Helsingør Kommunes Beredskab styrker integrationen

16. august 2018

Da den i dag 32-årige Aiman Moustafa Arab kom til Danmark i september 2015, var det ikke med de store forhåbninger.

Det krigsramte Syren havde tvunget den unge teknisk-uddannede ingeniørassistent til at forlade de tidligere ellers trygge og vante omgivelser hos familien i Aleppo, for at søge lykken og trygheden i Europa. Danmark blev endestationen for den lange rejse, hvor et nyt sprog, en ny kultur og et anderledes tankesæt skulle læres og forstås.

Men en integrationsgrunduddannelse (IGU) hos Helsingør Kommunes Beredskab blev en ny start for den unge syrer. En uddannelse, der ikke tidligere havde været en mulighed hos Helsingør Kommunes Beredskab, men da integrationsforvaltningen en dag stod og bankede på døren og fortalte om en teknisk velbegavet ung syrer, der gerne ville være brandmand, slog beredskabet til.

Her blev beredskabsinspektør Henrik Dippel mentor og oppasser for Aiman, og han var fra starten af IGU’en imponeret over den ihærdige syers gå-på-mod:

”Der var selvfølgelig en overordentlig stor sprogbarriere i begyndelsen, hvor vi havde svært ved at kommunikere med hinanden. Men det gik ikke Aiman på, der bare ville i gang med arbejdet”, forklarer han, mens han husker tilbage på starten for halvandet år siden, da Aiman Moustafa Arab satte sine ben for første gang på brandstationen i Helsingør.

En win-win situation

Integrationsgrunduddannelsen er et 2½-årigt forløb, hvor flygtninge kommer i arbejde og får noget uddannelse, mens de samtidig lærer det danske sprog. Det skaber nemlig både relationer og en mindre berøringsangst mellem de forskellige kulturer, hvilket har været positivt for den syriske brandmandsspirer.

”Jeg lærer virkelig meget af at komme på arbejde og snakke med mine kollegaer. Man bliver en større del af samfundet, når man forstår og kan kommunikere med hinanden. Det gør mig så glad,” fortæller Aiman Moustafa Arab, der har været til stor gavn for Helsingør Kommunes Beredskab i de 1½ år, hvor han indtil videre har været tilknyttet beredskabet.

Her har han blandt andet med sin store tekniske snilde fået ansvaret for at servicere og reparere de mange brandhaner, der findes i området.

Derfor er Henrik Dippel heller ikke i tvivl om, at projektet er en ubetinget succes:

”Det er en helt klar win-win-situation for både os og Aiman. Han får en funktion og lærer både dansk, kultur og mennesker at kende, mens vi får en hårdtarbejdende og dedikeret medarbejder, der kan være med til at tage nogle af de opgaver, vi ville have svært ved at nå i dag”, fortæller Henrik Dippel.

Fremtiden ser lys ud

Men selvom IGU’en er tidsbegrænset til 2½ år, så er der håb om et fremtidigt samarbejde.

”Vi har hele tiden arbejdet ud fra den vision, at hvis Aiman viste sig dygtig og ihærdig nok til at kunne varetage et fuldtidsjob hos, så kunne det være en mulighed, når IGU’en afsluttes”, fortæller Henrik Dippel, der ikke lægger skjul på, at Aiman er velanset hos alle kollegaerne i beredskabet.

En anseelse, der går begge veje. For Aiman Moustafa Arab er ikke bare glad for at have fundet en mulighed for at passe ind i Danmark. Han har også fundet et fællesskab, der skaber den tryghed, han tog til Europa for.

”Det er ligesom en familie. Vi passer på hinanden”, fortæller han, mens han kigger over på sin chef og mentor, Henrik Dippel:

”Og så har jeg selvfølgelig den bedste chef,” lyder det grinende fra Aiman Moustafa Arab, der får et af de større smil på læben frem fra Henrik Dippel, der da også ser lyst på fremtiden i forhold til at inddrage lignende projekter i Helsingør Kommunes Beredskab.

“Hvis der i fremtiden kommer en flygtning med nogle af se samme kompetencer som Aiman, så kan jeg ikke forestille mig andet, end at det også ville være en mulighed for os, hvis vi kan gentage succesen.”, afslutter Henrik Dippel.

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken