En marksprøjte fra Gul og Gratis, en cylinder fra et hævesænkebord og en støddæmper fra en gammel Honda. Det er nogle af de dele, som deltidsbrandmændene i Sindal har brugt til at ombygge en slangetender til en naturtender.
Naturtenderen kan komme frem i alle tænkelige former for terræn og er derfor et oplagt supplement til de køretøjer, der normalt sendes til naturbrand. I sidste weekend viste naturtenderen sig endnu engang at være et vigtigt værktøj for brandmændene, da der udbrød brand i et større naturareal i Tolne, lidt udenfor Sindal.
Det fortæller Lars Bo Larsen, der er stationsleder på brandstationen i Sindal og til daglig arbejder som redder hos Redning Danmark.
”Naturtenderen kan køre alle steder, og det giver os en masse fordele – især når vi taler om naturbrand, der jo tit opstår i områder, hvor det kan være rigtig svært at køre med en stor, tung tankvogn. Derfor er naturtenderen blevet et rigtig godt supplement for os, når vi kører til meldinger om naturbrand.”
En god idé blev ført ud i livet
Det er fire år, siden arbejdet med at ombygge den gamle slangetender gik i gang. Siden da har naturtenderen fået en opgradering på udstyrsfronten, så den nu kan rumme hele 1000 liter vand.
I dag er den ombyggede slangetender en fast del af udrykningen til naturbrand, som foruden naturtenderen består af en automobilsprøjte og en tankvogn. På grund af naturtenderens størrelse kan den ikke køre ud til naturbrand med tanken fuld af vand, da der så er risiko for, at den vælter. Derfor bliver den først fyldt op, når brandmændene når frem til det naturområde, hvor der er brand.
”Og så sender vi den firhjulstrukne naturtender ind i området. Den har virkelig vist sig at være effektiv til lige præcis det her arbejde, og vi er glade for, at vi ikke længere skal bruge ressourcer på at finde en farbar vej, som vores store brandbiler kan køre på, når der opstår naturbrand,” siger Lars Bo Larsen.
Den oprindelige idé med naturtenderen var, at bilens tankindhold skulle blandes med et kemisk produkt, der slukker naturbrande mere effektivt. Men forskellige miljøhensyn har gjort, at det endnu ikke er lykkedes at få lov at teste det kemiske produkt på forsøgsmarker i Nordjylland, og dermed har beredskabet ikke haft mulighed for at afprøve produktet i fuld skala.
Det fortæller Thomas Dybro Andersen, der er beredskabsplanlægger hos Nordjyllands Beredskab.
”En af de væsentligste grunde til, at vi byggede naturtenderen var, at den er perfekt til netop at sprøjte med det her kemiske produkt. I øjeblikket er der kun vand i tanken på naturtenderen, og det hjælper os bestemt også rigtig meget, når vi kører til naturbrand, fordi bilen kan køre i alle terræner. Men vi håber, at vi en dag kan bruge naturtenderen på den måde, som vi egentlig havde tænkt det i første omgang.”
Stærkt sammenhold gør en forskel
Da ideen til naturtenderen var blevet født, gik størstedelen af deltidsbrandmændene i Sindal i gang med at føre den ud i livet. I en måned mødtes brandmændene efter arbejde og i weekenderne for at bygge naturtenderen færdig.
”Det var slet ikke et problem at finde folk til at hjælpe med at lave naturtenderen. Alle, der kunne, ville gerne give en hånd med. Vi var vel 8-10 brandmænd, der gik og rodede med bilen i vores fritid, og det var kun familien eller arbejdet, der kunne holde os væk fra værkstedet,” siger Lars Bo Larsen.
Langt størstedelen af reservedelene til naturtenderen blev fundet i gemmerne hos brandmændene selv eller til billige penge i Gul og Gratis. Faktisk gik der lidt sport i at genbruge og dermed holde prisen nede på naturtenderen, fortæller Lars Bo Larsen.
”Mange af os har en håndværksmæssig baggrund, og vi kan godt lide, at vi har noget at rode med i fritiden. Og så er det jo sjovt, at man i dag kan tænke tilbage på, hvor de forskellige dele på naturtenderen egentlig stammer fra. Nogen donerede dele fra gamle biler, andre havde et hævesænkebord stående, som vi kunne bruge dele fra.”
Naturtenderen er blot et af mange projekter, som de 18 deltidsbrandmænd – heriblandt to kvinder – i Sindal har kastet sig over gennem tiden. De mange fælles oplevelser har givet brandmændene et stærkt sammenhold.
”Vi hygger os og har det rigtig godt sammen, og det smitter selvfølgelig også af på lysten til at lægge nogle ekstra kræfter i for eksempel at lave en naturtender. Det er nogle rigtig engagerede brandmænd, vi har, der ikke er bange for at give en hånd med, når der er brug for det,” siger Lars Bo Larsen.