I dag har redningsberedskabet stor viden om, hvordan de både slukker og forebygger brande. Men med en verden i rivende udvikling, hvor ny teknologi og komplekse byggerier farer frem, må redningsberedskaberne følge med.
Endnu et vigtigt skridt er nu taget mod, at redningsberedskaberne fremadrettet bliver bedre klædt på i forhold til fremtidens nye opgaver. Danske Beredskaber har nemlig indgået et samarbejde med DTU Constructs brandgruppe om erfaringsudveksling omkring brand og indsats.
Hos DTU Constructs brandgruppe byder Lars Schiøtt Sørensen, Associate Professor, Ph.D. Head of study (MiB) og Frank Markert, der er Associate Professor, Ph.D. og Head of DTU Firelab det nye samarbejde velkommen.
– Vi ser meget frem til samarbejdet med Danske Beredskaber. Det giver os en unik mulighed for at koble praksis med forskning fra ind- og udland. Lige nu sker der rigtig mange ting i Danmark, der har betydning for redningsberedskabets arbejde, og vi vil gerne bidrage til, at redningsberedskabet også kan slukke brande fremadrettet, selv om der fx kommer nye energiformer til, lyder det fra Lars Schiøtt Sørensen.
Netop redningsberedskabernes fremtidige opgaveløsning er også noget, der ligger beredskabsdirektør Rasmus Storgaard fra Beredskab Øst på sinde.
– Nye energiforsyningsmuligheder kommer til, og byggeriet bliver mere og mere komplekst. Det stiller nye krav til os som redningsberedskab. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi har indgået i et samarbejde med DTU Construct, så vi også ad den vej har mulighed for at få viden fra forskning, som vi kan bruge i vores arbejde fremadrettet, siger Rasmus Storgaard, der er Danske Beredskabers repræsentant til møderne hos DTU.
Deltagere fra andre myndigheder såsom Beredskabsstyrelsen og Social- og Boligstyrelsen også er inviteret til at være med. Gruppen regner med at afholde to til fire dialogmøder om året, hvoraf det første allerede har fundet sted den 9. marts.
Her var der fokus på brintteknologier og sikkerhed; et område der er i rivende udvikling i Danmark, hvor flere Power to X-anlæg (PtX) skyder op rundt omkring i landet. Som redningsberedskab er det derfor vigtigt at se nærmere på, hvilke indsatsscenarier og uheldskonsekvenser man kan forvente med brint og PtX-teknologier i fremtiden.
– Hvordan skal vi tilrettelægge vores indsats, hvis et anlæg i værste fald eksploderer, eller hvis der pludselig står en 30 meter stikflamme ud fra sikkerhedsventilen på tanken af en lastbil midt på motorvejen? Der er mange scenarier, vi skal se ind i, og som har kæmpestor betydning for både vores forebyggende og indsatstaktiske arbejde, fordi mange nye opgaver kommer til som led i den grønne omstilling og pga. klimaforandringer, fortæller Rasmus Storgaard.
Hos Danske Beredskaber glæder vi os meget til det fremtidige samarbejde.