Foråret bringer mere dagslys, varmere temperaturer og ikke mindst mere udendørs aktivitet med sig. Nogle hygger sig i haven med grill eller bål, mens andre brænder haveaffald af.
Med andre ord er forårsmånederne højsæson for naturbrande. I 2015 rykkede de kommunale beredskaber ud til 1903 naturbrande, viser tal fra Redningsberedskabets Statistikbank. Hovedparten af naturbrandene sker i perioden fra marts til september.
Grundet visne blade og manglen på plantevækst er jordens overflade i forårsmånederne mere tør, end den er i årets øvrige måneder.
For mange kan det være noget af en overraskelse, at naturen er så tør på denne tid af året, fortæller bestyrelsesmedlem i Danske Beredskaber, Flemming Nygaard-Jørgensen, der til daglig er beredskabsdirektør i Midt- og Sydsjællands Brand & Redning.
”Det kan virke lidt paradoksalt med al den regn, der er kommet de sidste par uger, men i foråret, når luftfugtigheden er forholdsvis lav, og den nye plantevækst ikke rigtig er kommet i gang, vil blot en smule sol kombineret med blæst resultere i øget risiko for naturbrand.”
Færre naturbrande
Fra marts til september rykker brandvæsenet i gennemsnit ud mere end 200 gange om måneden til brande i naturen. Det er over dobbelt så mange udrykninger til naturbrande som i årets øvrige fem måneder.
Mens de mange udrykninger om sommeren og i det tidlige efterår ikke er så overraskende, er det bemærkelsesværdigt, at april måned faktisk ligger i top tre i statistikken over de mest brandfarlige måneder i 2015 med 211 udrykninger til brande i naturen.
På trods af de mange udrykninger er den gode nyhed, at det årlige antal af naturbrande er faldet siden 2014. Her rykkede brandvæsnet ud til 2305 naturbrande i løbet af året.
For fortsat at mindske antallet af naturbrande er der ifølge Flemming Nygaard-Jørgensen nogle tegn, man bør være særligt opmærksom på.
”Man skal altid være opmærksom på al brug af åben ild. Derudover skal man holde øje med de perioder, hvor der har været solskin og blæst over længere tid – det øger risikoen for tørt underlag, der hurtigt kan antændes. Særligt hvis man ryger og smider sit skod i naturen, kan det være nok til at starte en brand.”
Hvis uheldet er ude
Den øgede risiko for naturbrande skal dog ikke afholde danskerne fra at nyde forårsvejret, understreger Flemming Nygaard-Jørgensen. Han opfordrer til, at man sørger for at have slukningsmidler inden for rækkevidde, hvis man er i nærheden af åben ild.
”Det er den mest brandfarlige tid på året lige nu. Ved at have slukningsmidler ved hånden kan man hurtigt stoppe branden, hvis uheldet er ude. I en tør tid kan det være en god ide altid at have en spand vand i nærheden, hvis man eksempelvis har med åben ild at gøre,” siger han.
Ved tvivl omkring brandslukning eller udvikling af brand og tilskadekomne bør man altid ringe 1-1-2.
Fem gode råd fra Danske Beredskaber
- Brug dine sanser – ser græsset vissent ud eller mærkes det meget tørt, skal du være særligt opmærksom. Tjek vindforholdene og tænd kun bål eller grill i stille vejr
- Hav altid slukningsmidler inden for rækkevidde, når det er tørt – brug haveslangen eller havevandkanden
- Tænk over, hvor du bruger ukrudtsbrænderen – skure og udhuse af træ er også brændbare
- Brug maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – få gnister kan starte en brand
- Forlad aldrig bål, grill eller anden ild