Søg
Close this search box.

Ophævet afbrændingsforbud – gode råd

13. august 2018

Selvom afbrændingsforbuddet i nogle kommuner er ophævet, er der stadig en risiko for brande i naturen. Den danske sommer har i 2018 været lang og tør, og selvom der i de sidste dage er kommet en del nedbør, så er der stadig tørt rundt omkring. Specielt er områder med tætte nåletræer, lav beplantning på sandjorder og marker udsat for meget vind stadig udsatte. Brug af åben ild og aktiviteter der medfører en forhøjet risiko for brand skal derfor ske med særlig opmærksomhed og omtanke. I øvrigt, så er det vigtigt med sund fornuft og hvis det ser tørt ud, så er det nok tørt. Begræns eller undlad i det tilfælde de risikobetonede aktiviteter som bål eller grill.

Brug af grill, bål og rygning i naturen:

Vær opmærksom på at cigaretskodder ikke smides i naturen, og medbring derfor i stedet gerne en lille dåse eller andet, så de kan tages med hjem. Bruger du grill eller tænder bål på steder, hvor det i øvrigt er tilladt, så sørg for at pladsen er tilstrækkelig stor til, at der ikke kan gå ild i omgivelserne, og at der er vand i nærheden, så en eventuel lille brand kan slukkes. Forlad ikke grill eller bål før alle gløder er helt slukket og vær opmærksom på, at gløder kan ”brænde videre” i flere timer.

Brug af skraldespande:

Pas på med at smide kul og aske fra brændeovne, grill og bål i skraldespande, før det er helt slukket. Tag i stedet den brugte engangsgrill med hjem, hvor den skal køle helt af, inden den smides ud. Vær i øvrigt opmærksom på at sand under en grill bliver meget varmt og kan bevare varme længe efter, grillen er flyttet.

Arbejde i naturen:

Sørg stadig for at have slukningsmidler med på marker og i skove, rens og vedligehold maskinerne med jævne mellemrum og vær gerne flere på det samme arbejdssted.

Skulle det gå galt:

Mange naturbrande kan være svære at finde, da der sjældent er en eksakt adresse. Det er derfor en rigtig god ide, hvis man har installeret 112app og bruger den til at alarmere fra. På den måde vil ens position blive fastlagt ganske hurtigt på alarmcentralen. Det er samtidig en fordel, hvis man har mulighed for at møde brandvæsnet og guide den nærmeste vej til branden. Det kan eksempelvis være at man aftaler med alarmcentralen at man kan være i et bestemt vejkryds.

Afbrændingsforbuddet er ophævet efter bestemmelserne i beredskabslovgivningen og efter drøftelse med andre myndigheder, eksempelvis Naturstyrelsen. Opmærksomheden skal dog henledes på, at der stadig kan være lokale begrænsninger ligesom andre lovbestemmelser kan begrænse eller forbyde brugen af åben ild. Det er eksempelvis efter bestemmelserne i naturbeskyttelseslovgivningen ikke tilladt at ryge i visse naturområder i perioden frem til 31. oktober.

Spørgsmål kan rettes til dit lokale beredskab.

Relaterede nyheder

Tårnby Kommunes grønne ambitioner føres an af en eldrevet rød Mercedes, der lynhurtigt kan omdannes til et kommandostade for brandvæsen, politiet og sundhedsmyndighederne. Optrækket er ikke til at tage fejl af men brølet fra motoren mangler, når indsatsleder Ole Mebus svinger sin røde Mercedes ud fra Tårnby Brandstation i Kastrup for som første mand på […]

Når du ringer 112 for at få hjælp til brand eller redning, så er det brandfolk fra en af det kommunale beredskabs 29 enheder landet over, der tænder de blå blink og kommer til undsætning. Det viser den netop offentliggjorte rapport ”Redningsberedskabet i tal 2023” at det kommunale beredskab gjorde 39.921 gange i 2023. Til […]

Gnister fra mejetærskere og andre maskiner er blandt de hyppigste årsager til markbrande i høstmånederne. SEGES Innovation, Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber opfordrer til jævnlig rengøring af høstmaskinerne.  Mange markbrande startes af en gnist fra høstmaskinerne, eller når maskinerne bliver for varme og antænder støv eller andet tørt materiale. Med en ny høstsæson for døren opfordrer […]

Få nyhedsbrev i indbakken