Fem gode råd om brug af grill og bålplads

21. maj 2021

Brandvæsenet rykker hvert år ud til over 300 brande forårsaget af grill, bål og bortkastet aske. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen og undgå, at grill og bål bliver til brand.

Grillsæsonen er over os, og der tændes flittigt op med kul og gas rundt om i landet. I langt de fleste tilfælde er grill og bål lig med hygge, men i nogle situationer går det desværre galt.

Brandvæsenet rykkede i 2020 ud til over 380 brande som følge af uforsigtig brug af grill med videre. Bortkastet aske er den helt store synder, der tegner sig for næsten 70 pct. af de formodede årsager til brandene.

– Vi ser desværre et mønster, når det drejer sig om brande i forbindelse med grill og bål. Bålfadet eller grillen bliver placeret for tæt på brændbart materiale, og der bliver brugt forkert optænding. Herudover får en del ikke slukket asken og kulresterne ordentligt, inden de smides ud, siger Kenny Christensen, der er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber, og fortsætter:

– Det kan tage over et døgn, før aske og kulrester er helt kolde og kan smides i affaldsbeholderen.

Der opstår desværre også ofte forbrændingsskader, når der grilles, typisk ved berøring af gløder eller den
varme grill. Vær særligt opmærksom på børn og kæledyr i nærheden af grillen og bålet, så de ikke
kommer til skade. Optændingen skal altid ske forsvarligt, og du skal derfor aldrig bruge tændvæske
og lignende.

– Vi har i tidens løb set flere alvorlige ulykker, når der er brugt brandfarlige væsker som for eksempel
tændvæske. Det kan udvikle sig til eksplosionsulykker, hvor der kan ske alvorlige forbrændinger.
Vores råd er derfor, at man helt dropper de brandfarlige væsker, når man griller. Det er simpelthen for farligt,
siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen, og fortsætter:

– Bruger du en engangsgrill på stranden, så vær særligt opmærksom på, at sandet under grillen bliver meget varmt. Derfor er det vigtigt at afkøle sandet, så ingen kommer til skade ved at træde på det varme sand.

Fem gode råd om brug af grill eller bål: 
Følg fem gode råd om brug af grill eller bål og minimer risikoen for, at grillaftenen ender med et besøg af brandvæsenet eller en tur på skadestuen:

  • Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller og tænder bål – det er sikrest at tænde op med grillstarter eller optændingsblokke
  • Grill kun udendørs – ved brug af grill f.eks. i en udestue er der fare for kulilteforgiftning, som er livsfarligt
  • Hav altid vand i nærheden – så kan du nemt slukke, hvis en glød får fat i tørt buskads, dugen eller andet brændbart, og du kan køle huden, hvis du bliver forbrændt.
    Det er også en god idé at nedkøle din grillstarter efter brug
  • Placer grillen eller bålet i sikker afstand og på et stabilt underlag – generelt er det vigtigt at holde afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde
  • Aske og kulrester skal være helt kolde, før du smider dem ud eller forlader bålpladsen – det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage

Hvis du har en gasgrill, skal du desuden regelmæssigt tjekke regulator og slange for utætheder og huske at lukke for gassen på regulatoren eller afmontere regulatoren efter brug.

Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, som du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.

Kontaktoplysninger:
Pressekontakt til Beredskabsstyrelsen: Mads Dalgaard, tlf. 20 89 84 71
Pressekontakt til Danske Beredskaber: Kenny Christensen, tlf. 61 38 44 60

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken