at vi kan samarbejde på tværs af aktører. For hvis det forfærdelige sker, at vi bliver ramt af terror, så er det altafgørende, at alle er på plads, og vi kan handle hurtigt,” siger han.

Et realistisk setup

Øvelsen i Nordjylland var en såkaldt papirøvelse, som alene blev gennemført på strategisk niveau. Det gjorde dog ikke øvelsen mindre realistisk, at det hele foregik ved skrivebordet, fastslår Per Vedsted.

I den lokale beredskabsstab fik deltagerne nemlig løbende opkald fra indsatsledere, der bad om flere styrker, og fra journalister, som ville have svar på deres spørgsmål med det samme. Samtidig blev deltagerne løbende præsenteret for ændringer i scenariet, der besværliggjorde arbejdet.

Undervejs i øvelsen indløb der blandt andet en melding om, at et køretøj var kørt ind i fodgængere i Skagen. Dermed stod myndighederne med et kontraangreb, som satte alle under stort pres.

”Jeg synes, at øvelsen på alle måder var meget realistisk. Selv da vi gik hjem onsdag aften og kom retur igen torsdag morgen, fortsatte mandskabet på papiret med de opgaver, vi havde bedt dem om at udføre. Det betød, at vi ikke kunne trække på det samme mandskab dagen efter, da de naturligt nok havde behov for hvile. Sådan ville det jo også være i den virkelige verden,” siger Per Vedsted.

Foruden terrorhændelserne stod deltagerne også med udfordringer omkring hackerangreb på IT-systemer. De iscenesatte angreb under øvelsen nåede et omfang, der gjorde det nødvendigt at aktivere alle niveauer af krisestyringssystemet i Danmark.

Samarbejde er nøgleordet

Den komplekse krisestyringsøvelse bekræftede Per Vedsted i, hvor vigtigt det er, at samarbejdet mellem aktørerne fungerer optimalt.

”Det betyder rigtig meget, at vi kan arbejde sammen. I Nordjyllands Beredskab har vi generelt et godt og tæt samarbejde med eksempelvis politiet, og det var tydeligt at mærke, at det var en gevinst for os under øvelsen, at vi kendte hinanden og havde prøvet at arbejde sammen før,” siger han.

Efter KRISØV foretages en evaluering, så alle deltagere kan justere og forbedre planer og procedurer med henblik på at styrke samfundets beredskab mest muligt.

KRISØV planlægges af Beredskabsstyrelsen, Rigspolitiet samt repræsentanter for de deltagende myndigheder og organisationer. Øvelsen gennemføres i regi af Kriseberedskabsgruppen.

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken