Søg
Close this search box.

Nordjyske brandmænd er begejstrede for vaskevogn på hjul

11. januar 2018

Det er tre år siden, at beredskabsmester Tommy Johansen fra Nordjyllands Beredskab fik en god idé. Han ville lave et specialkøretøj med rengøringsfaciliteter, der kunne rykke med brandmændene ud på indsats.

Formålet med at have rengøringsfaciliteter på hjul er at reducere risikoen for både kendte og ukendte konsekvenser af røgpartikler og andre stoffer på brandmændenes hud efter indsats.

”Vi ved ikke, om arbejdet som brandmand øger risikoen for kræft. Men igennem mere end 30 år som brandmand har jeg oplevet flere kolleger blive syge. Det køretøj, vi har lavet, er med til at minimere den tid, brandmændene har røgpartikler og andre stoffer på huden, og det er helt sikkert et skridt i en sundere og mere sikker retning,” siger Tommy Johansen.

Brandmænd med på råd

Et køretøj som det, Nordjyllands Beredskab har købt, er ikke noget, der står i garagen hos forhandlere af hverken lastbiler eller beredskabsudstyr.

Derfor har Tommy Johansen haft et tæt samarbejde med leverandøren om at designe bilen gennem de sidste tre år, så den lever op til brandmændenes behov.

”Vi har lavet flere prototyper undervejs. Først den helt simple, hvor vi med tape på gulvet lavede et omrids af vognen og rummene i den. Senere lavede producenten en prototype med vægge, så vi havde mulighed for at teste, om rummene havde den rigtige størrelse,” siger han.

Hele vejen igennem har beredskabets brandmænd været involveret i processen med at bygge køretøjet. Tommy Johansen er ikke i tvivl om, at inddragelsen af brandmændene har været med til at give dem en stærk følelse af medejerskab.

”Det er brandmændene, der skal bruge vognen til daglig, og derfor har det været meget vigtigt for os, at de har kunnet komme med forslag og input. En af brandmændene bemærkede blandt andet, at der manglede en hylde til smykker i brusekabinen, og det har vi selvfølgelig fået sat op.”

Flere fordele

Den endelige udgave af køretøjet er indrettet i tre zoner. Uren zone, rengøringszone og ren zone. Brandmændene pakker den beskidte branddragt ned i uren zone, går i bad i rengøringszonen og tager rent tøj på i ren zone.

”En af de helt store fordele ved køretøjet er, at det også under selve indsatsen er muligt for brandmændene at få en ren branddragt på. Indimellem kan det være nogle lange indsatser, de er ude på, og de risikerer at komme til at fryse. Derfor betyder det meget, at de kan få nyt tøj på, for det forlænger ganske enkelt deres ydeevne, når de ikke skal bruge energi på at holde varmen,” siger Tommy Johansen.

Køretøjet indsættes automatisk ved alarmer, hvor der meldes om røgfyldte rum. Ved andre hændelser er det den pågældende indsatsleder, der vurderer, om der er behov for rengøringsfaciliteter på skadestedet.

”Man kan sagtens opleve, at der eksempelvis ved en heftig bilbrand vil være så stor røgudvikling, at der er behov for at sende køretøjet ud til skadestedet. Derfor kan indsatslederen altid rekvirere den, hvis han vurderer, at det er nødvendigt. Vi kører den hellere ud en gang for meget end en gang for lidt,” siger Tommy Johansen.

Positive tilbagemeldinger

De seneste tre års arbejde med at bygge køretøjet har ikke alene givet Nordjyllands Beredskab en række gode erfaringer. Det har også kastet en radikal kulturændring af sig, fortæller Tommy Johansen.

”Der er sket så meget med brandmændenes holdning til sundhed på de tre år. Hvis det lugter det mindste af røg i garagen i dag, er brandmændene straks i gang med at finde ud af, hvad det skyldes. Den adfærd så vi ikke for bare få år siden, så der er virkelig sket meget. Det er rigtig positivt,” siger han.

Og brandmændene er glade for det nye køretøj, der i daglig tale kaldes CSU (Crew Service Unit).

”De første tilbagemeldinger, vi har fået, er overvældende positive. Brandmændene har fået testet køretøjet flere gange, da vi desværre har haft nogle store brande i den seneste måned, og de er ovenud tilfredse. Det gør mig rigtig glad, at det, vi har arbejdet på i flere år, viser sig at gøre en forskel,” siger Tommy Johansen.

Køretøjet har kostet cirka 2,5 millioner kroner.

Relaterede nyheder

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Claus Bo Nielsen, Beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen har været hårdt ramt af afgangstidskravet på fem minutter. 18. juni forklarede han Folketingets forsvarsudvalg, hvorfor en afskaffelse af kravet kan medvirke til at bevare de vigtige lokale stationer rundt i landet. Hos Danske Beredskaber ser man afskaffelsen af afgangstidskravet som en levetidsforlængelse af deltidsmodellen, og i bestyrelsen […]

Få nyhedsbrev i indbakken