Ansatte sætter aftryk på risikobaseret dimensionering i Sydøstjyllands Brandvæsen

14. juli 2016

Om blot en måned fremlægger Sydøstjyllands Brandvæsen sin nye risikobaserede dimensionering. En plan, der skal danne grundlaget for arbejdet i det sydøstjyske beredskab i årene fremover.

Det er dog ikke kun beredskabets ledelse, der har haft mulighed for at sætte sit aftryk på planen. Også medarbejderne er blevet inddraget i processen og arbejdet med den risikobaserede dimensionering. Det fortæller viceberedskabschef i Sydøstjyllands Brandvæsen, René Hemberg.

”Det er første gang, vi har prøvet at inddrage medarbejderne i så udstrakt grad, som tilfældet er her. Men det har været et meget bevidst valg fra vores side, at vi ønsker at involvere de mennesker, som vores valg har betydning for.”

Positiv respons fra medarbejdere

Ledelsen hos Sydøstjyllands Brandvæsen har undervejs i arbejdet med den risikobaserede dimensionering besøgt samtlige brandstationer i området for at sætte medarbejderne grundigt ind i processen.

”Vi har været åbne omkring, hvor langt vi var, hvordan vi udarbejdede dimensioneringen, og hvilke forudsætninger vi lavede den på baggrund af. Samtidig dykkede vi ned i statistikkerne sammen med medarbejderne for at give dem et overblik over situationen,” siger René Hemberg.

Derudover har beredskabet afholdt workshops for tillidsfolk og stationsledere. Her har de kunnet komme med input til en række opstillede scenarier for den fremtidige struktur i det sydøstjyske beredskab.

”Alle har taget rigtig godt imod det her initiativ. Vi har fået nogle gode, konstruktive og konkrete indspark til processen, så det er bestemt noget, vi har kunnet bruge i det videre arbejde med den risikobaserede dimensionering.”

Inspiration til nye måder at arbejde på

Et af ønskerne fra ledelsens side er, at Sydøstjyllands Brandvæsen bliver mere innovativ og nytænkende – både når det handler om arbejdsgange og udstyr.

Derfor inviterede beredskabet på en inspirationstur for tillidsfolk, stationsledere og entreprenører under arbejdet med den risikobaserede dimensionering. På inspirationsturen fik de inviterede et indblik i nye, smarte løsninger på alt fra køretøjer til et bedre arbejdsmiljø.

”Vi vil gerne være innovative i vores tilgang, samtidig med at vi har fokus på kvalitet og faglighed. Derfor har det været vigtigt for os at tage vores folk med rundt og vise dem, hvad der findes af nye muligheder og andre måder at arbejde på,” siger René Hemberg.

En af de konkrete løsninger, som beredskabet arbejder på, er at anskaffe køretøjer, der er både mindre og hurtigere. Det vil ikke blot lette arbejdsgangene på brandstationerne, men også komme borgerne til gavn.

”Vi kigger på, om det nødvendigvis er store, tunge lastbiler med stor vandmængde og store slanger, der skal komme først frem til borgerne. Det kunne godt være, at man i stedet skulle sende en lidt mindre bil med mere moderne slukningsmetoder, som kan komme hurtigere ud til borgerne,” siger han.

Op i helikopteren

René Hemberg påpeger, at det har været en god oplevelse at inddrage medarbejderne under arbejdet med den risikobaserede dimensionering. Både for at få andre vinkler på de udfordringer, som Sydøstjyllands Brandvæsen står overfor, men også for at blive bekræftet i, at det samlede beredskab er på vej i samme retning.

”Det har været rigtig positivt at opleve, at vores grundlæggende syn er ens. Vi er enige om, at det er beredskabsfagligheden, der er i højsædet. Når det er sagt, er der selvfølgelig forskel på, hvor højt man flyver i helikopteren, og vi i ledelsen skal selvfølgelig have det store forkromede overblik over området, mens de enkelte stationer naturligvis er meget fokuseret på, hvordan det specifikt ser ud hos dem.”

Midt i august fremlægger beredskabets ledelse et bud på den risikobaserede dimensionering, som herefter skal sendes i høring. René Hemberg ser frem til at vise medarbejderne resultatet af det hårde arbejde.

”Jeg håber, at vores folk kan se, at vi har lyttet til dem. Det kan sagtens være, at der er ting, de ikke er tilfredse med, men mit håb er, at de kan se, de er blevet involveret, og at de kan se fornuften i det, vi har lavet. Måske er de ikke enige, men jeg håber, at de kan se, at det fagligt giver mening.”

 

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken