Op mod 250 kommunale brandmænd på slukningsopgave i Fredericia

4. februar 2016

Op mod 250 kommunale brandmænd er samlet i Fredericia for at hjælpe med at slukke den voldsomme brand, der onsdag aften brød ud i en tank med gødning og efterfølgende spredte sig til andre tanke med palmeolie. Også kendt som fritureolie.

Politi og brandvæsen har natten igennem gået fra dør til dør i nærområdet for at vække beboerne og evakuere dem i Fredericia Idrætscenter. Men torsdag formiddag er situationen igen under kontrol.

”Vi har branden under kontrol, og lige nu foregår der et stort efterslukningsarbejde på havnen. Det betyder også, at stort set hele det risikoområde, vi evakuerede, er frigivet, og borgerne har kunnet vende tilbage til deres boliger igen,” siger beredskabsdirektør hos Trekantområdets Brandvæsen, Lars Nordahl Lemvigh.

Eksplosionsfare ophævet

I løbet af natten er der sket flere eksplosioner under den voldsomme brand, fortæller beredskabsdirektør Lars Nordahl Lemvigh, der samtidig kan oplyse, at eksplosionsfaren er drevet over igen.

”Til gengæld er der stadig et område i sydøstlig retning, hvor røgen trækker ud over, og der anbefaler vi fortsat, at man lukker døre og vinduer og holder sig indendørs. Derfor har vi heller ikke afvarslet med sirener endnu, da vi opretholder varslet, indtil røgen har lagt sig,” siger han.

I området på havnen ligger der dog fortsat masser af stumper fra eksplosionerne spredt ud over et stort område, og derfor er dele af havnen stadig afspærret.

Samtidig har man været nødt til at afspærre et område, hvor beredskabets mange køretøjer og udstyr har kunnet stå under slukningsarbejdet.

”Derfor fylder vi lidt dernede nu,” siger Lars Nordahl Lemvigh.

Hjælp fra nær og fjern

Der er rekvireret crashtendere fra Skrydstrup, Esbjerg og Billund lufthavne samt fra beredskabet i Aarhus, som bruges til at skyde skum ud på de brændende olietanke.

Derudover er mandskab fra kommunale beredskabsenheder i både Danmark og Nordtyskland og Beredskabsstyrelsen kørt til Fredericia for at hjælpe med slukningsarbejdet. Beredskabsdirektør Lars Nordahl Lemvigh vurderer, at Trekantområdets Brandvæsen har fået hjælp fra mellem 200 og 250 kommunale brandmænd.

Den konkrete årsag til branden er endnu ukendt. Først når slukningsarbejdet er færdigt, begynder de tekniske undersøgelser.

”Vores fokus har været at tage hånd om slukningsarbejdet, og så vil en række tekniske undersøgelse klarlægge, hvad der præcist er sket,” siger Lars Nordahl Lemvigh.

Foruden brandvæsen og politi er også både kemikalievagt og miljøvagt tilstede på havnen i Fredericia. Det skyldes, at store dele af fritureolien fra tankene er løbet ud på havnen og ned i havnebassinet.

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken