Nytænkning sikrer et moderne, professionelt og effektivt brandvæsen

4. maj 2016

Med planen Forslag til plan for Østjyllands Brandvæsen sætter det østjyske beredskab en ny kurs for borgernes tryghed i et Østjylland i vækst. Fremover vil Østjyllands Brandvæsen udvikle sig som en del af infrastrukturen, så der også er fokus på sikkerheden.

Brandvæsenets serviceniveau vil som noget nyt blive målt på den hjælp, borgerne kan forvente at få, samt hvor hurtigt hjælpen når frem.

”Det er afgørende, at borgerne får den rette hjælp, og at hjælpen kommer hurtigt frem. Vi vil fremover blive målt på værdien for samfundet og effekten ude ved borgere, erhvervsliv og institutioner, og ikke som før ud fra, hvad der er af materiel på de enkelte brandstationer. Vi skal tænke som et Østjyllands Brandvæsen, der kan udnytte synergier mellem brandstationerne til borgernes bedste,” siger bestyrelsesformand i Østjyllands Brandvæsen, Kristian Würtz.

Rivende udvikling kræver nytænkning

I Østjylland betyder udviklingen med blandt andet befolkningstilvækst, øget trafik, byfortætning og flere høje huse et nyt og mere komplekst risikobillede.

Med udgangspunkt i hjemkommunernes kommuneplaner og deres beskrivelse af byudvikling og infrastruktur har Østjyllands Brandvæsen lavet en fremtidssikret struktur for placering af brandstationer og disses dækningsområder. Det er en ny og moderne, men også fornuftig måde at samtænke planlægning og beredskab, fastslår Lars Hviid, der er direktør i Østjyllands Brandvæsen.

Fra Danske Beredskaber er der ros til den østjyske model.

”Det er dejligt at høre om den innovative tilgang, Østjyllands Brandvæsen har taget til fremtidens opgaver. Selvfølgelig skal beredskabet udvikles som en central del af infrastrukturen, når byerne vokser,” siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Han er samtidig tilfreds med, at Østjyllands Brandvæsen har udformet en forebyggelsesstrategi, som skaber værdi for borgere og erhvervsliv og understøtter udviklingen af et trygt og sikkert Østjylland.

”Den bedste indsats for alle parter er den indsats, der helt undgås, fordi der er forebygget og sammentænkt i forvejen,” siger Bjarne Nigaard.

Nye stationsplaceringer

Østjyllands Brandvæsen bliver også fremadrettet baseret på både fuldtidsbrandmænd, deltidsbrandmænd og frivillige. Antallet af stationer bevares, dog flyttes den nuværende station på Trindsøvej ud omkring Ringvej Syd og deltidsstationen i Lystrup flyttes til Lisbjerg og opgraderes samtidig til en fuldtidsstation.

Derved opnås en forbedret dækning, så langt flere østjyske borgere fremover vil opleve hurtigere hjælp fra Østjyllands Brandvæsen. De nye stationsplaceringer er samtidig fremtidssikrede i forhold til den forventede byudvikling og vækst i Østjylland.

”Østjyllands Brandvæsen kan dermed løbende tilpasses byudviklingen, befolkningstilvæksten, kompleksiteten og sårbarheden i Østjylland. Alt efter hvor borgeren bor, er der forskelligt behov for assistance fra brandvæsnet – simpelthen fordi risikoen er forskellig,” siger direktør Lars Hviid.

Ud over at understøtte udvikling med sikkerhed i Østjylland bistår beredskabet desuden ved håndteringen af effekter af klimaændringer og agerer, hvis der er hændelser i ind- og udland, som udfordrer sikkerheden.

Planforslaget fremlægges i tre ugers høring fra den 1. juni 2016

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken