Vær opmærksom på brandfarer i juletiden

28. november 2024

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad.

En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal på bordet, er sandsynligheden for brand større.

Men man kan ifølge Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen selv gøre meget for at sikre, at julehyggen ikke ender i trængsel og alarmopkald til det lokale brandvæsen.

– Vi ser desværre en del brande her i vinterhalvåret. En del af dem starter i køkkenet og skyldes nok generel juletravlhed. Et par gode råd er derfor at blive i køkkenet, når du tilbereder mad, og aldrig at lægge ting fra dig på komfuret, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Levende lys er hyppigt årsag til brand

Cirka en tredjedel af brande i private hjem er startet af levende lys. Den næsthyppigste brandårsag er ild i en gryde efterfulgt af, at brændbare ting er blevet glemt på komfur eller brødrister. Sådan svarede danskerne i undersøgelsen ”Brand og røgalarmer i danske hjem” foretaget af Epinion for TrygFonden og Beredskabsstyrelsen i 2023.

-Mange af os synes, det skaber hygge med diverse levende lys her i juletiden, men er man uopmærksom blot et øjeblik, kan det hurtigt gå galt. Når du har tændt levende lys, skal du derfor huske at sætte dem i sikker afstand fra brændbare materialer som f.eks. gardiner. Og hav altid vand i nærheden, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

Røgalarmer redder liv

Julemåneden lægger ud med en vigtig dato, nemlig nordisk røgalarmdag, som er den 1. december. Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig at indånde. Hvis du har opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig.

-En røgalarm kan være med til at redde liv. Det kræver selvfølgelig, at den virker, så giv dig selv og dem, du holder af, en god og tryg start på december måned ved at huske at teste den eller de røgalarmer, der er opsat. Og hvis der ikke er nogen røgalarm, så få en sat op, opfordrer Mads Dalgaard.

De fem gode juleråd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber
-Gå aldrig fra levende lys og hold afstand til brændbart materiale
-Bliv i køkkenet, når du tilbereder mad
-Læg aldrig brændbare ting på komfuret
-Hav altid vand i nærheden
-Test dine røgalarmer

 

Fem gode råd til en brandsikker jul.

 

FAKTA

Brande i private hjem 

  • Brandvæsenet rykker årligt ud knap 2.800 gange til brande i private hjem. Antallet af udrykninger topper i vintermånederne
  • De fleste brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet
  • Langt de fleste brande i private hjem, hvor brandvæsnet er tilkaldt, opstår i hjem uden en fungerende røgalarm
  • Der opstår årligt ca. 41.300 brande i private hjem, som folk selv formår at håndtere uden at tilkalde brandvæsenet
  • Cirka en tredjedel af dem, der har oplevet en brand i deres hjem, siger, at branden opstod ved brug af levende lys, herunder også på juletræ eller i dekoration
  • 78 pct. af befolkningen siger, at de har røgalarmer opsat i deres hjem. Hvis du er blandt dem, der endnu ikke har opsat en røgalarm, så gør det nu og skab tryghed i hjemmet

Kilder: Beredskabsstyrelsens ODIN database samt TrygFonden og Beredskabsstyrelsens befolkningsundersøgelse fra 2023, ”Brand og røgalarmer i danske hjem”, foretaget af Epinion.

 

Se resultaterne af undersøgelsen: Brand og røgalarmer i danske hjem

 

For yderligere information kontakt venligst:

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, tlf. 31 37 88 05

Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, tlf. 20 89 84 71

Relaterede nyheder

Den 28. november afholdt den Lokale Beredskabsstab (LBS) i Nordsjællands Politikreds temadag omkring de opgaver, man rundt i kommunerne skal kunne håndtere i en verden i hastig forandring. Et hold af yderst kompetente eksperter fra DMI, Københavns Universitet og DTU Space kridtede den 28. november på DTU i Lyngby banen op omkring de vejr- og […]

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Få nyhedsbrev i indbakken