Brandkadetter højner brandsikkerheden hos ældre og udsatte

19. november 2024

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem. 

Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele landet på at ændre, når de hen over vinteren for fjerde år i træk stemmer dørklokker og tilbyder at opsætte en gratis røgalarm hos ældre og udsatte borgere.

Røgalarmer redder liv, og målet med projektet ’Beredskabet banker på’, der støttes af TrygFonden, er via unge brandkadetters opsøgende indsats at højne brandsikkerheden hos de ældre medborgere, der er overrepræsenteret blandt de 50 danskere, der i 2023 omkom i en dødsbrand. Mere end 90 procent af dødsbrandene i Danmark de seneste 10 år har fundet sted i private hjem, og ifølge rapporten ’Dødsbrande i Danmark 2019’ var der ikke opsat røgalarmer i 74 procent af de hjem, hvor de tragiske brande fandt sted

Røgalarmer tilsluttet elnettet har været et krav i nye boliger bygget efter 2004 imens opsætningen af de livreddende alarmer i boliger taget i brug før 1. december 2004 skal ske frivilligt, og her kan brandkadetterne i projektet ’Beredskabet banker på’, hjælpe ældre og udsatte til højere brandsikkerhed.

– Vi ved, at røgalarmer er utrolig effektive til at advare om brand i hjemmet, men desværre er der stadig en del borgere, som ikke har en røgalarm derhjemme. Vores projekt har fokus på at skabe dialog mellem borgere og beredskabet for at øge bevidstheden om brandsikkerhed dér, hvor risikoen for dødsbrande er størst; nemlig i hjemmet, siger projektchef i Unge i Beredskabet, Maria Wiktoria Karolini.

Lokal tryghed

Iklædt uniformer fra det lokale beredskab har de danske brandkadetter i de sidste tre år ringet på dørene i 22 boligområder rundt i landet, og bevæbnet med gode argumenter om brandforebyggelse og en svupper til opsætning af brandalarmen har de unge hjulpet med at nedsætte antallet af dødsbrande i Danmark.

Ungdomsbrandkorpsene i Slagelse og Helsingør er blandt de unge brand-kops, der i vinteren 2024-25 er en del af projektet ’Beredskabet banker på’, så i december vil mange ældre og udsatte borgere i lokale boligområder kunne se frem til at de unge deltagere i projektet banker på døren og tilbyder at opsætte en gratis røgalarm eller at tjekke om beboernes nuværende røgalarm virker, som den skal.

Brandkadetterne er mellem 13 og 18 år gamle, og de bliver i deres fritid undervist af lokale brandfolk i ungdomsbrandkorpset, hvor de er ambassadører for beredskabet og hvor de bidrager til at øge trygheden i lokalområdet gennem direkte oplysning om brandforebyggelse og brandsikkerhed til den enkelte beboer.

I de år ’Beredskabet banker på’ har eksisteret, har de unge brandkadetter sat røgalarmer op i halvdelen af de hjem, hvor de har banket på døren, og det er i alt blevet til opsætning og tjek af mere end 6.000 røgalarmer, og ifølge Maria Wiktoria Karolini er der med vinterens komme god grund til at åbne døren.

– Det er vigtigt at sætte fokus på brandforebyggelse og vigtigheden af en funktionel røgalarm, så vi kan undgå de farlige brande i hjemmet, ikke mindst nu hvor vi går ind i den mørke vintertid hvor der hygges indendørs med levende lys, ekstra gang i komfuret og hjemmebag i ovnen, siger Maria Wiktoria Karolini.

Årsagerne til dødsbrande i private hjem kan være mange, men blandt de mest hyppige er rygning, madlavning og levende lys. Projekt ’Beredskabet banker på’ er udviklet af Unge i Beredskabet i samarbejde med Brandsikker Bolig i regi af Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber med støtte fra TrygFonden.

 

Fakta om dødsbrande:

  • I 2023 omkom i alt 50 personer i dødsbrande, hvilket er 8 færre omkomne end i 2022
  • Rygning er den primære formodede årsag til dødsbrande
  • Mænd og aldersgrupperne fra 50 år og opefter er overrepræsenteret blandt de omkomne

 

Rapporterne: ‘Dødsbrande i Danmark 2019’ og ‘Brand og røgalarmer i danske hjem 2020’ viser, at:

  • Mere end 90 % af dødsbrande de sidste 10 år har fundet sted i private hjem
  • 45 % af dødsbrandene i perioden 2014-2019 forekom i etageejendom
  • 23 % af danskere har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, heraf bor de fleste i lejlighed
  • Kun i 26 % af de boliger, hvor der i 2016-2019 var dødsbrande, var der opsat en røgalarm
  • Af disse røgalarmer var det kun 15 % af dem, der reelt fungerede 

 

Projekt ’Beredskabet banker på’ har i projektets første 3-årige levetid:

  • Opsat eller tjekket over 6000 røgalarmer i private hjem
  • Givet over 10.000 husstande viden om brandforebyggelse- og sikkerhed
  • Haft brandkadetter fra 34 korps rundt med røgalarmer i hele Danmark

 

Om Unge i Beredskabet

Unge i Beredskabet er en landsorganisation, som samler og varetager arbejdet med alle børn og unge med interesse for brand og redning. Unge i Beredskabet er et inkluderende socialt fællesskab af brandkadet-, ungdoms- og juniorbrandkorps på tværs af landet, der tilbyder børn og unge viden, oplevelser og kompetencer inden for brand og redning.

I projekt ’Beredskabet banker på’ er korpsenes brandkadetter, med deres faglige viden i rygsækken, de udførende brandforebyggere, der opsætter røgalarmer i borgernes hjem og skaber dialog om brand og brandforebyggelse med udgangspunkt i materiale fra Brandsikker Bolig.

Brandsikker Bolig, som er samarbejdspartner i projektet, er udviklet af Beredskabsstyrelsen og er et brandforebyggelseskoncept med gennemarbejdet materiale, der blandt andet har fokus på brandforebyggelse i borgerens hjem og korrekt opsætning af røgalarmer. Danske Beredskaber, Falck og Beredskabsforbundet står bag Unge i Beredskabet med støtte fra Forsvarsministeriet.

Se www.ungeiberedskabet.dk og www.danskeberedskaber.dk. for yderligere informationer.

 

 

 

 

 

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken