Det kommunale brandvæsen leverer tryghed tæt på

24. juni 2024

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne.

Bilnøglen er blevet væk, og dit lille spædbarn sidder inde i autostolen og skriger af sult.

Hvem kan komme og hjælpe i sådan en situation? Det kan dit lokale brandvæsen.

Din gravhund er løbet ind i en rævekule, og du kan ikke få den kaldt ud igen. Hvem kan gøre noget? Det kan dit lokale brandvæsen.

Du har på din gåtur bevæget dig ned ad en skrænt, hvor du ender med at sidde fast i lerjorden. Hvem kan komme og grave dig fri? Det kan dit lokale brandvæsen.
Dette er tre eksempler på reelle opgaver, som TrekantBrands brandfolk blev kaldt ud til i løbet af 2023.

I alt blev det til 1877 udrykninger. Langt størstedelen handlede om brande, der skulle slukkes, men der var altså også opgaver, som måske ikke lige omfatter det, man forestiller sig, at en brandmand tager sig af.

TrekantBrand var til oversvømmelser, forureninger, færdselsuheld, personredninger og ikke mindst 138 såkaldte ”andre hændelser,” som kan være en nøgle, der er faldet i kloakken eller en person, der sidder fast i en elevator.

Brandmand og fødselshjælper

Deltidsbrandmand Kent Christiansen hilser her på Louise Ekelund og lille Valde, som Kent var med til at hjælpe til verden sidste år. Fotos: Maria Søgård Jørgensen
Deltidsbrandmand Kent Christiansen hilser her på Louise Ekelund og lille Valde, som Kent var med til at hjælpe til verden sidste år. Fotos: Maria Søgård Jørgensen

Otte ud af TrekantBrands 15 brandstationer er såkaldte deltidsstationer. Her har brandfolkene helt andre hovederhverv og rykker altså kun ud, når alarmen går. Så forlader de deres arbejdsplads, familien omkring aftensmadsbordet, eller springer ud af deres varme seng derhjemme midt om natten.

En af deltidsstationerne ligger i Vamdrup. Og selvom brandfolkene her ellers har rigeligt at se til med familieliv, job og fritidsinteresser, så har de meldt sig som brandmænd, fordi de gerne vil yde en indsats i lokalområdet og skabe tryghed tæt på.

Det betyder også, at de har sagt ja til at passe én af Region Syddanmarks akuthjælperbiler.

Det er altså brandfolk, der rykker ud som de første, når en borger i Vamdrup-området tilkalder en ambulance.

I 2023 rykkede brandfolkene i Vamdrup ud 265 gange. Det er kørsler, der ikke tælles med i TrekantBrands udrykninger med brandbilerne.

Ofte er det Kent Christiansen, der sidder bag rattet i akuthjælperbilen. Kent er til dagligt fuldtidstømrer, men altså også aktiv brandmand og akuthjælper. Én af de oplevelser, der har sat sig i hukommelsen hos Kent, var den morgen i marts 2023, hvor han endte med at assistere ved en uplanlagt hjemmefødsel.

Kent var kun lige trådt ind i det hjem, han var blevet kaldt ud til, da den gravide kvinde udbrød ’Nu føder jeg!’

-Hun nåede nærmest kun at lægge sig på sengen og få lidt ilt, så kom barnet ud. Det gik saftsusme stærkt, siger Kent Christiansen, som pakkede den lille nyfødte baby ind i en dyne og lagde den op på sin mors bryst.

Imens gik den rystede far rundt i køkkenet og vaskede op. Han er i dag dybt taknemmelig for den hurtige og kyndige hjælp, og barnets mor fortæller, at hjemmefødslen faktisk var en god oplevelse, som hun ikke ville have lyst til at skifte ud med en steril fødegang på sygehuset.

Frivilligt engagement

De frivillige brandfolk i Stepping bliver ikke så tit kaldt ud til brand. TIL gengæld kørte de i 2023 ud til 210 opgaver for Kolding Kommunes vejberedskab. Foto: Stepping Frivillige Brandværn
De frivillige brandfolk i Stepping bliver ikke så tit kaldt ud til brand. TIL gengæld kørte de i 2023 ud til 210 opgaver for Kolding Kommunes vejberedskab. Foto: Stepping Frivillige Brandværn

Fem af TrekantBrands stationer ligger syd for Kongeåen og dermed er det her frivillige, sønderjyske brandværn, der passer på lokalområdet.

For dem er det udrykningerne og dermed oplevelserne og muligheden for at hjælpe andre, der bærer lønnen i sig selv.

I en lille, rolig landsby som Stepping kan der dog være langt mellem udrykningerne, og derfor har brandfolkene sagt ja til at varetage Kolding Kommunes vejberedskab uden for kommunens almindelige åbningstider.

Det sendte dem i 2023 ud til 210 opgaver, hvor eksempelvis væltede træer eller huller i vejen er blevet håndteret.

”Turene med vejberedskabet har været med til at stille brandfolkenes ’sult” og virkelig gjort noget ved ånden her,” fortæller brandkaptajn i Stepping Mogens Høffner.

Hans frivillige kolleger i Rødding har specialiseret sig i naturbrande, som ikke er helt usandsynlige begivenheder på denne egn, hvor der ligger mange landbrug og opdyrkede marker.

De frivillige brandfolk i Jels har deres egen redningsbåd, som er klar til at blive sat i vandet, hvis badegæster ved Jels Sø skulle komme i ’havsnød.’

I det hele taget er hver station i TrekantBrand med til at løse vigtige og tryghedsskabende kerneopgaver i netop deres lokalområde.

Tryghed for de svageste

På fuldtidsstationen i Fredericia er der ikke kun heltids- og fuldtidsbrandfolk. Her er der også ansatte, som opsætter nødkald hos ældre borgere i byen, og nogle af disse nødkald bliver stillet direkte ind til vores vagtcentral, som sammenlagt tager imod op mod 500 henvendelser dagligt.

TrekantBrands busafdeling i Fredericia har næsten 600 kørsler dagligt.

Her transporteres børn, voksne og ældre med fysiske eller psykiske udfordringer til skole, genoptræning, på dagcenter eller noget helt fjerde.

Også her er brandvæsnet med til at skabe tryghed tæt på borgerne.

Blandt de specialer, som TrekantBrand varetager, er højderedning. Billedet her er fra en øvelse på den gamle Lillebæltsbro. Foto: Maria Søgård Jørgensen
Blandt de specialer, som TrekantBrand varetager, er højderedning. Billedet her er fra en øvelse på den gamle Lillebæltsbro. Foto: Maria Søgård Jørgensen

Fakta:
Trekantområdets Brandvæsen
Det fælles beredskab for Kolding, Billund, Vejen, Fredericia og Middelfart Kommuner
Antal indbyggere i området: cirka 260.000
Antal kvadratkilometers dækningsområde: cirka 2.400 km2
Antal stationer: 15 – heraf to fuldtidsstationer, fem frivillige stationer og ni deltidsstationer.
Antal udrykninger i 2023: 1877
Antal fuldtidsbrandfolk: 27
Antal deltidsbrandfolk: 206
Antal frivillige brandfolk: 109
Antal frivillige hjælpere (pionærtjeneste, forplejningstjeneste): 49
Antal frivillige droneberedskab: 6
Danske Beredskaber sætter i en artikelserie fokus på, hvordan de kommunale beredskaber rundt i Danmark skaber tryghed tæt på danskerne.

Artiklen er skrevet af Maria Søgård, TrekantBrand

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken