Også nytåret 2017/2018 blev en travl omgang for landets kommunale beredskaber. Til sammen havde de 24 beredskabsenheder 451 kørsler i nytårsdøgnet, viser den endelige opgørelse.
De mange kørsler til alt fra brand i biler og containere til stråtækte ejendomme og halmoplag udgjorde dog langt fra den største udfordring for beredskaberne på nytårsaften og -nat. Flere steder mødte brandfolkene nemlig stor modstand mod deres tilstedeværelse og blev beskudt med fyrværkeri.
På landsplan oplevede beredskaberne 20 episoder, hvor enten mandskab eller biler blev ramt af fyrværkeri.
”Det er dybt paradoksalt, at de, der uegennyttigt trodser allerede farlige barrierer for at gøre en positiv forskel ved en ulykke, sikre vores tryghed og passe på os alle sammen, som tak bliver gjort til genstand for hadske angreb og beskydning,” siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.
Konsekvenser af fyrværkeriangreb rammer alle
Værst gik det ud over Østjyllands Brandvæsen og Hovedstadens Beredskab, der hver oplevede syv fyrværkeriangreb på enten biler eller mandskab. Men også hos Slagelse Brand & Redning, Midtjysk Brand & Redning, Beredskab Øst og Østsjællands Beredskab oplevede mandskabet at blive beskudt med fyrværkeri.
”Enhver, når man ser bort fra gerningsmændene, kan nok sætte sig ind i, at sådanne angreb gør en del ved motivation, tryghed og arbejdsglæde. Selv for dygtige brandfolk, der leverer deres indsats med dedikeret stolthed og normalt uden at vige for noget,” siger Bjarne Nigaard.
I flere situationer måtte brandfolkene trække sig væk fra områder, hvor der ellers var brug for deres hjælp. Andre steder nåede brandfolkene slet ikke frem til skadestedet, fordi politiet vurderede, at området var for farligt at færdes i.
”De håbløse fyrværkeriangreb mod beredskabet har ikke udelukkende konsekvenser for mandskab og materiel, men også for alle os andre. For selvfølgelig skal vores folk kunne være sikre under indsats – og hvis det kræver, at man må afvente, at politiet sikrer et område, er vi nødsaget til at udskyde indsatsen og afvente dette, med mindre der decideret er menneskeliv på spil. Med den risiko, at hændelsen når at udvikle sig til at være fem udbrændte biler i stedet for én eller en nedbrændt bygning sammen med den oprindeligt antændte container,” siger Bjarne Nigaard.
Der skal findes en løsning
Han opfordrer til, at alle parter med andel i problematikken sætter sig sammen og forsøger at finde en løsning i tide, og inden det koster dyrt.
”Hver eneste gang en raket fyres af mod en brandmand, er det et eklatant fejlskud. En total forbier i forhold til anstændighed og intelligens og helt skudt ved siden af enhver form for fornuft og acceptabel adfærd. Mit forslag er, at forældre, sociale myndigheder, politi, politikere og alle andre med andel i problematikken sammen med os gør sig overvejelser om, hvordan vi kan komme tendensen til livs.”