Sirenevarsling 1. maj klokken 12.00

1. maj 2024

Det er det statslige beredskab, Beredskabsstyrelsen, der vedligeholder og kontrollerer sirenevarslingssystemet i Danmark. Sirenerne bruges typisk i tilfælde af voldsom røgudvikling fra en brand eller ved udslip af farlige stoffer.

I Danmark er der opsat i alt cirka 1.078 sirener i byområder med flere end 1.000 indbyggere, og sirenerne kan høres af cirka 80 procent af befolkningen. I områder uden for sirenernes rækkevidde kan politiet varsle med mobile sirener.

Det betyder sirenevarslingen

Når sirenerne hyler, betyder det, at du skal gå indenfor og søge information hos DR og TV 2. Det er vigtigt, at du ikke ringer til 1-1-2 eller 1-1-4, da det kan blokere for livsvigtige opkald.

Når varslingssystemet afprøves, vil det ske over tre omgange. Først klokken 12.00 og 12:04, hvor varslingssignalet lyder fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder. Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigt og falder langsomt.

Klokken 12:08 starter afvarslingssignalet, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang, ensartet tone, som varer 45 sekunder.

Sirenevarsling for hørehæmmede

Er du hørehæmmet eller døv, kan du tilmelde dig en sms-service. Hvis du er tilmeldt SMS-varsling, får du automatisk en besked, når der sker en alvorlig ulykke eller en katastrofe, samt hvor i landet der er fare på færde. Du tilmelder sig sirenevarsling via SMS hos borger.dk.

På Store Hyledag bliver SMS-varslingssystemet testet samtidig med sirenerne.

Sirener og S!RENEN

Myndighederne tester både sirenerne på hustagene og S!RENEN, som udsender advarsler til de fleste mobiltelefoner i et fareområde – og i forbindelse med testen til de fleste mobiltelefoner i Danmark.

Ved testen vil det således være både de fysiske varslingssirener og mobiltelefonerne, som afgiver lyd.

S!RENEN er en relativ ny og uvant varslingskanal for nogle, hvorfor myndighederne gerne vil oplyse så bredt som muligt om testen, så potentiel utryghed minimeres mest muligt.

Derfor opfordrer Beredskabsstyrelsen alle myndigheder og interesseorganisationer til at informere bredt til relevante interessenter om varslingstesten.

Der findes information om de forskellige varslingssystemer på Beredskabsstyrelsens hjemmeside www.brs.dk/varslingstest, og der er specifik information om S!RENEN på www.sirenen.dk.

Begge steder findes informationsmaterialet på mange forskellige sprog.

Om S!RENEN

-Det er ikke en app, og du skal ikke tilmelde dig.
-Din telefon skal være af nyere dato og opdateret for at kunne modtage S!RENEN.
-Du kan ikke slå advarslen fra eller slukke for den, hvis din telefon kan modtage den.
-Er mobiltelefonen slukket, vil den ikke modtage signalet.
-Hvis mobiltelefonen er tilsluttet et head set, vil lyden være reduceret i head settet. Det samme er tilfældet, hvis telefonen er løftet op til øret.
-Mobiltelefoner uden simkort kan afhængig af telefonmodel modtage signalet, hvis telefonen er tændt.
-Mobiltelefoner, som er i flight mode, kan afhængig af telefonmodel modtage signalet, når flight mode bliver slået fra.

Opdateret af Danske Beredskaber 1. maj 2024

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken