Søg
Close this search box.

Frygt ikke for brandsikkerheden på danske campingpladser

12. juli 2016

Sidste tirsdag blev 43 mobilehomes på kort tid forvandlet til aske på den italienske campingplads Pra delle Torri i kystbyen Caorle. Det skete, efter en campist havde glemt et tændt stearinlys. Heldigvis kom ingen personer noget til.

I kølvandet på branden har flere kritiseret campingpladsen i det nordlige Italien for ikke at have styr på brandsikkerheden. Mangel på ildslukkere og sen alarmering af brandvæsnet er blot nogle af de ting, som campingpladsens beboere har peget på. Andre har stillet spørgsmålstegn ved, om der generelt er for dårlig brandsikkerhed på campingpladser.

Herhjemme bør debatten om brandsikkerhed dog ikke afholde feriegæsterne fra at besøge de danske campingpladser. Det mener beredskabsinspektør fra Sydøstjyllands Brandvæsen, Søren Sonne.

”Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, for tingene kan jo hurtigt accelerere i tilfælde af voldsomt stormvejr eller lignende, hvor der samtidig opstår en brand, og så er det klart, at der kan ske en brandspredning. Men som udgangspunkt er brandsikkerhedsniveauet på de danske campingpladser fornuftigt, og kravene til afstande mellem hytter og campingvogne er med til at minimere risikoen for storbrande,” siger han.

Krav om brandslukningsudstyrDSC_0018

I Danmark foreskriver campingreglementet, at de danske campingpladser skal efterleve en række krav til brandværnsforanstaltninger. Brandværnsforanstaltningerne er med til at højne sikkerheden for campingpladsernes gæster.

Et af kravene er, at campingpladserne sørger for en afstand på minimum tre meter mellem campingvogne og fem meter mellem hytter.

”Sikkerheden øges ganske enkelt ved, at der bliver længere mellem bygningerne. Skulle der opstå en brand i en hytte eller en campingvogn, vil strålevarmen have meget sværere ved at antænde naboens bolig, når man overholder afstandskravene,” siger Søren Sonne.

Et andet krav til campingpladserne er, at der er remedier til brandslukning for hver 75 meter. Typisk opsætter man håndsprøjtebatterier eller trykslukkere, og mange steder findes der også branddaskere til at slukke den lille græs- eller lyngbrand med.

Gode huskeregler til campisterne

Selv om campingpladserne tager deres forholdsregler, når det handler om brandsikkerhed, er der flere ting, campisterne selv kan gøre for at minimere risikoen for brand.

”Pas på med åben ild. Det er hyggeligt at grille, og det hører sig også til, når man er på campingferie, men det er vigtigt at holde godt øje med grillen og ikke gå fra den, før den er kold. Det samme gælder stearinlys, som man altid skal holde under opsyn,” siger Søren Sonne.

DSC_0029Samtidig er det vigtigt, at man som campist tjekker sin gasinstallation med jævne mellemrum.

”Nogle campingpladser kræver, at campisterne kan fremvise en gasattest på deres installation, som ikke må være mere end et par år gammel, mens det andre steder ikke er et krav. Uanset hvad er det dog et rigtigt godt råd at få lavet et gennemsyn på gasinstallationen indimellem, så man ikke risikerer at blive forgiftet i sin egen campingvogn,” siger han.

Et sidste råd fra beredskabsinspektøren er at købe en ekstra røgalarm, som man kan have med på campingferien.

”Hav den med i tasken og læg den løst på et skab eller i et værelse. På den måde bliver du hurtigere adviseret om røg eller brand, ikke mindst om natten, og kan komme ud i tide,” siger Søren Sonne.

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken