Beredskabets indsats på Børsen var kompliceret og risikofyldt

27. august 2024

På Årsmødet i Danske Beredskaber 10. og 11. september fortæller Hovedstadens Beredskab om håndteringen af den dramatiske brand på Børsen, og så gør militæranalytiker Jeanette Serritzlev deltagerne klogere på, hvordan information anvendes som våben i moderne krigsførelse.

Når det samlede civile beredskab mødes til Årsmødet i Danske Beredskaber 2024 i Aalborg venter der deltagerne en faglig gennemgang af den omfattende brand i Børsen den 16. april fra Beredskabsdirektør ved Hovedstadens Beredskab Jakob Vedsted Andersen og operationschef og indsatsleder Tim Ole Simonsen.

Tim Ole Simonsen var den første indsatsleder der trådte ind under Dragespiret efter alarmen lød midt i et vagtskifte på Københavns Hovedbrandstation klokken 7.36 en tirsdag morgen, og det blev begyndelsen på en lang og udfordrende indsats for beredskabet i og omkring København.

-Indsatsen i Børsen er en af de mest komplicerede og omfattende indsatser jeg har deltaget ved i min lange karriere. Vi indsatte i løbet af meget kort tid store styrker, og formåede ved en risikofyldt indsats at standse brandens udbredelse i bygningen. Alle på stedet ydede en formidabel indsats, også i den langvarige indsats med værdiredning, efterslukning og stabilisering, fortæller Tim Ole Simonsen, som på Årsmødet fortæller om sine faglige dispositioner i forbindelse med Branden på Børsen.

Medierne var ligesom som beredskabet massivt til stede ved Børsen, og her handlede en stor del af historien om bevarelsen af den danske kulturarv. På årsmødet sætter Beredskabsdirektør ved Hovedstadens Beredskab Jakob Vedsted Andersen det lange lys på arbejdet med at forebygge brand i fredede og ikoniske bygninger, så vi kan forhindre at mere kulturarv går op i røg i fremtiden.

-Branden i Børsen vil blive skrevet ind i historiebøgerne. Børsen er den første bygning i Danmark der blev fredet, kulturværdien skal måles nationalt, ja endda internationalt. Vi formåede med en kæmpe indsats at redde næsten halvdelen af Børsen og de mange uvurderlige genstande i bygningen, siger Jakob Vedsted Andersen som på Årsmødet vil tale om den brede indsats i forbindelse med branden i Børsen, der i høj grad blev en succes, fordi Hovedstadens Beredskabs fik hjælp og støtte fra mange partnere.

Cyber-krigsførelse
Sikkerhedssituationen i Europa har på kort tid ændret sig markant, og også i Danmark skal vi forholde os til, at truslen fra hybride angreb er stigende. Men hvad er et hybridt angreb egentlig, og hvad bliver de umiddelbare konsekvenser – særligt set med beredskabets briller?

Informationskrigen er i fuld gang, og det er en form for politisk krigsførelse, som indgår i et dynamisk samspil med statens fire klassiske magtinstrumenter: diplomati, information, militær og økonomi. Jeanette Serritzlev, Militæranalytiker Cand.mag. & MMS og forfatter til bogen ”Informationskrig” gør den 10. september årsmødedeltagerne klogere på, hvordan beredskaberne kan ruste sig til cyber-krig.

-Alle taler om hybride trusler. Men hvad dækker begrebet egentlig over? Hvilke konkrete hybride trusler er mest sandsynlige i en dansk kontekst? Og kommer truslen udelukkende fra Rusland?, lyder det i oplægget fra Jeanette Serritzlev, som i sit foredrag vil indkredse, hvilke krav det nye trusselsbillede stiller til Danmarks robusthed og beredskab.

Når Årsmødet 2024 finder sted, vil vi formentlig være meget klogere på, hvordan det civile beredskab i Danmark skal indrettes i fremtiden, og derfor vil der onsdag den 11. september under årsmødet blive afholdt en højaktuel debat med nogle af de vigtigste aktører omkring fremtiden for det civile beredskab med baggrund i den politiske virkelighed, der på dagen kan betyde, at det civile beredskab kan være hjemmehørende i et nyt, dedikeret ministerium. Deltagerne i debatten vil blive offentliggjort, når der kommer nærmere klarhed over den politiske situation.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har takket ja til at afholde festtalen tirsdag aften den 10. september, men der tages forbehold for, at der grundet den politiske situation kan forekomme ændringer i programmet.

Tilmelding til Årsmødet 2024

Se programmet for Årsmødet i Danske Beredskaber 2024 under billederne. 


Program for Årsmødet 2024:

Tirsdag 10. september

Kl. 08.00                Udstillerne bemander stande og gør klar til Årsmøde.

Kl. 09.00                Officiel åbning foran teltet. Dørene åbner til teltet.

Kl. 10.00                 Fagligt oplæg ‘Børsen brænder…’

Sådan lød overskrifterne i alle danske (og en del udenlandske) medier den 16. april 2024 om morgenen. Hovedstadens Beredskab fortæller om den operative indsats, de konkrete udfordringer med og de mange læringer af en hændelse, som man ikke oplever hvert år. Hør om de indsatstaktiske overvejelser, og hør både indsatspersonellets og indsatsledelsens tanker undervejs. Og så sætter vi det lange lys på – for hvordan passer vi godt på vores kulturarv, og bliver bedre til at forebygge brand i fredede og ikoniske bygninger?

Ved Beredskabsdirektør i Hovedstadens Beredskab, Jakob Vedsted Andersen og Tim Ole Simonsen, Operationschef og Indsatsleder ved Hovedstadens Beredskab.

Kl. 11.45 – 13.00     Frokost.

Kl. 13.30                  Fagligt oplæg ‘Hvis hybridkrigen kommer…’ 

Sikkerhedssituationen har på ganske kort tid ændret sig markant, og også i Danmark skal vi forholde os til, at truslen fra hybride angreb er stigende. Men hvad er et hybridt angreb egentlig? Hvor stor er sandsynligheden for, at det sker i Danmark, og hvilken form vil det i givet fald sandsynligvis have? Og hvad bliver de umiddelbare konsekvenser, særligt set med beredskabets briller.

Ved Jeanette Serritzlev, Militæranalytiker Cand.mag. & MMS

Kl. 16.00                Udstilling lukker for i dag.

Kl. 18.00                Ankomst og velkomstdrink til festmiddag.

Kl. 18.30 – 21.00   Festmiddag med enkelte indslag undervejs, heriblandt festtale fra Danmarks nye minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen (V).

Herefter egen tid i Aalborg.

Onsdag 11. september

Kl. 09.00                 Udstilling åbner.

Kl. 10.00                  Fagligt oplæg: Bagsiden af den grønne omstillings-medalje 

Den grønne omstilling giver nye energiformer og helt nye vilkår for hvordan energi transporteres, lagres og benyttes. Alt sammen er det godt for klimaaftrykket. Men der er en bagside af medaljen. De nye energiformer, deres transport og lagring, skaber nye udfordringer for beredskabet, hvis noget går galt. Risikoprofilen for de nye anlæg er væsentlig anderledes, end det vi har kendt fra tidligere, og reguleringen på området er endnu ikke oppe i samme hastighed, som den grønne omstilling selv er. Hør hvad det er beredskabet kan stå over for, når Nordjyllands Beredskab beretter om sine erfaringer fra en brand i et BESS-anlæg på Skagen Havn den 3. august i år.

Ved Thomas Bach Sørensen, Beredskabsinspektør og Indsatsleder Nordjyllands Beredskab og Anders Brosbøl, leder forebyggende afdeling i Nordjyllands Beredskab

Kl. 11.45 – 13.00      Frokost.

Kl. 15.00                  Udstilling lukker. Nedtagning af stande mv. herefter.

 

 

Tilmelding til Årsmødet 2024

Om Årsmødet i Danske Beredskaber
Danske Beredskabers årsmøde har eksisteret siden 1954, hvor det blev afholdt første gang i Fredericia. De efterfølgende år gik værtskabet på skift rundt i landet, men siden 2017 har Årsmødet været afholdt i Odense, men i 2024 flytter Årsmødet for en kort bemærkning lokation, hvilket skyldes afholdelsen af den store internationale begivenhed World Firefighters Games, som ligeledes finder sted i Aalborg.

Årsmødet finder sted den 10. og 11. september centralt på Aalborg Havn (Musikkens Plads), mens World Firefighters Games foregår 7. – 14. september på mange lokationer rundt om og i Aalborg.

Tilmeldingen til årsmødet er åben frem til den 30. august.

Tilmelding som deltager, standholder eller udstiller kan ske via linket 👇

Tilmelding til Årsmødet 2024

I Danske Beredskaber ser vi frem til to spændende dage med beredskabet i fokus.

Ved spørgsmål til deltagelse eller i forhold til forespørgsler fra pressen eller andet kan Danske Beredskaber kontaktes på mail: post@danskeberedskaber.dk – og ellers kan du finde den relevante kontaktperson her.

Vel mødt i Aalborg 10. og 11. september 👨‍🚒 👩‍🚒

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken