Henrik Dam Kristensen på besøg

25. januar 2016

Alarmen går. To mænd fra specialtjenesten, som netop har hilst på Henrik Dam Kristensen, kigger op mod udkaldeanlægget for at afkode, om det er dem, der er sendt bud efter. Det er det. Hurtigere, end nogen kan nå at registrere, er de hoppet i støvlerne og på vej ind i brandbilen. Motoren starter. Det samme gør de blå blink. På meget kort tid er specialtjenesten på vej mod den hændelse, de skal løse.

Fredag formiddag fik socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, en lille forsmag på de mange opgaver, som det kommunale beredskab løser hver eneste dag. Det skete under hans besøg hos Danske Beredskaber, der har kontor på toppen af Hovedstadens Beredskab midt i København.

Og den socialdemokratiske forsvarsordfører havde svært ved at skjule sin begejstring under rundvisningen hos landets største beredskab.

”Det er meget spændende både at se materiellet og tale med specialuddannede folk. Pludselig går det op for en, at hold nu op, det er jo lige præcis, fordi vi har nogle dedikerede mennesker, som kan deres job, at vi har så godt et beredskab, som vi har,” siger Henrik Dam Kristensen.

Et glimt af livet på brandstationen

Første del af besøget foregik med overtøjet på, da beredskabsdirektør i Hovedstadens Beredskab, Jakob Vedsted Andersen, viste rundt i garagerne. Her mødte Henrik Dam Kristensen blandt andre et par af brandmændene fra beredskabets specialtjeneste, og de kunne fortælle en lille fin historie om en forsvunden vielsesring:

Indenfor i varmen igen gik turen forbi vagtcentralen, hvor telefonerne kimer, og arbejdet med at servicere borgerne har medarbejdernes fulde opmærksomhed.

”Det går pludselig op for en, når man kommer herind; hvor er der meget, der kan gå galt, hvis der ikke sidder kompetente mennesker her,” lød det fra Henrik Dam Kristensen, som interesseret fulgte med på storskærmene i vagtcentralen, hvor der blev sendt direkte billeder fra brandbilerne.

”Det her er den bil, vi så rykke ud, da vi stod ude i garagen,” fortalte beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen og pegede på en skærm, der viste bilens rute på et kort.

Bilen var på vej til en hændelse i Albertslund, som efter sammenlægningen af beredskabsenhederne nu hører under Hovedstadens Beredskab. I dag består landets største beredskab af otte kommuner, der dækker et område med cirka en million indbyggere, og landets tidligere 86 beredskabsenheder er nu kogt ned til i alt 24.

Fra socialdemokraternes forsvarsordfører var der roser til de DSC_0384
kommunale beredskaber for at have klaret strukturændringen godt.

”Kommunerne har været igennem den her strukturændring, og som jeg kan fornemme det, så er det aldrig let at lave den form for strukturændringer, men jeg synes, det ser ud til, at det er gået så godt, som det overhovedet kunne. Det betyder ikke, at alle er helt tilfredse, men når jeg tænker på, hvordan jeg som minister for forskellige områder gennem tiden har set lignende strukturændringer, så synes jeg, at der i dette tilfælde er meget stor faglighed bag.”

Nye forhandlinger om beredskabet er på vej

I december måtte landets nye forsvarsminister sande, at det ikke var muligt at spare de 125 millioner kroner på det statslige beredskab, som den daværende SR-regering, Venstre og Dansk Folkeparti aftalte i 2014 for at skaffe penge til en vækstaftale. Flygtningepresset, klimaændringerne og den stigende terrortrussel umuliggjorde besparelserne, var udmeldingen fra forsvarsminister Peter Christensen kort før jul.

Derfor blev forligskredsen bag det tidligere beredskabsforlig indkaldt til forhandlinger om et nyt beredskabsforlig, som gerne skal være indgået i begyndelsen af 2016. For socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, er det især det statslige beredskab, som fokus er rettet imod i de kommende forhandlinger.

DSC_0295”Min indgangsvinkel til det er, at som ministeren selv har sagt, så kan besparelserne på de 125 millioner nok ikke nås, og jeg synes også, at når man kigger på klimaforandringerne, som ikke kun er noget, vi taler om teoretisk, men som vi faktisk har set rundt omkring i landet, så er tiden nok inde til lige at tænke sig godt om i forhold til, hvordan det skal konstrueres fremadrettet,” siger han.

I beredskabsforliget fra 2014 er det desuden aftalt, at kommunerne skal spare 175 millioner kroner på det kommunale beredskab, blandt andet gennem den strukturændring, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Og aftalen om besparelser på det kommunale beredskab må være et anliggende for Kommunernes Landsforening, mener Henrik Dam Kristensen.

”Når det gælder den kommunale del, må jeg sige, at der er lavet en KL-aftale med den tidligere regering om, at det var det, man kunne. Hvis KL ikke er enig i det, så er det også KL, der må komme til de kommende forhandlinger og sige, at man er blevet klogere, hvis det er det, der er tilfældet,” siger han og fortsætter:

”Det, jeg synes, jeg har et ansvar for, og som jeg vil gå i gang med i de kommende forhandlinger, er at sikre, at det, der skal spille op mod det kommunale beredskab, nemlig det statslige beredskab, er intakt og fungerer. Det skal vi bruge de næste uger og måneder på, afhængig af hvor lang tid det tager at forhandle os frem til.”

Dialog er vejen frem

DSC_0285Efter rundturen på brandstationen havde Henrik Dam Kristensen lejlighed til at tale med flere af bestyrelsesmedlemmerne i Danske Beredskaber.

Her blev de kommende beredskabsforhandlinger naturligvis vendt, ligesom bestyrelsesmedlemmerne kunne indvie Henrik Dam Kristensen i de overvejelser og drøftelser, man løbende har haft i Danske Beredskaber om den nye struktur og den fremtid, der tegner sig i horisonten.

Foreningens formand, Niels Christensen, var tilfreds med udbyttet af fredagens politikerbesøg.

”Det er jo kun igennem samtale, vi bliver klogere på hinanden, så det her med, at Henrik Dam Kristensen kommer ud og hører og ser, er med til at skabe en forståelse for vores arbejde. Det er vigtigt for os, at politikerne på Christiansborg kender det kommunale beredskab og det kommunale beredskabs rolle,” siger han.

Relaterede nyheder

Der er ifølge Danske Beredskaber et klart forbedringspotentiale når det kommer til at brandsikre vores fælles kulturarv, for vi er langt efter vores nordiske naboer i Norge og Sverige. Den 16. april er det ét år siden at Hovedstadens Beredskab gik forrest for at redde Danmarks første fredede bygning, Børsen. En bygning, hvis grundsten blev […]

Danmark står ifølge Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab overfor “det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede siden anden verdenskrig”, det var konklusionen efter præsentationen af Nationalt Risikobillede 2025, men hvordan der skal dæmmes op for truslerne ude hos borgerne, gav ministeren og et hyrdebrev til kommunerne ikke svar på. Nationalt Risikobillede 2025 (NRB […]

Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), har 23. april indkaldt Folketingets partier til en drøftelse af afgangstidskravets endeligt og indførelsen af lokale vurderinger som et formaliseret krav. Nu er det snart fem minutter i lukketid for afgangstidskravet på fem minutter, for i et Folketingssvar til Mike Villa Fonseca skriver Torsten Schack Pedersen […]

Brande forårsaget af ukrudtsbrændere var sidste år årsag til over 400 udrykninger. Vær opmærksom og følg tre råd, når du bruger ukrudtsbrænderen. Sidste år rykkede brandvæsenet ud til 402 brande forårsaget af ukrudtsbrændere, hvilket er det højeste antal i fem år. I maj måned toppede antallet med over tre brande om dagen i gennemsnit. – […]

Østjyllands Brandvæsen og Slagelse Brand og Redning rykker ud til brandslukning på skibe til søs i dansk territorialfarvand og tilgrænsende farvande, og det kræver store kapaciteter til vands, til lands og i luften. Beredskabsstyrelsen har indgået en aftale om brandslukning på skibe til søs for de kommende otte år, og opgaven skal som de foregående […]

Danske Beredskabers Netværk Ledelse var i uge 13 samlet i Fredericia til temaseminar, hvor netværksstrukturen fik et servicetjek ligesom også de strategiske sigtepunkter blev opdateret. Der skal ifølge Aftale om beredskabsområdet 2025-2026 iværksættes en “analyse af samspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber for at understøtte fremtidige behov i lyset af de ændrede udfordringer”, […]

’Mød os i uniform’ samlede 29. marts tusinder af voksne og børn på havnen i Kalundborg, da brandvæsenet, politiet, forsvaret, hjemmeværnet og ambulancetjenesten viste, hvem der passer på os.   Vestsjællands Brandvæsen var rigt repræsenteret på arrangementet ’Mød os i uniform’ den 29. marts på havnen i Kalundborg, hvor Forsvar & Beredskab havde samlet repræsentanter […]

Brandfaren er relativt høj over det meste af landet, for selvom det har været koldt i længere tid, så har 178 brande i den knastørre vegetation sat brandvæsenet på hårdt arbejde i marts måned.   Hvis man har planer om at tage ud i naturen de kommende dage, skal man være opmærksom på, at åben […]

Mere præcise vejrvarslinger fra DMI gør det lettere for beredskaberne at prioritere, hvor udstyr og mandskab kan gøre den største forskel for at sikre borgerne og vigtig infrastruktur. Danmarks Metrologiske Institut har udviklet en ny Ai-vejrmodel, som kan blive banebrydende for vores vejrudsigter, for det har stor betydning for beredskabet, at vejrprognoserne er retvisende, så indsatsen […]

Beredskabskommissionen for Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune har ansat Morten Enevoldsen Lykkeberg som ny direktør for Lolland-Falster Brandvæsen, og direktøren har en plan klar for udviklingen af beredskabet. Morten Enevoldsen Lykkeberg bliver pr. 1. april 2025 direktør i det fælles brandvæsen på tværs af Guldborgsund og Lolland kommuner efter at have været konstitueret i stillingen […]

Prisen som Årets Forebygger i Danske Beredskaber 2025 blev den 6. marts uddelt til Lars Bønding fra Sydøstjyllands Brandvæsen, og den beskedne prisvinder dedikerede straks prisen til sin kolleger landet over. Årets Forebygger i Danske Beredskaber blev torsdag under Forebyggelseskonferencen på Hotel Munkebjerg hyldet for igennem 20 år at have dedikeret sit professionelle liv til […]

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen gik på Forebyggelseskonferencen sammen på scenen, og fra styrelsen lød det, at der er en stor del praktisk erfaring i det kommunale beredskab, som staten skal trække med ind i arbejdet, når det civile beredskab skal udvikles. Forebyggelseskonferencen i Danske Beredskaber 2025 trak den 6. marts fulde huse på Hotel Munkebjerg […]

Det er ifølge et folketingssvar fra Torsten Schack Pedersen op til kommunerne selv at prioritere de kommunale opgaver, herunder redningsberedskabet, men det er ikke holdbart, lyder det fra Mike Villa Fonseca, som savner øremærkede midler til en robustgørelse af det civile beredskab. Mike Villa Fonseca, løsgænger i Folketinget, skrev den 27. januar et §20-spørgsmål til […]

Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe afholdt den 18. februar dialogmøde omkring udfordringerne ved moderne byggematerialer og byggeformer. Den 18. februar var der på DTU Byg i Lyngby indkaldt til møde mellem beredskaber under Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe for at højne fagligheden omkring konstruktioner og brand, og de udfordringer og farer emnet kan […]

Nordsjællands Brandskole er det eneste sted i Danmark, der uddanner redningsdykkere til de kommunale beredskaber, og efterspørgslen efter at få uddannet brandfolk til redningsdykkere stiger i takt med vandhændelserne ude i kommunerne. To redningsdykkerhold er blevet uddannet på Nordsjællands Brandskole i 2024, og interessen for uddannelsen er stigende. Det er op til beredskaberne selv om […]

Antallet af skorstensbrande er faldende, og det skyldes ifølge Skorstensfejerlauget primært, at vi er blevet bedre til at skrue op for blusset, til gavn for både varmen i husene og miljøet. 307 gange i 2023 rykkede brandvæsenet ud for at få kontrol over en skorstensbrand forårsaget af nogle af Danmarks cirka 700.000 brændeovne, og det […]

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen drøfter på Danske Beredskabers årsmøde fremtiden for beredskabet med Johannes Lundsfryd, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, direktør i Beredskabsstyrelsen, Christine Engel og formand i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.    Hvor godt rustet er det samlede beredskab til udfordringerne i 2025, og hvilken betydning har beredskabsaftalen for redningsberedskabet? De spørgsmål – og mange […]

Danske Beredskaber ser frem til samarbejdet med Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabsstyrelsen, der fremadrettet udgør myndighederne under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab i SMV-regeringen annoncerede den 29. januar en ny organisering, hvor Beredskabsstyrelsens funktion styrkes og hvor der tilføjes en ny styrelse, der skal have fokus på specielt […]

FireFit 2025 Odense løber af stablen d. 3.-4. juni – i forbindelse med Danske Beredskabers Årsmøde2025. Til FireFit dyster brandfolk fra hele Europa om at være den hurtigste og den stærkeste. Ansatte i det danske redningsberedskab kan deltage i FireFit, både i de internationale konkurrencer og i det danske mesterskab. FireFit Championships er en international […]

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Få nyhedsbrev i indbakken

Tilmeld dig Danske Beredskabers nyhedsbrev
0U2A0104