Danmark står ifølge Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab overfor “det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede siden anden verdenskrig”, det var konklusionen efter præsentationen af Nationalt Risikobillede 2025, men hvordan der skal dæmmes op for truslerne ude hos borgerne, gav ministeren og et hyrdebrev til kommunerne ikke svar på.
Nationalt Risikobillede 2025 (NRB 2025) opsummerer de største samfundsmæssige risici inden for et mellemlangt sigte (ca. 5 år), som Styrelsen for Samfundssikkerhed vurderer, at der bør rettes størst beredskabsmæssig opmærksomhed mod de kommende år, og den 10. april præsenterede minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen flankeret af direktør i Styrelsen for Samfundssikkerhed Laila Reenberg, det aktuelle trusselsbillede, og vurderingen lyder, at Danmark står over for det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede i årtier.
Hos Danske Beredskaber har den nye trusselsvurdering været ventet, for der er sket meget på de tre år, der er gået siden den sidste rapport blev præsenteret, men dagens pressemøde gav desværre ikke mange nye svar til det kommunale beredskab omkring, hvordan ministeren forventer at opgaven med styrkelsen af beredskabet tæt på borgerne skal gribes an.
-Vi savner stadig håndfaste målsætninger for, hvad borgerne kan forvente af sit beredskab i Danmark. Vi er ikke blevet meget klogere på, hvilket niveau vi skal planlægge for – og der er en stor forskel på, om vi skal gardere beredskabet til to timer eller tre dage, lyder den umiddelbare kommentar fra Jarl Vagn Hansen, formand i Danske Beredskaber, der repræsenterer de 29 kommunale beredskaber, der er det borgernære beredskab i hele Danmark.
I forbindelse med pressemødet fortalte ministeren og direktøren for Styrelsen for Samfundssikkerhed, at et brev den 10. april var blevet sendt til kommunerne med en vejledning omkring, hvordan man fra statens side anbefaler at beredskabsplanlægningen styrkes kommunalt og regionalt, men her er der ifølge Danske Beredskaber ikke meget hjælp at hente, da der i hyrdebrevet ikke gives konkrete anbefalinger og krav til, hvordan kommuner og regioner skal gribe den store opgave an.
I Brevet står der specifikt omkring styrkelsen af beredskabsplanlægningen:
Anbefaling om styrket beredskabsplanlægning
På baggrund af det ændrede trussels- og risikobillede opfordres kommuner og regioner til at gennemgå og i nødvendigt omfang ajourføre deres generelle og sektorspecifikke beredskabsplaner og planer for fortsat drift blandt andet med et særligt fokus på sårbare og udsatte borgere, herunder også borgere i eget hjem med særlige kritiske plejebehov. I forlængelse heraf vil det være hensigtsmæssigt, at regioner og kommuner styrker dialogen og samarbejdet omkring disse borgere.
Det kan bl.a. indebære at styrke planlægningen med henblik på at reducere konsekvenser ved nedbrud i adgangen til kritiske ressourcer såsom:
– El
– Varme
– Vand
– Fødevarer og drikkevand
– Data
– Telekommunikation
– Medicin, hjælpemidler og hygiejneartikler
– Transportmuligheder
Planlægningen vil kunne omfatte eksempelvis etablering af eller adgang til yderligere lagre af vand, fødevarer og medicin mv., adgang til alternative energikilder, standardprocedurer for håndtering af fejl på telefoni, konkrete procedurer for assistance til borgere med særlige kritiske plejebehov mv. Selve planlægningen, samt hvordan denne mest hensigtsmæssigt udmøntes i praksis, vil skulle ske på lokalt niveau, da det vil afhænge af hvilke kritiske funktioners fortsatte drift, der skal sikres, samt de fysiske og organisatoriske rammer.
Trusselsbilledet er dynamisk, og derfor efterspørger man i Danske Beredskaber, at man fremover vil få en løbende og kontinuerlig evaluering, tilpasning og vurdering, når væsentlige forudsætninger forandres i det sikkerhedsmæssige billede. I en dansk kontekst bør det ifølge Danske Beredskaber betyde, at der etableres kontinuerlige opdateringer af risikobilledet, med fokus på risici tæt på borgerne. Opdateringsfrekvenser for Det Nationale Risikobillede og lokale risikovurderinger bør således øges, lyder det fra Danske Beredskaber.