• Beredskaberne er klar til storm og oversvømmelse

    20. december 2017
    De seneste par år har juledagene været præget af storme og oversvømmelser, der har været til stor gene for borgerne rundt om i landet. Men ligesom de forgangne år er de kommunale beredskaber klar til at rykke ud i tilfælde af endnu en klimahændelse.

    Julen er hjerternes fest, hvor hygge, god mad og socialt samvær er i højsædet. Men de senere år har juletiden også været præget af storme, oversvømmelser og andre større hændelser i Danmark. Julen er derfor også en travl tid for de kommunale beredskaber, som ofte må rykke ud.

    Heldigvis har beredskaberne været klar, og det er de også i år, hvis vejret skulle vise sig at blive lige så voldsomt som i de forgange år.  Det fortæller beredskabsdirektør i Brand & Redning Sønderjylland og formand for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen:

    ”Vi er selvfølgelig klar. Det er vi alle årets 365 dage, hvor vi er med til at sikre borgerne. Så er det ligegyldigt, om det er juleaften, nytår eller en anden speciel dag – vi er fuldt bemandede, så beredskaberne er klar, hvis der skulle ske noget. ”

    Samarbejde på tværs

    Men selvom de kommunale beredskaber hver for sig er klar til julens eventuelle hændelser, så samarbejder de også. Det så man et stærkt eksempel på i julen 2015, hvor man i Sønderborg oplevede oversvømmelser efter massive regnmængder.

    Fra Nordsjællands Brandvæsen, Østsjællands Beredskab, Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst og Frederiksborg Brand og Redning sendte man materiel og mandskab til Sønderborg, hvor man havde behov for assistance til de store oversvømmelser.

    Samarbejdet var med til at sikre, at oversvømmelserne blev håndteret på den mest optimale måde, og så borgerne oplevede mindst mulig gene.

    Et grænseoverskridende samarbejde

    I Brand & Redning Sønderjylland er man også klar til at sende eller modtage hjælp, hvis der bliver behov for det. Og faktisk er det ikke kun inden for landets grænser, man kan søge hjælp, forklarer Jarl Vagn Hansen:

    Hvis vi har behov for assistance, kan vi rekvirere fra vores samarbejdspartnere på den anden side af grænsen, hvis de er nærmere vores hændelsessted end de andre danske beredskaber. Det betyder i praksis, at beredskabsmæssigt er den dansk-tyske grænse væk, og det betyder, vi kan få hjælpen hurtigt”

    Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er der dog lagt op til en mild december, hvor vejret kommer til at være forholdsvist roligt, årstiden taget i betragtning. Det glæder Jarl Vagn Hansen:

    ”De sidste par år har vi måttet lide en smule over vejret, forstået på den måde, at vi har fået meget vind og vand. Det ser ikke ud til, at det bliver så slemt i år, men ligegyldigt hvad, så er kan vi rykke ud og gøre en forskel, hvis det bliver nødvendigt.”