På besøg med Røgalarm-Tjenesten

1. december 2016

I opgangen på Teglgårdsvej i Humlebæk står en smilende Bente Henriksen og venter besøg fra Røgalarm-Tjenesten. Hun skal nemlig have hjælp til at montere en røgalarm i sin lejlighed, da hun ikke længere selv kan stå på en stige.

Røgalarm-Tjenesten er et samarbejde mellem Nordsjællands Brandvæsen og Frivilligcenter Fredensborg og gælder hele Fredensborg Kommune. Tjenesten er et nyt tiltag, hvor ældre og handicappede med særlige behov kan få en røgalarm installeret i deres hjem. Tjenesten omfatter eksempelvis kørestolsbrugere og personer, der ikke længere er tilstrækkeligt mobile.

Det er første gang, at Røgalarm-Tjenesten rykker ud og monterer en røgalarm hos en beboer, og derfor er borgmester Thomas Lykke Pedersen kommet for at støtte op om projektet. Bente Henriksen blev alene for tre år siden og har siden hendes mands død ikke haft en røgalarm i lejligheden .

”Jeg kunne have bedt om hjælp fra min svigersøn, men det fik jeg ikke lige gjort, og så er det jo rart, at man kan få tilbud et andet sted fra,” siger Bente Henriksen, med en let rysten på hænderne.

dsc_0708Sikkerhed med røgalarmer

Duften af kaffe og tobaksrøg giver en afslappet stemning i det lille hjem. De tapetserede vægge med de mange malerier fører ud til en lille gang, som er centralt placeret mellem køkken og stue.

Det er vigtigt, at området, hvor røgalarmen skal hænge, er rent, hvis røgalarmen skal klistres fast.

Det mørke og ujævne træloft gør det ikke nemt at montere røgalarmen med klister, og derfor må alarmen i stedet for skrues fast i loftet i den lille gang.

Der lyder en kort, hylende lyd – røgalarmen virker. Smilene breder sig, og nu kan Bente Henriksen roligt komme igennem julen med én bekymring mindre.

Ifølge forebyggelseschef hos Nordsjællands Brandvæsen, Steffen Alstrup Haagensen, døde der i 2015  68 mennesker som følge af brand. Tallet er lavere end de forgangne år, men stadig alt for højt. Dødsbrandene sker typisk i private hjem. En væsentlig faktor er rygning, og der mangler ofte en røgalarm i de berørte hjem. Der er en stor overrepræsentation af ældre og sårbare personer blandt de indebrændte.

”Jeg er stadigvæk ved min fulde fem, men der kan jo godt komme en dag, hvor jeg ikke er det længere, og så er det jo rart at være tryg og have en røgalarm. Der har været brand i opgangen ved siden af, og det fik mig også til at blive ekstra opmærksom,” fortæller Bente Henriksen og peger ud mod den mørke egetræsdør – ud mod opgangen.

Røgalarmer gør en forskeldsc_0718

Snakken fortsætter rundt om det lille spisestuebord, hvor kaffestel og kage nydeligt er placeret. En raslende lyd ude fra køkkenet får flere til at kigge nysgerrigt ud. Den lille undulat Pip, som ellers plejer at flyve frit omkring, er lukket inde i sit bur i dagens anledning.

”Vi har ikke haft nogle indebrændte eller svært tilskadekomne i boliger, hvor der er røgalarmer,” fortæller forebyggelseschef hos Nordsjællands Brandvæsen, Steffen Alstrup Haagensen.

Bente Henriksen er ved at tabe kaffekoppen og ser forskrækket op.

”Det er vel nok heldigt, at jeg har fået en røgalarm op. Der er jo ikke nogen til at passe på Pip og jeg, når vi går alene herhjemme.”

Den monterede røgalarm samt batteri holder i ti år, og en røgalarm gør en stor forskel, hvis uheldet er ude.

”Der findes ingen undskyldninger for ikke at have monteret en røgalarm i sit hjem i dag. TrygFonden kører mange kampagner, og når man eksempelvis flytter hjemmefra, er det muligt at få røgalarmer helt ned til 10 kroner,” fortæller Steffen Alstrup Haagensen.

Ifølge forebyggelseschef Steffen Alstrup Haagensen behandles 2.000 personer årligt på skadestuen som følge af ild eller røg. Brandvæsenet rykker ud knap 5.000 gange om året til brand i private hjem. Derudover er der årligt flere end 60.000 ”happy fires”, hvor folk selv slukker en mindre brand i hjemmet – uden brandvæsenets hjælp. Det kan eksempelvis være, når der går ild i juledekorationer, hvor folk i nærheden når at reagere, inden branden spreder sig.

De fleste brande kan forebygges gennem viden og en rigtig adfærd. Røgalarmer er effektive i forhold til at begrænse en brand – og redde liv. I 75 procent af dødsbrandene i 2015 var der ikke opsat en røgalarm. 800.000 danske husstande har ingen røgalarm.

dsc_0719Placering af røgalarm

Der er mange bud på antal og placering, og Nordsjællands Brandvæsen plejer at anbefale, at man følger producentens anvisning, som er vist i indlægsseddel i pakken.

Der skal mindst være placeret én røgalarm i en fordelingsgang, ligesom Bente Henriksen fik sat op i dag, og denne må gerne suppleres med en i de rum, hvor man sover. Hvis det er en fleretages bolig, bør der også placeres en i loftet over trappen.

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken