Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk.
Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at slukke ildebrande 451 gange, hvilket er mere end fire gange det normale på et døgn.
Mange af de opståede brande nytårsaften kan man selv medvirke til at undgå eller begrænse, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, der opfordrer til at følge fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber i forberedelserne til den festlige aften.
– Man kan gøre brandvæsenet og husejerne en kæmpe tjeneste ved at gøre det svært for ilden at få fat. Det kan både gøres ved at sikre at containere og skraldespande tømmes og gemmes væk og ved at sikre, at man ikke placerer brændbart materiale direkte op af bygninger, så en eventuel brand ikke breder sig til hele bygningen, siger Bjarne Nigaard.
Udover at tænke over placering af skraldespande kan du med få tiltag medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk.
– Vi ved ikke altid, hvor fyrværkeriet ender. Så inden nytårsdøgnet starter, er det en god idé at rydde op omkring boligen, på altanen og i åbne carporte, så man ikke har let antændeligt materiale liggende, som en vildfaren raket kan sætte ild til, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.
Fem råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen til et brandsikkert nytår:
– Luk og lås døre til garage og skur.
– Placér affaldscontainere m.v. i god afstand fra bygninger, luk låget og lås dem om muligt.
– Fjern brændbart materiale fra carport, altan, kælderskakt og lignende.
– Benyt kun godkendt fyrværkeri og overhold sikkerhedsafstandene, der skal fremgå af fyrværkeriet.
– Brug fyrværkeriet, som det er tiltænkt, og hvor det er tiltænkt – og hold afstand.
De 5 fyrværkeriråd
- Brug altid beskyttelsesbriller
- Brug kun lovligt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
- Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
- Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
- Gå aldrig tilbage til en fuser
Læs mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside: De 5 fyrværkeriråd (sik.dk)
Transport af fyrværkeri
Der gælder særlige regler for transport og opbevaring af fyrværkeri. Læs mere om reglerne og kom sikkert gennem nytåret.
Information om fyrværkeri (Sikkerhedsstyrelsen):
https://www.sik.dk/privat/fyrvaerkeri/fyrvaerkeri
Information om transport af farligt gods, herunder fyrværkeri (Beredskabsstyrelsen):
For private:
For erhverv:
Godt nytår!