Søg
Close this search box.

Water Management Center vil træne beredskabet i håndtering af klimahændelser

21. juni 2024

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads.

Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også Roskilde Kommunes borgmester, Tomas Breddam.

Helt konkret har man bag brandstationen i Roskilde bygget et bassin med en diameter på 20 meter og en højde på 180 cm, hvori der kan simuleres håndtering af forskellige oversvømmelsessituationer i et stort område, hvor man kan styre vandets rasen, hvilket giver gode muligheder for at træne vandberedskabet i et sikkert miljø.

-Det er et projekt, der har været på vej siden stormen Bodil rasede i 2013. Nu står vi her endelig, med faciliteter, der er de eneste af sin art i Europa, hvor vi inviterer både danske og udenlandske kunder ind til at kunne teste deres udstyr, siger Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen på åbningsdagen den 18. juni.

Drivkraft for innovation
Water Management Center er bygget med henblik på at gøre videnspersoner, forskere, konsulenter, producenter og slutbrugere som beredskaber, virksomheder og foreninger klogere på brugen af midlertidige vandværn som watertubes og andet udstyr. Forskellige aktører, som fremover kan få træning i brug af eksisterende løsninger eller deltage i udvikling af nye mobile midlertidige foranstaltninger.

Og der er ifølge Roskilde Brandvæsen et stort behov for at forberede sig på stadig voldsommere klimahændelser, og her nytter det ikke kun at tænke langsigtet. I Roskildes beredskabsområde kæmpede man i 2013 med konsekvenserne af stormen Bodil, og havde man dengang haft et sted som Water Management Center, ville man være bedre forberedt.

-Når vi ser på klimaforandringerne, så er det klimaforandringer, der allerede har fået konsekvenser langs de danske kyster. Det her er stedet, hvor man kan træne de mobile, midlertidige løsninger inden man finder de permanente løsninger. Vi ved, at fra man konstaterer, at der er et problem, til der står noget færdigt, der går der 10 til 12. år, siger Lars Robétjé.

Lars Robétjé tror på, at Water Management Center bliver en drivkraft for innovation og læring i forbindelse med beredskaber og byers håndtering af vandrelaterede klimahændelser, og han ser frem til, at bassinet bliver fyldt op med mange aktører fra hele Europa.

-Med Water Management Center kan man lave en analyse på behovet i sit lokale område. Man kan bruge centeret til at skabe vished for, at man får indkøbt det rigtige udstyr, man kan teste sit udstyr og man kan træne sit lokale beredskab i brugen af det rigtige udstyr. På den måde minimerer man de skader, der ellers vil ske for vores borgere og virksomheder – og vi bliver alle nødt til at gøre noget i den periode der går, fra vi ser der er udfordringer på grund af klimaet, til vi finder de endelige løsninger, slutter Lars Robétjé.

Klik her for at læse mere om Roskilde Brandvæsens Water Management Center

Video, billeder og tekst af Jakob Tilma, jti@danskeberedskaber.dk 

Relaterede nyheder

Tårnby Kommunes grønne ambitioner føres an af en eldrevet rød Mercedes, der lynhurtigt kan omdannes til et kommandostade for brandvæsen, politiet og sundhedsmyndighederne. Optrækket er ikke til at tage fejl af men brølet fra motoren mangler, når indsatsleder Ole Mebus svinger sin røde Mercedes ud fra Tårnby Brandstation i Kastrup for som første mand på […]

Når du ringer 112 for at få hjælp til brand eller redning, så er det brandfolk fra en af det kommunale beredskabs 29 enheder landet over, der tænder de blå blink og kommer til undsætning. Det viser den netop offentliggjorte rapport ”Redningsberedskabet i tal 2023” at det kommunale beredskab gjorde 39.921 gange i 2023. Til […]

Gnister fra mejetærskere og andre maskiner er blandt de hyppigste årsager til markbrande i høstmånederne. SEGES Innovation, Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber opfordrer til jævnlig rengøring af høstmaskinerne.  Mange markbrande startes af en gnist fra høstmaskinerne, eller når maskinerne bliver for varme og antænder støv eller andet tørt materiale. Med en ny høstsæson for døren opfordrer […]

Få nyhedsbrev i indbakken