Ekstraordinær indsats giver østsjællandske brandmænd redningsberedskabsprisen

5. oktober 2018

Hvert år uddeles redningsberedskabsprisen til heltemodige personer, der har gjort en særlig indsats i redningsberedskabets tjeneste. Dette blev uddelt i Holmens Kirke under den traditionsrige mindehøjtidelighed, hvor alskens beredskabschefer- og medarbejdere var til stede for at mindes de faldne medarbejdere fra redningsberedskabet.

Hvad der blot skulle have været et udkald til en forholdsvis simpel redningsaktion, udviklede sig om morgenen den 13. oktober til en større misere.

Som sædvanlig var der god stemning, og der blev lavet sjov i brandbilen på vej mod skadestedet, husker Lars Rithz Nielsen, hvor snakken mest gik på, hvorvidt de kunne undgå at få våde bukser under aktionen i voldgraven. Men ved ankomst til skadestedet, var der pludselig ingen smil tilbage på de gæve brandmænds ansigter.

”Det var helt tydeligt, at dette var en seriøs situation”, fortæller Lars Rithz Nielsen, der er holdleder i Østsjællands Beredskab på stationen i Hårlev, Lellinge, mens han tænker tilbage på den skæbnesvangre oktobermorgen:

”Førstemeldingen lød på en rendegraver, der var væltet, men vi ser bare denne kæmpemæssige gravemaskine, der ligger væltet i voldgraven. Vi skynder os ned i voldgraven, hvor vi forsøger at få skabt en platform, som vi kan arbejde ud fra”, fortæller den erfarne holdleder, der gennem mange år har været brandstationsleder i Falck.

Med livet som indsats

Billede af gravemaskinen.

Situationen er kritisk, for selvom føreren af den store gravemaskine er kontaktbar, så sidder han helt fast. Han er faldet ud af gravemaskinen, og ligger derfor i spænd mellem voldgravsbunden og selve gravemaskinen; kun brystkassen og hovedet er ikke dækket den mudrede blanding af vand og bundslam, der langsomt men sikkert kommer nærmere de skælvende mundvige.

Føreren klager over voldsomme smerter i den ene arm og i underkroppen, mens han langsomt synker længere ned i sumpen. Imens forsøger beredskabet og de ankomne ambulancefolk at redde ham fri, men gode råd er dyre.

”Hele tiden er vi nødt til at balancere vores kræfter, fordi vi frygter, at den store gravemaskine skal vælte ned over både ham og os, hvis vi bare hiver til”, fortæller Lars Rithz Nielsen, der oplevede, hvordan kreativiteten blomstrede hos de pressede brandfolk, der alle ville hjælpe til.

For selvom redningsarbejderne arbejder i et højt og koncentreret tempo, bliver den tilskadekomne ved med at bløde. Så meget, at der må hentes blod fra det nærliggende hospital, så blodtabet kan begrænses. Derfor får en af brandmændene lavet et dropstativ ud af et firetandet spidsgreb, som kan sættes fast på den store gravemaskines førerhus.

Samtidig får den tilskadekomne så meget smertestillende, at han ikke længere er kontaktbar.

”Tilskadekomne bliver kun holdt oppe af en af mine kollegaer, der med strakt arm holder fat i livremmen, så han ikke synker længere ned. Vi forsøger fortsat at få ham fri, men vi kan simpelthen ikke få vristet armen ud af førerhuset”.

Amputation som sidste udvej

Billede fra skadestedet, hvor beredskabet arbejder på livet løs.

Den højre arm sidder nemlig i et så voldsomt spænd, at der ikke er meget at gøre. Store mængder af blod fosser fortsat ud, mens redningsarbejderne kæmper videre.

Tankerne kører rundt i hovederne på de mange brandfolk og ambulancereddere, der alle kæmper med eget liv som indsats for at holde liv i den uheldige og meget tilskadekomne gravemaskinefører.

”Vi ved jo godt, at det hedder liv før lemmer, men det er godt nok noget af en situation, vi står i”, husker Lars Rithz Nielsen tilbage med et kuldegys.

Beslutningen bliver truffet af helikopterlægen, der i mellemtiden er blevet rekvireret. Den højre arm skal amputeres på stedet. Ellers vil der være for stor risiko for, at han drukner, får indre blødninger eller blive endnu mere nedkølet med fatale konsekvenser til følge.

Stærkt nedkølet får redningsarbejderne gelejdet den tilskadekomne op på en båre, men det viser sig, at lungerne er kollapset efter de mange ryk, det har krævet at få ham fri. Derfor bliver der på stedet udført en inkubation i den ene side af brystkassen, mens brandvæsenet skyller den tilskadekomne rent.

”Der blev helt stille på pladsen. Ingen vidste rigtigt, hvad vi skulle sige til hinanden, for det her, det var en helt vanvittig oplevelse”, fortæller den ellers garvede holdleder. Hans egen far, der har været brandmand i 50 år, var også med til hændelsen, og ifølge Lars Rithz Nielsen, fortalte han slukøret, at han aldrig oplevet noget lignende.

”For at være helt ærlig, så var jeg sikker på, at vi senere ville modtage beskeden om, at han ikke overlevede. Alt håb virkede til at være ude.”

I helikopteren mod Rigshospitalet kæmper det præhospitale beredskab videre. Den store belastning på kroppen har ikke bare fået lungerne til at kollapse, men han får også hjertestop ad to omgange, der må håndteres i redningshelikopteren.

En lykkelig afslutning

Heldigvis har historien en lykkelig afslutning. For efter tre uger i medicinsk koma, vågner den 55-årige familiefar, Claus Grønborg op. Uden sin højre arm, med mange skavanker – men i live.

”Det første jeg tænker på, er min familie, og at jeg er i live. Det var en sand lykkerus, selvom jeg vidste, at jeg skulle leve med et handicap resten af livet”, fortæller Claus Grønborg, der dog med det samme kom i tanke om de mange mennesker, der havde reddet hans liv.

Efter overrækkelsen af prisen, kunne Claus Grønborg ikke holde tårerne tilbage. Han måtte sige endnu et tak til det mandskab, der havde reddet hans liv.

Flere af hans redningsmænd mødte han for første gang siden ulykken til dagens uddeling af Redningsberedskabsprisen, hvor han havde taget sin kone og børn med til uddelingen for at kunne sige tak for livet.

For denne indsats modtager mandskabet på station i Hårlev, Lellinge, samt indsatsleder ved Østsjællands Beredskab nemlig Redningsberedskabsprisen.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, uddelte Redningsberedskabsprisen og holdt en flot takketale om beredskabernes indsats.

En pris, der blev uddelt af Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der ved dagens mindehøjtidelighed holdt en flot takketale for de mange fremmødte i Holmens Kirke.

Prisen til mandskabet fra Østsjællands Beredskab er fortjent, mener Claus Grønborg, der priser sig lykkelig for deres indsats:

”Uden deres hurtige og gode indsats, så havde jeg ikke levet den dag i dag. Det er jeg ufatteligt taknemmelig for, og det er derfor også rigtig flot, at de får en pris for deres indsats”, afslutter Claus Grønborg.

Men sådan ser prismodtagerne ikke nødvendigvis på det. De gjorde bare, hvad enhver anden i beredskabet ville have gjort, fortæller Lars Rithz Nielsen, der sammen med sit mandskab og indsatslederen fra Østsjællands Beredskab modtog redningsberedskabsprisen.

”Det er det, vi er her for. Når folk har brug for hjælp, så kommer vi. Men jeg er selvfølgelig glad og stolt over, at vi har fået prisen, for det betyder, at vi har gjort det godt. Men for mig er prisen ikke det vigtige; det er, at Claus han i dag lever, og at hans børn og kone stadigvæk har en far og mand, de kan komme hjem til.”

 

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber ser frem til samarbejdet med Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabsstyrelsen, der fremadrettet udgør myndighederne under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab i SMV-regeringen annoncerede den 29. januar en ny organisering, hvor Beredskabsstyrelsens funktion styrkes og hvor der tilføjes en ny styrelse, der skal have fokus på specielt […]

FireFit 2025 Odense løber af stablen d. 3.-4. juni – i forbindelse med Danske Beredskabers Årsmøde2025. Til FireFit dyster brandfolk fra hele Europa om at være den hurtigste og den stærkeste. Ansatte i det danske redningsberedskab kan deltage i FireFit, både i de internationale konkurrencer og i det danske mesterskab. FireFit Championships er en international […]

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

10. december sætter minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, omsider gang i forhandlingerne frem mod det beredskabsforlig, ministeren har bebudet, skal ligge klar før jul, men i Danske Beredskaber bliver ministerens prioriteringer mødt med skepsis og forundring. Klimaøvelser og klimasikring af en ikke defineret størrelse, og så en bunke udstyr som watertubes og […]

Det er det kommunale beredskab der står med ansvaret, og det er det kommunale beredskab der har behov for politisk og økonomisk opbakning i et beredskabsforlig. Bragt med tilladelse fra magasinet Teknik & Miljø, hvor artiklen findes i udgivelsen for december 2024. 100-års hændelser forekommer årligt og 20-årshændelser kommer næsten månedligt, og det presser beredskabet […]

Den 28. november afholdt den Lokale Beredskabsstab (LBS) i Nordsjællands Politikreds temadag omkring de opgaver, man rundt i kommunerne skal kunne håndtere i en verden i hastig forandring. Et hold af yderst kompetente eksperter fra DMI, Københavns Universitet og DTU Space kridtede den 28. november på DTU i Lyngby banen op omkring de vejr- og […]

Firefighters train intensely to always be ready to respond when disasters strike. The strongest among them will gather in Odense this June to compete for the titles of the fastest firefighter on the FireFit course in Denmark. Time is critical when emergency services race to rescue those in need. This is why firefighters around the […]

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad. En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal […]

Den 29. januar kan du som aktør i beredskabet lære at tiltrække og fastholde medarbejdere fra generation Z. Genereation Z, der er betegnelsen for unge født i årene mellem 1995 og 2012, har en klar forventning til, at deres arbejdsgivere og øvrige omverden kommunikerer klart med dem og at de modtager regelmæssig feedback på deres […]

Den 9. december afholder Danske Beredskaber workshop om opbygning af undervisning og præsentationer – du kan stadig nå at melde dig til. Vil du gerne forbedre dine undervisnings- og formidlingsevner på en nem og simpel måde? Er du underviser, instruktør, oplægsholder, ansat i en uddannelsesafdeling, AMR, TR eller noget helt tredje i beredskabet, hvor formidling […]

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Netværk Operativ under Danske Beredskaber afholdt 12. november temaseminar, hvor deltagerne delte erfaringer fra komplicerede indsatser. Ved det Netværk Operativs seminar den 12. november blev der delt erfaringer omkring hændelser forbundet med bla. udrulningen af grøn energi, så kollegaerne over hele landet kunne få inspiration og nye tilgange til løsninger på de nye type dilemmaer, […]

Få nyhedsbrev i indbakken