Julelys og håndsprit er en brandfarlig kombination

25. november 2021

Julen er over os med juleknas, julemusik og julelys, men årets kolde måneder er højsæson for brand. Test dine røgalarmer på den fælles nordiske røgalarmdag 1. december – og hold håndspritten langt væk fra julelysene.

Mange brande i hjemmet starter enten ved brug af levende lys eller i køkkenet, og det er netop i vintermånederne, at der oftest opstår brande i private hjem.

Risikoen for brand i juletiden kan reduceres ved at følge et par enkle råd. I disse coronatider går et af rådene på at holde julelys og håndsprit langt fra hinanden.

– Vær ekstra opmærksom på brandfarer her i juletiden. Læg eksempelvis aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du tilbereder mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale. Håndsprit er stadig et element i vores hverdag, som vi skal være opmærksomme på. Håndsprit er en meget brændbar væske – så husk endelig at stille håndspritten langt fra de levende lys, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Det måske vigtigste element i en brandsikker bolig er at tjekke, at røgalarmerne virker. Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag. Dagen skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have røgalarmer.

– En fungerende røgalarm kan være med til at redde liv. Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig at indånde. Hvis du har opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig. Men det kræver selvfølgelig, at røgalarmerne virker. Derfor opfordrer vi til, at du tjekker dine røgalarmer den 1. december. Sørg for, at batterierne stadig virker, og at udløbsdatoen ikke er overskredet, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.

I år markerer den fælles nordiske røgalarmdag også startskuddet til projektet ”Beredskabet banker på”. Projektet sætter blandt andet fokus på brandforebyggelse og vigtigheden af at have en røgalarm. Brandkadetter går rundt i boligområder som brandvæsenets ambassadører og tilbyder beboerne at opsætte en røgalarm samtidig med, at de giver råd om brandsikkerhed og –forebyggelse. ”Beredskabet banker på” er udviklet af Unge i Beredskabet med støtte fra TrygFonden.

For yderligere information kontakt venligst:

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, tlf. 31 37 88 05
Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, tlf. 20 89 84 71

 

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken