I praktik som landevejsridder

21. juni 2016

Artiklen er skrevet af Rickie Robert, der er studerende på katastrofe- og risikomanageruddannelsen på Metropol, og redigeret af Danske Beredskabers redaktion.

”I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går.”

Melodien starter helt ubevidst i mit hoved, da jeg kører gennem den lille by Tinglev mod hovedkontoret for Brand og Redning Sønderjylland. Små huse med haver, hvor blomsterne står i fuldt flor, bierne summer og termometeret viser tæt på de 30 grader.

Midt i byen er den store beredskabsskole, og ved siden af ligger hovedkontoret for Brand og Redning Sønderjylland placeret i nye fleksible lokaler med et moderne udseende. De står så fint i kontrast til hinanden ‐ den gamle beredskabsskole med røde mur‐ og teglsten og den kun et halvt år gamle enhed; Brand og Redning Sønderjylland forkortet BRSJ. Denne nye enhed har jeg besøgt og været i praktik hos i to uger som en del af min uddannelse.

Jeg læser til katastrofe – og risikomanager på Metropol i København. Her tænker du nok… ”Katastrofe og hva’ for en?!”, og det kan jeg godt forstå. Alle ved, hvad en tømrer og frisør laver – men hvad laver sådan en katastrofe- og risikomanager? Eftersom det er en forholdsvis ny uddannelse, og den kun findes i København, har jeg lige tilladt mig kort at fortælle, hvad det går ud på.

Katastrofe‐ og risikomanagement handler om at forebygge og begrænse ulykker og katastrofer i samfundet. Det kan både være nationalt og internationalt. Vi skal igennem mange forskellige områder for at få en bred forståelse og viden. Uddannelsen retter sig mod planlægnings‐ og ledelsesopgaver i forbindelse med katastrofeberedskab, ‐indsats og ‐forebyggelse. Formålet er at sørge for samfundets og borgernes sikkerhed i katastrofesituationer.

Universitetet Metropol er en professionshøjskole, som betyder, at man kommer ud i praktik, og man har efter endt uddannelse mulighed for af komme direkte ud på arbejdsmarkedet. Det så jeg som en stor fordel, da jeg valgte denne uddannelse. Min klasse består af 33 vidt forskellige elever med hver deres erfaring. Vores aldersgennemsnit er noget højere end på mange andre uddannelser, da vi alle har haft berøring med enten Forsvaret, Brand og Redning, NGO og/eller udland, inden vi søgte denne uddannelse. Samlet set som klasse har vi en bred viden, som vi alle drager stor nytte af i den daglige undervisning ved at kunne tilføje eksempler og gode diskussioner. Katastrofe‐ og risikomanageruddannelsen varer i alt 3,5 år, og vi skal i praktik i 12 måneder af denne tid.

rickie2En af medarbejderne fra BRSJ tog mig under sine vinger og lavede et udførligt skema omkring, hvem jeg skulle følge de enkelte dage, og i hvilke områder vi skulle være. Det er jo således, at fra d. 1. januar 2016 er Aabenraa, Haderslev og Tønders Brand og Rednings afdelinger slået sammen. Derfor er dette stadig en ny afdeling, og implementeringen af procedurer, eftersyn og rytmer er stadig i gang. Inspektørerne arbejder på højtryk og gør deres bedste for at kunne følge med. De har med fordel valgt at udnytte hinandens viden fra den kommune, hvor de tidligere var tilknyttet, og har derfor hver deres faste område. De er kun få medarbejdere, som skal dække hele Sønderjylland, og der er mange brandeftersyn, som skal foretages.

De har travlt, og det mærkede jeg tydeligt fra den første dag, jeg trådte ind på hovedkontoret. Den første dag varede 13 timer, og jeg havde fået så mange indtryk, at jeg bare gik hjem og sov. Vi var så mange steder og mødte så mange søde mennesker, at jeg simpelthen ikke kunne rumme flere indtryk. Det var meget klart for mig allerede ved første brandeftersyn, at den fornemmeste opgave som inspektør er at skabe et trygt miljø og gode rammer for hvert enkelt besøg. Mange mennesker, som skal have besøg af en brandinspektør, bliver ofte nervøse og føler, at de skal til eksamen. Det er slet ikke formålet med besøget, og det gør alle inspektørerne et ihærdigt forsøg på at undgå.

Besøget er til for at sikre omgivelserne på den arbejdsplads, de er på, og for at skabe en dialog og vejlede om sikkerheden. Hver inspektør, jeg har fulgt, har formået at gøre det på sin egen unikke måde. Det har været en fornøjelse at følge deres fremgangsmåder og se, hvor hurtigt de får beroliget dem, de besøger, samt forholdet mellem inspektør og tekniske ansvarlige på stederne, som er et fint samspil bundet op på mange års erfaringer, tillid, samarbejde og dialog.

Inden jeg startede på bygningskendskabundervisningen på min uddannelse, kendte jeg ikke til den store maskine, som byg- og miljøafdelingerne i kommunerne er. Her sidder virkelig mange mennesker, der dagligt hjælper, vejleder og behandler byggesager. De sidder gemt bag store bunker af sager, som man ser i tegnefilm. Mange sager tager lang tid og kan være under komplicerede forhold som eksempelvis fredede dele af en bygning, gamle servitutter, forskelle på ting, som for mange år siden er besluttet som krav og ikke per lovgivning med mere. Her sidder brandinspektørerne minimum en dag om ugen ved hver kommune, hvor de fungerer som rådgiver for kommunen og samtidig også tager ud og undersøger komplekse sager.

rickie3Jeg blev meget imponeret over denne form for detaljeret sagsgennemgang og alle de kompleksiteter, disse medarbejder prøver at løse dagligt. Jeg har allerede et par gange nævnt, at jeg er imponeret, og det er mig uundgåeligt ikke at nævne det igen. For jeg er vitterligt imponeret over disse brandinspektører, landevejsriddere, by‐ og bygningseksperter – kært barn har mange navne ‐ som har en dagligdag, der spænder vidt fra masser af brandeftersyn, rådgiver på kommunen, og oveni dette er de også indsatsledere i beredskabet. Foruden deres ”almindelige” opgaver skal de også op om natten, når de blive kaldt ud til brand ved hr. og fru Jensen, som har ildebrand i deres hus. Her skal indsatslederen styre slagets gang på stedet i samarbejde med indsatslederen fra politiet. De har mange opgaver og skal have det store overblik, rekvirere hjælp, materialer, mandskab, skadeservice og melde til mange forskellige instanser for at kunne få den enkelte opgave udført.

Jeg havde i to dage været på kald med to forskellige indsatsledere ved BRSJ, og ingen af dagene blev de kaldt ud til større ulykker eller brande. Brandinspektørerne har en lang uddannelse og meget erhvervserfaring, og deres netværk er meget stort og bredt. Grundet nætter uden alarmer besluttede BRSJ i samråd at trække i nogle tråde og sende mig hen til en Falckstation og følge fuldtidsbrandmændene i en aften og nat. Det blev en lang nat. Jeg fik benyttet brandstangen hele tre gange denne nat. To påsatte brande og brand i et parcelhus.

Efter denne nat var jeg meget begejstret over det, jeg havde oplevet. Et er at se en brand og se de blå blink og udstyret, men det, der gjorde størst indtryk på mig, var at se, hvor struktureret og dygtige brandfolkene var. Jeg takker for at have fået et lille indblik i den travle hverdag, som Brand og Redning Sønderjylland har, og de oplevelser jeg har fået med.

I teksten til sangen ”I Danmark er jeg født” skriver H.C. Andersen:

”Engang du herre var i hele Norden, bød over England – nu du kaldes svag; et lille land og dog så vidt om jorden end høres danskens sang og mejseslag. Du danske, friske strand, plovjernet guldhorn finder – Gud giv dig fremtid, som han gav dig minder! Dig elsker jer! – Danmark, mit fædreland!”

rickie4Praktikken var for mig en påmindelse om, at vi i lille Danmark kan bo og leve sikkert samt sove roligt om natten. For vi har mange dygtige og veluddannede folk, som hele døgnet og året rundt passer på os og sørger for at forebygge og forhindre brandfarer samt andre ulykker. Sangens vers minder mig om, at samarbejde og forebyggelse er vigtigt for at kunne få Danmark til at fungere og være et land med en sikkerhedskultur, der er med til at skabe tryghed.

Denne praktik har været med til at give mig et større indblik i Danmarks mange instanser, og hvor omfattende et arbejde det er at sørge for sikkerheden. Stor tak til alle, jeg har mødt på min vej disse to uger. Tak for at tage jer tid til at svare på mine mange spørgsmål og vise mig en lille del af jeres liv og arbejdsplads.

Mange hilsner fra en meget træt, men yderst beriget katastrofe‐ og risikomanagerstuderende.

Det har Rickie været en del af i løbet af to ugers praktik:

Aabenraa Brandstation
Aabenraa Rådhus (byggeteknisk afd.)
Brand og Redning Sønderjylland
Falck Brandstation Haderslev
Falck Brandstation Kolding
Haderslev Brandstation
Tønder Rådhus

Brandsyn:

1 x Bodega
1 x Bofællesskab for sindslidende

2 x Brandfarlige industribygning
5 x Børnehave

1 x Efterskole
3 x Folkeskole

1 x Forsikringsselskab
1 x Hotel

3 x Idrætshal
3 x Integrerede institution

3 x Kirke
1 x Lagerhal

1 x Nyt firma med nye lokaler
2 x Plejehjem

1 x Videregående uddannelsesinstitution

Opdatering og koordinerende tjek:

Diskotek/spillested om nøglebokse
Ny erhvervsskole – spørgsmål om hulrum i taget
Forsikringsselskab om fjernelse af branddør
Ishockeyhal om instruks af nye pladsfordelingsplaner
Mølle samt selskabslokalers evakueringsplan til godkendelse
Slot og eventfirmas godkendelse af pladsfordelingsplaner inden koncert

Sikkerhedsmøder:

SønderjyskE fodbold grundet UEFA
Brandsikker Bolig-projekt i Tønder
Flyvestation Skrydstrup grundet AirShow
Uddannelse til boligforening af ny 112 slukker
Arbejde på sankthansbål kampagne

Relaterede nyheder

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

10. december sætter minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, omsider gang i forhandlingerne frem mod det beredskabsforlig, ministeren har bebudet, skal ligge klar før jul, men i Danske Beredskaber bliver ministerens prioriteringer mødt med skepsis og forundring. Klimaøvelser og klimasikring af en ikke defineret størrelse, og så en bunke udstyr som watertubes og […]

Det er det kommunale beredskab der står med ansvaret, og det er det kommunale beredskab der har behov for politisk og økonomisk opbakning i et beredskabsforlig. Bragt med tilladelse fra magasinet Teknik & Miljø, hvor artiklen findes i udgivelsen for december 2024. 100-års hændelser forekommer årligt og 20-årshændelser kommer næsten månedligt, og det presser beredskabet […]

Den 28. november afholdt den Lokale Beredskabsstab (LBS) i Nordsjællands Politikreds temadag omkring de opgaver, man rundt i kommunerne skal kunne håndtere i en verden i hastig forandring. Et hold af yderst kompetente eksperter fra DMI, Københavns Universitet og DTU Space kridtede den 28. november på DTU i Lyngby banen op omkring de vejr- og […]

Firefighters train intensely to always be ready to respond when disasters strike. The strongest among them will gather in Odense this June to compete for the titles of the fastest firefighter on the FireFit course in Denmark. Time is critical when emergency services race to rescue those in need. This is why firefighters around the […]

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad. En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal […]

Den 29. januar kan du som aktør i beredskabet lære at tiltrække og fastholde medarbejdere fra generation Z. Genereation Z, der er betegnelsen for unge født i årene mellem 1995 og 2012, har en klar forventning til, at deres arbejdsgivere og øvrige omverden kommunikerer klart med dem og at de modtager regelmæssig feedback på deres […]

Den 9. december afholder Danske Beredskaber workshop om opbygning af undervisning og præsentationer – du kan stadig nå at melde dig til. Vil du gerne forbedre dine undervisnings- og formidlingsevner på en nem og simpel måde? Er du underviser, instruktør, oplægsholder, ansat i en uddannelsesafdeling, AMR, TR eller noget helt tredje i beredskabet, hvor formidling […]

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Netværk Operativ under Danske Beredskaber afholdt 12. november temaseminar, hvor deltagerne delte erfaringer fra komplicerede indsatser. Ved det Netværk Operativs seminar den 12. november blev der delt erfaringer omkring hændelser forbundet med bla. udrulningen af grøn energi, så kollegaerne over hele landet kunne få inspiration og nye tilgange til løsninger på de nye type dilemmaer, […]

I Danmark er vores krisestyringssystem bygget op om særligt ét væsentligt princip; sektoransvarsprincippet. Princippet indebærer, at den myndighed, der har ansvaret for en opgave til daglig, også har ansvaret for den samme opgave i en krisesituation. Altså at alle myndigheder har ansvaret for kriseberedskabet i deres egen sektor. Alle steder er det kommunernes redningsberedskaber, der etablerer […]

Ministeren for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen vil gerne nedsætte en kommission, der skal se på hvordan sektoransvar og ministerens beføjelser bør se ud fremadrettet, og hos Danske Beredskaber mener man sådan en kommission hurtigt kan nå frem til en konklusion, for debatten omkring den manglende samling af sektor-ansvaret har stået på i flere […]

Få nyhedsbrev i indbakken