Et Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab er en realitet

28. august 2024

Et nyt beredskabsministerium bliver taget godt imod af Danske Beredskaber, hvis medlemmer har ansvaret i alle indsatser i forbindelse med brand og redning i Danmark.

Et ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab har længe været et ønske for de kommunale beredskaber, som ser frem til, at det civile beredskab nu kommer til at høre hjemme i et civilt ministerium.

-Jeg glæder mig over, at der kommer politisk fokus på beredskabet, fordi der er nye trusler i det danske samfund, som skal håndteres på en ny måde. Men vi mangler vigtige svar på, hvilke styrelser, der flytter med over i det nye ministerium, og hvilken faglighed der kommer i det nye ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Præsentationen af det nye ministerium fandt sted i Spejlsalen på Christiansborg onsdag den 28. august, og ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) har danskernes sikkerhed høj prioritet i regeringen.

-Samfundssikkerhed og beredskab ligger mange danskere på sinde, lød det fra Statsministeren, som på pressemødet fortalte, at der er behov for et øget fokus på klima, cyberangreb, kritisk infrastruktur – ekstremt vejr, spionage og miljøtrusler, og at der er behov for at samle kapaciteter, der kan håndtere de mange udfordringer, der venter i fremtiden, hvis krisen rammer.

Udnævnelsen af en ny minister for det nye Samfundssikkerheds- og Beredskabsministerium kommer ifølge statsministeren til at ske den 29. august, når navnene på Regeringens nye ministre er blevet præsenteret for Kongen.

Formand for Venstre og Forsvarsminister Troels Lund Poulsen fortalte på pressemødet den 28. august, at det nye Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab kommer til at styrke det civile beredskab.

-Vi skal se på samfundets robusthed i forhold til de kriser, vi kan møde, fortalte Troels Lund Poulsen og uddybede, at man skal tage ved lære ved nogle af de ting, vi i Danmark har oplevet den seneste tid, hvor sektoransvaret flere gange har været sat alvorligt på prøve, hvilket ifølge Forsvarsministeren kunne have medført ”dramatiske konsekvenser”.

For at sikre samfundssikkerheden bedre, er det ifølge Troels Lund Poulsen vigtigt med et bedre samarbejde på tværs af sektorer, for ifølge ministeren kan det blive bedre, hvis det bliver koordineret – og selve koordinationen bliver en hovedopgave for det nye ministerium.

-Vi skal have bedre koordinering af relevante områder – det er et nyt ministerium for et område, som kommer til at få enormt store arbejdsopgaver de kommende år, forklarede Troels Lund Poulsen og henviste til at man i Regeringen har hentet inspiration til den nye sikring af samfundets robusthed i Sverige. Og ministeren lagde ikke skjul på, at der er behov for store ændringer i beredskabet.

-Samarbejdet mellem staten og det kommunale beredskab skal gentænkes, men det kommer vi ikke til at uddybe mere i dag, , lød det fra Troels Lund Poulsen under spørgetiden under pressemødet, hvor han også kom med en lille teaser forud for torsdagens ministerpræsentation.

-Der vil være opgaver, som vil blive styret derfra (Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab.red) – det er ikke bare en symbolsk ministerpost, lød det fra Forsvarsministeren.

Danske Beredskaber savner svar

I Danske Beredskaber er man tilfredse med de første udmeldinger fra Regeringen i forhold til oprettelsen af det nye Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab, men Bjarne Nigaard mangler stadig mange svar.

-Jeg savner svar på, hvad det dækker over, når forsvarsministeren siger, at den kommende minister skal koordinere indsatser på tværs. Kommer der de konkrete, nødvendige beføjelser til at træffe beslutninger på tværs af sektorer? Det ser vi frem til at få afklaret, lyder det fra Bjarne Nigaard.

I Danske Beredskaber står man nu klar til at hjælpe den kommende minister i gang med det vigtige arbejde med at få skabt et stærkt og handlekraftigt Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab.

-Vi ringer til den nye minister, straks navnet bliver præsenteret i morgen, så vi kan få sat gang i det vigtige arbejde med at bedre samfundssikkerheden for det civile Danmark, slutter Bjarne Nigaard.

Det nye Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab blev onsdag den 28. august præsenteret af regeringen fra Spejlsalen på Christiansborg, og Statsministeren fortalte under pressemødet, at en regeringsrokade vil blive præsenteret i løbet af torsdag den 29. august.

Fakta om Danske Beredskaber:

Når du ringer 112 for at få hjælp til brand eller redning, så er det altid brandfolk fra en af det kommunale beredskabs 29 enheder landet over, der tænder de blå blink og kommer til undsætning. Det gør vi mere end 40.000 gange om året. På landsplan håndterer de kommunale redningsberedskaber i gennemsnit 98 pct. af alle hændelser angående brand og redning uden assistance.

Det kommunale redningsberedskabs godt 1.900 fastansatte brandfolk, 4.700 deltidsansatte/frivillige i brandværn og 3.600 øvrige frivillige er fordelt på 241 lokale brandstationer, og rykker årligt ud ca. 40.000 gange med sine i alt over 2.000 køretøjer (Kilde: “Redningsberedskabet i tal 2021”).

 

Kontakt til dit lokale beredskab og nærmeste brandstation: https://www.rbis.dk/kort_2022-2.asp

 

Kontakt Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber på telefon: 3137 8805

Kontakt Jarl Vagn Hansen, formand for Danske Beredskaber på telefon: 4011 3897

 

Relaterede nyheder

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad. En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal […]

Få nyhedsbrev i indbakken