• Dansk projekt i Nordmakedonien mangler autosprøjte

    20. maj 2019
    De sidste 12 år har en gruppe danske beredskabsfolk og et nordjysk regionsmedlem med nordmakedonske rødder gennemført fire transporter til Nordmakedonien med brand- og redningskøretøjer. Til sommer skal gruppen af sted igen og leder derfor efter nogen, som vil donere en ældre, funktionel autosprøjte.

    3.000 kilometer med 70-80 kilometer i timen. Det er den tur, en gruppe danske beredskabsfolk og et nordjysk regionsmedlem med nordmakedonske rødder skal tilbagelægge denne sommer.

    Gruppen skal aflevere en vandtankvogn, en tanksprøjte og en autosprøjte i en lille flække uden for byen Tetevo i Nordmakedonien, hvor lokalbefolkningen er i gang med at indsamle materiel til at kunne drive en lokal brandstation. De seneste år har området oplevet meget tørre og varme somre og haft store problemer med at bekæmpe brande på bjergskråninger og i byens smalle gader. Samtidig er der sket en øget befolkningstilvækst i området.

    Det fortæller Johannes Holm Iversen, der er beredskabschef i Nordjyllands Beredskab. Han er en af de beredskabsfolk, der har været med på tidligere transporter til Nordmakedonien og skal af sted igen denne sommer.

    ”Vores donationer gør en kæmpestor forskel i de her yderområder af Nordmakedonien, hvor befolkningen har udfordringer nok med at skaffe fornødenheder til dagen og vejen. Myndighederne vil gerne oprette en brandstation i området, men har stillet krav om, at lokalbefolkningen selv skaffer materiel og køretøjer. Derfor har vi fået en ny anmodning fra området om humanitær hjælp,” siger Johannes Holm Iversen.

    En uvurderlig hjælp

    Ud over Johannes Holm Iversen består gruppen bag den humanitære beredskabshjælp i Nordmakedonien af Torben Christensen, der er tidligere brandchef i Falck, og nordjysk regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet, Medzait Ljatifi, som primært fungerer som tolk på turene.

    Tidligere har gruppen været af sted fire gange for at aflevere køretøjer og materiel til trængte områder i Nordmakedonien. På den første tur tilbage i 2007 blev gruppen af danske beredskabsfolk mødt med en vis skepsis fra de lokale nordmakedonere, da de troppede op med køretøjer og materiel, fortæller Johannes Holm Iversen.

    ”De havde før modtaget brugt udstyr, der viste sig at være dårligt eller slet ikke virkede. Men da de begyndte at trykteste de røgdykkerapparater, vi havde med, og gennemgå køretøjerne, kunne de jo godt se, at vi havde medbragt gode og funktionelle ting. Vi tester alt hjemmefra for at sikre, at vi leverer noget, der kan bruges.”

    Sidenhen har nordmakedonerne været utrolig taknemmelige, hver gang de danske beredskabsfolk har leveret materiel og køretøjer. I alt er der blevet doneret to ambulancer, en specialambulance, en lægeambulance, tre automobilsprøjter, tre vandtankvogne, en slangevogn, en mandskabsvogn og en betydelig mængde rednings- og hospitalsudstyr til området.

    ”Køretøjerne er ældre, men fuldt funktionsdygtige redningskøretøjer, der fortsat kan gøre god gavn i rigtigt mange år. Køretøjerne har typisk erstattet meget gammelt og nedslidt materiel i Nordmakedonien – noget fra tiden lige efter Anden Verdenskrig og noget lidt nyere, men alt sammen meget udtjent,” siger Johannes Holm Iversen.

    Det er henholdsvis Falck og Region Nordjylland, der har doneret alle køretøjer hidtil, og Falck donerer også denne gang to køretøjer. Derudover har den humanitære NGO Lions Club bidraget med betydelig økonomisk støtte til alle foregående transporter og gør det ligeledes til sommer. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation med klubber i 194 lande.

    Autosprøjte mangler

    Johannes Holm Iversen forventer, at næste tur til Nordmakedonien bliver i august eller september. Men for at turen kan gennemføres, skal der dels skaffes yderligere midler til at dække transportudgifterne og dels skaffes det sidste af de tre køretøjer, som skal med derned, nemlig en autosprøjte.

    Autosprøjten skal være en ældre model, der dog stadig er fuldt funktionsdygtig.

    ”Den skal selvfølgelig fungere upåklageligt, men derudover er det faktisk en klar fordel, at autosprøjten har nogle år på bagen, for nordmakedonerne har ikke mulighed for at servicere en nyere autosprøjte med dyr elektronik i,” siger Johannes Holm Iversen.

    Det er hans håb, at der kunne gemme sig en ældre autosprøjte på en af landets brandstationer, som ikke længere er i brug og dermed kan doneres til projektet. I så fald vil han gerne have besked.

    Johannes Holm Iversen kan kontaktes på telefon: 29 23 19 19 eller mail: jhi@kabelmail.dk.