Nytåret er over os, og for mange er det lig med fest, farver og fyrværkeri. Men selvom fyrværkeri kan se festligt ud på nattehimlen, er det stadigvæk krudt – og krudt skal man tage sig i agt for. Derfor går beredskaberne landet over i disse dage brandsyn de steder, hvor man kan købe og få udleveret fyrværkeri. En af dem er beredskabsinspektør i Østsjællands Beredskab, My Christensen, der er hovedansvarlig for fyrværkeriindsatsen i netop Østsjællands Beredskab.
Derfor er Danske Beredskaber taget med My Christensen til Roskilde Dyrskueplads, hvor tre fyrværkeriforhandlere har salgs- og udleveringssteder. Selvom temperaturen gør, at det er bidende koldt for fingrene, så er der godt gang i salget af fyrværkeri.
Flere biler står nemlig parkeret ud foran de forskellige telte, men, bider My Christensen fast i, det må de ikke – der skal nemlig være en sikkerhedsafstand på 10 meter rundt om hele teltet. Vi er knapt trådt ud af bilen, men tilsynet er allerede startet.
Korrekt stabling
Efter gennemgang af selve salgsstederne er turen nu kommet til containerne, hvori fyrværkeriet opbevares. Her er der forskellige indsatser, der skal være styr på for at sikre, at fyrværkeriet håndteres på den rigtige måde. Derfor er der stor opmærksomhed på, hvad der tidligere har givet anledning til påbud: nemlig stablingen af fyrværkerikasserne.
Hvis fyrværkerikasserne er stablet for højt, kan de pligtigt installerede sprinklere i containerne nemlig ikke sprede vandet i tilfælde af brand. Men My Christensen og de andre beredskabsinspektører har dog også andet fokus i containerne:
”Det er også meget vigtigt, at kasserne er lukkede, hvis der sker en antændelse. Herudover holder vi også meget øje med, om der er det, vi kalder en fri sigtelinje fra indgangen til containeren. Det skyldes, at hvis der er noget, der antænder i containeren, skal det ikke kunne flyve ud af containeren.”
En koordineret sagsbehandling
Efter sammenlægningen af de kommunale beredskaber var der i Østsjællands Beredskab behov for en mere koordineret sagsbehandling, der kunne sikre en ensartet indsats rundt omkring i Østsjællands Beredskabs dækningsområde.
Derfor går man i Østsjællands Beredskab ud fra en standardskabelon, der sikrer, at det er de samme ting, der bliver tjekket henover de otte kommuner, Østsjællands Beredskab dækker.
Noget, der har været en stor opgave for Østsjællands Beredskab, men som ifølge My Christensen muligvis kan få en positiv indvirkning:
”Forhåbningen er jo, at vi kan samle statistikker og dermed lave vores brandsyn endnu bedre, da vi så kan se, hvor vi for alvor kan og skal sætte ind.”
Et gunstigt samarbejde
Rundt på salgs- og udleveringsstederne virker der heller ikke til at være et problem med, at My Christensen kommer rundt og tjekker op på dem. Faktisk virker de fleste forhandlere glade for, at de kan få lidt hjælp til, hvordan de skal sikre deres salgssteder, forklarer My Christensen, mens vi bevæger os rundt på Roskilde Dyrskueplads.
”Mit mål er ikke at komme herud og dunke dem i hovedet med en hammer over de ting, der eventuelt ikke er styr på. Min vigtigste arbejdsopgave er at sikre, at de får en forståelse af, hvorfor det er så vigtigt, at netop disse sikkerhedshensyn bliver overholdt. Derfor er der behov for en gensidig forståelse og samarbejde for at få enderne til at hænge sammen.”
Vigtigheden i at komme ud
Brandsynene er overstået, og selvom der er enkelte påbud på ting, der skal ændres hurtigst muligt, så mener My Christensen, at salgs- og udleveringsstederne passer godt på:
”Ofte er det jo småfejl, som simpelthen sker fordi, man ikke har tænkt sig om, og så er det måske gået lidt for hurtigt. Det er også derfor, det er vigtigt, at vi kommer ud på stederne, så vi sikrer, at de gør det ordentligt – hverken beredskaberne eller sælgerne er jo interesserede i sager, hvor noget går galt. Så grundlæggende er der jo fælles interesse for at sørge for sikkerheden.”
Fyrværkeriet må affyres fra den 27. december til og med den 1. januar, hvorefter al afskydning skal indstilles.
Danske Beredskaber ønsker alle et godt og brandsikkert nytår.